Αlpha Bank: Σκεφτείτε οικονομικά, σκεφτείτε οικολογικά με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

akinita_eksoikonomw

Τα οφέλη που προσφέρει η τράπεζα στους δικαιούχους που  προγραμματίζουν να αλλάξουν την εικόνα και την αίσθηση του σπιτιού τους, καθιστώντας το ενεργειακά φιλικό

Ένα ζεστό σπίτι είναι βασικό για κάθε οικογένεια, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας. Με την πάροδο του χρόνου οι υποδομές μίας κατοικίας, όπως τα κουφώματα, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης κ.τ.λ. φθείρονται, ενώ σε παλαιότερα κτίσματα μπορεί να μην υπάρχει καν η σχετική υποδομή. Για τους περισσότερους, μία ριζική ανακαίνιση είναι εκτός δυνατοτήτων προϋπολογισμού, αλλά υπάρχει λύση και «ακούει» στη δράση «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ» 
του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος, το οποίο παρέχει κίνητρα σε ιδιοκτήτες κτηρίων να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Σε αυτή τη δράση, κάποιος μπορεί να αναβαθμίσει την οικία του «σε ενεργειακή κατηγορία Alpha» με τη βοήθεια της Alpha Bank και των εξαιρετικά ευνοϊκών δανείων που χορηγεί στους δικαιούχους, καθώς το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο.

Η Τράπεζα συμμετέχει δυναμικά στο «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ», όπως είχε κάνει και στην πρώτη εκδοχή του προγράμματος, με στόχο να συνεπικουρήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν ένα μεμονωμένο διαμέρισμα είτε μια μονοκατοικία, ώστε να αλλάξουν την εικόνα και την αίσθηση του σπιτιού τους, καθιστώντας το ενεργειακά φιλικό. Επιπλέον, ακόμη και εκείνοι που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου τους, έχουν την ευκαιρία να το κάνουν με συνεργάτη την Alpha Bank, αξιοποιώντας τη δυνατότητα λήψης δανείου με ειδική τιμολόγηση, μέσα από την κατηγορία προϊόντων «Alpha Πράσινες Λύσεις».

Ως γνωστόν, το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους, των οποίων τα σπίτια είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας (χαμηλότερη ή ίση της Δ), προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας. Παράλληλα, ως επιπλέον «Bonus», για κάθε εκταμίευση δανείου, ανεξαρτήτως ποσού, η Alpha Bank προσφέρει 35.000 Bonus πόντους, οι οποίοι εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα επιβράβευσης της Τράπεζας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δικαιούνται επιχορήγηση κεφαλαίου έως και 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, 100% επιδότηση τόκων και κάλυψη δαπάνης ενεργειακού επιθεωρητή, δυνητικών μελετών και συμβούλου έργου. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (αφορά και πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κ.τ.λ.).

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.τ.λ.).

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνεται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.τ.λ.).

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο τα 25.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Κύρια Βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο http://exoikonomisi.ypen.gr και να καταχωρίσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία: τα οικονομικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του ακινήτου, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ Α), κόστος παρεμβάσεων κλπ., καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Το πληροφοριακό σύστημα θα προχωρήσει σε έλεγχο της πληρότητας της αίτησης και με την οριστική υποβολή της ο ενδιαφερόμενος θα λάβει έναν μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια ο δικαιούχος θα υποβάλλει αίτηση για τη λήψη δανείου και, εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής δανειακής σύμβασης.

Έπεται η υλοποίηση των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, την οποία θα πιστοποιήσει η Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση (έκδοση B’ ΠΕΑ). Ο ωφελούμενος στην συνέχεια θα καταχωρήσει τη δήλωση πιστοποίησης ολοκλήρωσης και θα γνωρίζει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό. Αφού γίνει ο έλεγχος δικαιολογητικών από την ΕΤΕΑΝ, ακολουθεί η εκταμίευση του δανείου και η καταβολή των κινήτρων του Προγράμματος από την Τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» μπορούν να καλούν στη γραμμή εξυπηρέτησης της Alpha Bank, στο 211 10 97000.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης