«Δεν θα μπορούν να υιοθετούν ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας

adoption_baby

Μετά το σάλο που προκάλεσε το ζήτημα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι δυνατότητα υιοθεσίας έχουν μόνο τα έγγαμα ζευγάρια – Τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης έχουν δικαίωμα αναδοχής 

Μόνο τα έγγαμα ζευγάρια θα μπορούν να προχωρούν σε υιοθεσία, δυνατότητα που δεν δίδεται σε ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συζήτηση για τη δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υιοθεσία διέπεται από τον Αστικό Κώδικα και αφορά μόνον σε έγγαμα ζευγάρια.

Αντίθετα, τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν το δικαίωμα αναδοχής
, που όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές είναι διαφορετική πράξη από την υιοθεσία. Κατά την υιοθεσία, ο θετός γονιός αντικαθιστά το φυσικό γονέα πλήρως, δηλαδή στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Στην αναδοχή, ο ανάδοχος γονιός συνυπάρχει με το φυσικό γονιό και, μάλιστα, έχει υποχρέωση να συνεργάζεται μαζί του. Το παιδί δεν ξεκόβεται από το φυσικό γονιό.

Το νομοθέτημα θα καθιερώνει και την επαγγελματική αναδοχή, με στόχο τα παιδιά με αναπηρία να βρουν πιο γρήγορα μια οικογένεια και να μην εισάγονται στα ιδρύματα τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια».

Επιτάχυνση των διαδικασιών

Στόχος του νομοθετήματος για την υιοθεσία και την αναδοχή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η δραστική μείωση του χρόνου αναμονής, που έφτανε μέχρι και έξι χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, με το νέο νόμο θα χρειάζονται 8-12 μήνες, ενώ το συμφέρον του παιδιού θα ισχυροποιείται.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του υπουργείου αποσαφηνίζουν τα εξής:

«Ο πρώτος στόχος αφορά τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και προκύπτει από την ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και τη μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια και ολοκλήρωση δύο κοινωνικών ερευνών: Της 1ης σχετικά με την καταλληλότητα του υποψήφιου ζεύγους, για να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς και της 2ης σχετικά με την κοινωνική έρευνα, εάν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει.

Αυτές οι δύο έρευνες του νόμου μπορούν να ανατίθενται και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. στους δήμους, αλλά και σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς, που θα πιστοποιεί ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ).

Η Βουλή με νόμο της κατέστησε το ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ, δηλαδή ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πειθαρχικού ελέγχου (Νόμος 4357/16). Ο ΣΚΛΕ, επίσης, με αδιάβλητες εξετάσεις, θα δημιουργήσει σώμα πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, που θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται για τη διαδικασία της αναδοχής-υιοθεσίας, όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις Περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε τρεις μήνες.

Ο δεύτερος στόχος: Θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Η διαδικασία που απαιτείται πλέον είναι σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και τα διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ): Μητρώο ανηλίκων, μητρώο υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών.

Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίδεται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί τρεις δικλείδες ασφαλείας, δύο κοινωνικούς ελέγχους και την επιτυχή παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος.

Συστήνεται, επίσης, κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία: Το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Αστειο

Δεν καταλαβαινω γιατι χαιρεστε; Το νομοσχεδιο απο την αρχη ηταν για την αναδοχη που πλεον θα μπορουν να την καπουν ολα τα ζευγαρια....

Εδώ είναι η διαφορα Αλέξη...

Μεταξύ του να ξέρεις τι ψηφίζεις και να νομίζεις ότι ξέρεις τι ψηφίζεις... Για ένα αριστερό σήμαντρο ανατρέπεις τις λογικές του ελληνικου κόσμου σε μια νεοεποχιτικη επιταγή και στη βάση των επιθυμιών του 0,00004% της κοινωνίας.

SIERRA

Γνωριζουμε παρα πολυ καλα τι σημαινει αναδοχη...απλα αυτο ειναι το πρωοτ βημα...ειναι υπουλοι ...και ναι τα παιδια μου δεν θα ηθελα ποτε ουτε οι αναδοχι να ητνα ομοφυλοφιλοι...δεν με απασχολει τι κανουν στο κρεβατι τους αλλα τα παιδια να τα αφησουν ησυχα.

Πάρης

Κι εγώ δεν θέλω τα παιδιά να μεγαλώνουν με χωρισμένους γονείς κυρία μου. Τι σόι οικογένειες είναι τούτες??

SIERRA

ενω οι ομοφυλοφιλοι ειναι μεσα στην σταθεροτητα δεν χωριζουν που οι σχεσεις του μηνα ειναι το στανταρακι ....αϊ παγαινε απο εδω που μολις δειτε κανα θεματακι σχετικο ειστε 5 ολοι και ολοι και σχολιαζετε για να φαινεστε πολλοι...

Τσουκου τσουκου...

Δεν ειδα κανενα ομοφυλοφιλο να μπει και να σχολιασει αρνητικα το γεγονος οτι οι ετεροφιλοι αδικως εχουνε περισσοτερα δικαιωματα κλπ... Ή γενικοτερα να γραψει κατι passive aggressive ρατσιστικο οπως εσυ με το προοδευτικο -δε με νοιαζει τι κανουν στο κρεβατι τους αλλα μακρια απο μας- attitude. Βλεπεις το προβλημα?... ΥΓ. Απο στατιστικη πώς πας? Γιατι δε θελω να σε τρομαξω αλλα 5 μονο δεν ειναι σιγουρα...

Επιλεκτική Ενημέρωση

Πέρα απο το νόμο και διευκρίνηση για υιοθεσία,αναδοχή. Δυστυχώς τα παιδιά στην Ελλάδα, τα βιάζουν οι ετεροφυλόφιλοι,επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις αρκετών Πατεράδων,Παππούδων που βιάζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους πέραν των άλλων περιπτώσεων. Δεν τα παρακολουθείς ο τύπος τα γράφει. Το να μην σου είναι αρεστοί είναι δικαίωμά σου προφανώς,το να γράφεις ανακρίβειες δεν είναι.

...

Ειναι υπουλοι?! Κλαιω! Τη στοργη και την ολοκληρωτικη αγαπη που μπορει να προσφερει μια οικογενεια μπορουν να τη δωσουν ομοφυλοφυλοι, ετεροφιλοι, χωρισμενα ζευγαρια και μονογονεϊκές οικογενειες. Συγνωμη αλλα ελπιζω στα παιδια σου να μη περασεις τα πιστευω σου.

Λούλης

Υπάρχει ο γονέας, υπάρχει και ο/η επαγγελματίας μεγαλωτής παιδιών. Ο πρώτος, είναι τυπικός και στην κοσμαρα του. Ο δεύτερος (μεγαλωτής) είναι ο εξιδικευμενος. Έχει τεράστια διαφορά, ανάμεσα σε αυτόν που γεννάει έναν σκύλο, με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ο οποίος θα αναλάβει την εκπαίδευση του ζώου. Με λίγα λογια, το ότι γεννάς ένα μωρο, αυτό δεν σημαίνει πως είσαι και ο κατάλληλος για την εκπαίδευση του!! Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Χαχαχαχα

Οι paid foster parents ανα τον πλανήτη παίζει να ναι πιο αργόσχολοι και άσχετοι και από εσένα ακόμα

!!

προφανώς έχεις προσωπικό λόγο να δίνεις ένα παράδειγμα για έναν άνθρωπο μέσω ενός σκύλου!!

Άνδρας

Επιτέλους και μια καλή κίνηση απ'αυτήν την κυβέρνηση!! ΜΠΡΆΒΟ!!!

Γυναικα

Οχι. Η σωστη κινηση θα ηταν να τους δωσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την επιλογη να υιοθετησουν

Ε...δεν πειράζει...

....σε λίγο θα νομοθετήσουν το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων κι έτσι θα μπορούν άνετα να υιοθετούν παιδιά και να δημιουργούν μια ωραία και ευπρεπή οικογένεια. Εκεί θα κολλήσουμε τώρα? Αλοιμονο!!!!τι προοδευτικός λαός είμαστε !!

Λούλης

Περισσότερες πιθανότητες να βιαστεί το παιδί ή να γίνει ομοφυλόφιλος, τις έχει μέσα στο ίδρυμα, παρά αν μεγαλώνει με κάποιο ομόφυλο ζευγάρι.

Ε ναι...

Απο το στομα σου και στου θεου το αφτί. Καιρος ειναι να βγαλουμε το κεφαλακι μας απο τη τρυπα δε νομιζεις? ;)

Κο κο κο

Χλιμιντρισε το παπαδαριό και έκανε πέρα η κυβέρνηση υπέρμαχος διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους; Ολα για τα ψηφαλακια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diki-xrisis-angis-ena

Ο άνθρωπος που φέρεται να ενημέρωσε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής πως ο Παύλος Φύσσας ήταν στην καφετέρια απολογήθηκε σήμερα - Παραδέχθηκε το τηλεφώνημα αλλά υποστηρίζει πως αμέσως μετά πήγε σπίτι του και ξανακατέβηκε όταν άκουσε φωνές, μετά την δολοφονία

karaiskakeia01

Στην Καρδίτσα θα χτυπάει, από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου, η καρδιά του πολιτισμού και της παράδοσης καθώς όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η 52η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.