Στον «αέρα» η πληρωμή των ειδικών γιατρών με το περίφημο παραπεμπτικό απο τον οικογενειακό γιατρό

Στον «αέρα» η πληρωμή των ειδικών γιατρών με το περίφημο παραπεμπτικό απο τον οικογενειακό γιατρό

Το υπουργείο δεν θέτει χρονική αφετηρία για την έκδοση των παραπεμπτικών απο τους οικογενειακούς γιατρούς στους ειδικούς γιατρούς

giatroi_g
Σε θολό τοπίο συνεχίζουν να βρίσκονται οι ειδικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με το θέμα της περίφημης παραπομπής των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς από τον οικογενειακό γιατρό -τον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό- είτε του ΕΟΠΥΥ είτε των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργου κ. Ανδρέα Ξανθού, αποτελεί η αποζημίωση των ειδικών γιατρών για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων με βάση το παραπεμπτικό.

Το υπουργείο Υγείας στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 13 Απριλίου δεν θέτει χρονική αφετηρία για την έκδοση των παραπεμπτικών απο τους οικογενειακούς γιατρούς στους ειδικούς γιατρούς, ωστόσο πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση η εφαρμογή της οποίας έπρεπε να ξεκινήσει απο τον Μάρτιο του 2018.

Ωστόσο, στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας -μετα τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου- αναφέρει ότι το σύστημα παραπομπών ή «gatekeeping» όπως λέγεται, θα τεθεί στην πλήρη εφαρμογή του από τον Ιανουάριο του 2019. Δημιουργεί έτσι ενα νομικό κενό ως προς την εφαρμογή τελικά της νέας διαδικασίας με το σύστημα παραπομπών αλλα και ως προς την αποζημίωση των γιατρών, όπως επισημαίνουν νομικοί σύμβουλοι των επαγγελματικών ενώσεων των γιατρών.

Ας υποτεθεί ότι ενας ασφαλισμένος λαβει παραπεμπτικό απο τον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ για να επισκεφθεί πχ καρδιολόγο ή ορθοπαιδικό συμβεβλημένο με τον Οργανισμό. Δεν ειναι σαφές πως θα αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος ειδικός γιατρός απο τον Οργανισμό και είναι πιθανόν η δαπάνη της επίσκεψης αυτής να μην μπορεί να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατά πληροφορίες, αυτο το εμπόδιο έχει γίνει αντιληπτό από τους υπεύθυνους του ΕΟΠΥΥ που έχουν θέσει το πρόβλημα και στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί λύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης