Με απόφαση του ΣτΕ οριστικά εκτός Μουφτείας Διδυμοτείχου ο Σερίφ Δαμάδογλου Μεμέτ

STE

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει στις 3 Ιανουαρίου 2017, κρίνοντας ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η απομάκρυνσή του 

Απέτυχε η προσπάθεια του Σερίφ Δαμάδογλου Μεμέτ του Αχμέτ να επιστρέψει στα καθήκοντά του ως τοποτηρητής της Μουφτείας στο Διδυμότειχο, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει στις 3 Ιανουαρίου 2017, κρίνοντας ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η απομάκρυνσή του.

Ο Σερίφ Δαμάδογλου στρεφόταν κατά του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 707/21.12.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με την οποία παύθηκε από τη θέση του τοποτηρητή της Μουφτείας στο Διδυμότειχο, που είχε διοριστεί με απόφαση του νομάρχη Έβρου την 1η Οκτωβρίου 1986.

Παύθηκε από τα καθήκοντά του, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για απλή συνέργεια σε υπόθεση απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αναλυτικότερα, το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με τριετή αναστολή για απλή συνέργεια σε απάτη, κατ΄ εξακολούθηση, σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η καταδικαστική αυτή απόφαση έγινε αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Σερίφ Δαμάδογλου Μεμέτ αν και γνώριζε το ψευδές περιεχόμενο δηλώσεων που υπέβαλε ο αδερφός του Σεριάτ Σερίφ Δαμάδογλου για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες, εν τούτοις συναίνεσε σιωπηρώς και δεν εναντιώθηκε στην υποβολή τους.

Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο αδερφός του, ενώ τελικά η επίμαχη επιδότηση δεν καταβλήθηκε γιατί έγινε αντιληπτή η προσπάθειά τους από τις αρμόδιες αρχές.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Μακρή, με την υπ΄ αριθμ. 869/2018 απόφασή της απέρριψε την αίτησή του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο Μουφτής ή ο τοποτηρητής Μουφτείας παύονται από τα καθήκοντά τους (διοικητικό μέτρο), σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης που αποτελεί παράλληλα και κώλυμα διορισμού τους για τις θέσεις αυτές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ «ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον τοποτηρητή Μουφτείας από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους, που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους ».

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «αποσκοπεί στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών, με την άσκηση των καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα και συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους».

Πάντως, από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτει ότι την 12 Μάιου 2017 είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Χαρίτων η αίτηση απονομής χάριτος που είχε υποβάλλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σερίφ Δαμάδογλου Μεμέτ.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η υποβολή αίτησης χάριτος δεν ανατρέπει τις νομικές και πραγματικές προϋποθέσεις της λήψεως του διοικητικού μέτρου της παύσης από τη θέση του τοποτηρητή της Μουφτείας, ενώ η αίτηση αυτή που υπέβαλε είναι «άμοιρη νομικής σημασίας».

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επέβαλε στο τέως Μουφτή τα έξοδα της δικαστικής δαπάνης του Δημοσίου, τα οποία ανέρχονται στα 460 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης