Άγαλμα Τρούμαν: Οι περιπέτειες του πιο «μισητού» αγάλματος της Αθήνας

4432909

Από τη στιγμή της τοποθέτησής του έχει γίνει στόχος βανδαλισμών περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο - Μετρά τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις με μπογιές, έχουν πριονιστεί τα πόδια του και μια φορά τραβήχτηκε με σχοινιά μέχρι εδάφους

Έχει χαρακτηριστεί ως το πλέον μισητό άγαλμα της Αθήνας, έχοντας δεχθεί από τη στιγμή της τοποθέτησής του  πληθώρα επιθέσεων.

Σήμερα για μία ακόμη φορά, το άγαλμα του 33ου προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, στη συμβολή Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, στο Παγκράτι, αγαλμα του Χάρι Τρούμαν έγινε στόχος βανδαλισμών. Ομάδα διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια πορείας για τους βομβαρδισμούς στη Συρία, προσπάθησαν να «γκρεμίσουν» το άγαλμα, χρησιμοποιώντας σκοινιά και αλυσοπρίονο. 

Τον ανδριάντα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φέλιξ Γουέλτον, έχει ύψος 3,20 μέτρων, ορειχάλκινος και εδράζεται σε μαρμάρινο βάθρο.

Γύρω από τον ανδριάντα υπάρχουν συνολικά 8 στήλες, ύψους 1,85μ., στις οποίες αναγράφονται, σε ελληνικά και αγγλικά, κείμενα ευγνωμοσύνης τους ελληνικού λαού για τον Τρούμαν και ο λόγος του ιδίου για την αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει μπρούτζινο το σήμα των ΑΧΕΠΑ και κάτω από αυτό μεταλλική πινακίδα που μέσα σε κυκλικό διακοσμητικό μαίανδρο φέρει το όνομα του τιμώμενου. Στην πίσω στήλη του βάθρου αναγράφονται τα εξής: «Εις τον Χάρρυ Σ. Τρούμαν εις έκφρασιν ευγνωμοσύνης δια το δόγμαν το οποίον διεκήρυξεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής την 12 Μαρτίου 1947 βοηθήσας ούτω τον Ελληνικόν Λαόν να προασπίση την Ελευθερίαν του και την Εθνικήν του ακεραιότητα εις μίαν κρίσιμον καμπήν της ιστορίας της ανθρωπότητος και διαδηλώσας την προσήλωσιν του Αμερικανικού Λαού εις το ιδεώδες της Ελευθερίας. Αφιερούται υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και υπό της ΑΧΕΠΑ…».

Στην αντίθετη πλευρά του βάθρου έχει τοποθετηθεί απόσπασμα από τον λόγο του Τρούμαν με τον οποίον υποστήριξε την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ το 1947.

Κατασκευάστηκε από την οργάνωση των Ελλήνων της Αμερικής ΑΧΕΠΑ, η οποία προσέφερε χρηματική δωρεά στο ελληνικό δημόσιο και στήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1963 ερήμην της δημοτικής αρχής.

Τα εγκαίνια του αγάλματος


Στόχος δεκάδων επιθέσεων

Από τη στιγμή της τοποθέτησής του, το εν λόγω άγαλμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο βανδαλισμών περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Έχει δεχθεί τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις με μπογιές, έχουν πριονιστεί τα πόδια του και μια φορά τραβήχτηκε με σχοινιά μέχρι εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το άγαλμα έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων. Η δεύτερη μάλιστα το 1971 είχε θύμα και έναν αστυνομικό.

Τον Μάρτιο του 1986, ισχυρή ωρολογιακή βόμβα «σώριασε» τον ανδριάντα καταμεσής της πλατείας. Τα στελέχη της ΑΧΕΠΑ ζήτησαν επισκευή και άμεση επανατοποθέτηση, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων. Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν να τοποθετηθεί άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

Η πτώση του κατά τη διάρκεια πορείας το 2007


Ενα χρόνο μετά ο ΕΛΑ ανατίναξε το άγαλμα και το έβαψε με κόκκινη μπογιά.

Το 1997 τα πόδια του αγάλματος πριονίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωριαστεί ξανά στην πλατεία και επανατοποθετήθηκε, το 1999, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. 

Το 2007, κατά την διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας συγκεντρωμένη το τραβούν το άγαλμα με σχοινιά πετώντας το στο έδαφος σχοινιά στο έδαφος.

Τον Μάιο του 2013 έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού με ροζ και κόκκινη μπογιά.

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Τακης

Ρε βρείτε τίποτα γυφτους και σε κλάσματα δευτερολέπτου θα το έχουν εξαφανίσει το άγαλμα, αριστεροί ερασιτέχνες χαχαχαχαχα

Αντιαναρχικός

Οποιος είναι υπέρ των Γυφτο(β)ρομά έχει στο κεφάλι του 'σκατά' και όχι μυαλό_.

Τάκης

Τι δουλειά έχει το άγαλμα του Τρούμαν στην Έλλαδα??? Ούτε που το ήξερα! Μπράβο στα παιδιά που αγαπούν τη χώρα τους και δε θέλουν να συμμετέχει στους πολέμους τους.

@

Αν δεν ήταν ο Τρούμαν θα ήσουν αλβανια του Χότζα γι αυτό λυσσανε τα κομμουνια

Τάκης

Δηλαδή μου λες πως η πλειοψηφία στην Ελλάδα ήθελε Κομμουνισμό και θα το πετύχαιναν αν δεν ήταν ο Τρούμαν. Ο οποίος έχει διαπράξει μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα..Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί υπάρχει το άγαλμα του στην χώρα μας.

Αντιαναρχικός

Πέστα Χρυσόστομε...! Ετσι μπας και καταλάβουν ορισμένοι 'ανεγκέφαλοι' πως έχει πραγματικά η κατάσταση με αφορμή την ιστορία στη χώρα μας.

Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός

Το 1975 και μετά η προπαγάνδα του προοδευτισμού μας έλεγε να πάμε στα Τίρανα του Χότζα που ζουν καλά σε παράδεισο. Η Μόσχα και ο Γιαρουζέλσκι και ήταν απαγορευμένοι παράδεισοι.Για την Ελλάδα ήταν τα Τίρανα ο προορισμός. Η Βουλγαρία και ο Τσαουσέσκου στην Ρουμανία ήταν άλλος παράδεισος. Τότε είχε η Ελλάδα κστακλειστεί ιδεολογικά από το κκε εσωτερικού και κκε εξωτερικού. Ο ιδεολογικός τλοτε προβληματισμός ήταν αν θα γίνει πρώτα η δικτατορία του προλεταριάτου ή η επανάσταση. Αρκεί βέβαια να πλήρωνε το αστικό κράτος. Η Ελλάδα με τέτοιο ιδεολογικό backround δύσκολα δεν θα κατέληγε Σαν τα Τίρανα του Χοτζα που θα εξαγάγει νηστικούς μετανάστες.Ήταν φυσική εξέλιξη .

Κοκκινος Εργατης

Ο Τρουμαν ανέλαβε τον Απρίλιο του '45. Οι ατομικες επεσαν 6 και 9 Αυγούστου '45, προκαλώντας 200χιλ νεκρους τις πρωτες μερες, και πανω απο 1εκ. τα επομενα χρόνια. Υπενθυμίζουμε οτι οι Ηπα ειχαν προγραμματισμένη και μια τριτη ατομικη για τις 24 Αυγούστου. Ο τυπος ειναι υπεύθυνος για ενα απο τα μεγαλύτερα εγκληματα τις ανθρωπότητας, κι εμεις, τον εχουμε άγαλμα...

@

Μεγαλύτερος εγκληματίας ηταν ο Στάλιν και η 3η ατομική προοριζόταν για αυτόν.Αυτο ηταν το μονο λάθος τού Τρούμαν

Il riccio

Απο που του βγήκε του δημοσιογράφου:Το πιο <μισητό> άγαλμα της Αθήνας? Πρέπει να είναι ενας καλός ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ. Αν τον ρωτήσει κάποιος που βρίσκεται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Αθήνα σίγουρα δεν το ξέρει, γιατί είναι ΚΑΦΟΝΕ.

Ουστ κοπροσκυλα

Τους ποναει που χασαν τον ψυχρο πολεμο τους κομμουνιστες.Αν δεν ηταν οι αμερικανοι η χωρα μας θα περναγε 45 χρονια στον κομμουνιστικο ζυγο

Ilias

Ολοι οι τεμπελιδες κομμουνιστές απλυτοι,!!!! Ας το έκαναν με καθεστώς Κιμ να δείτε τι γάμ...... θα έτρωγαν !!! Πορεία για τους δυο στρατιωτικούς απο το καθεστώς Ερτογαν ουτε δηλώσεις στηριξης !!!!!!Ουστ κοπριτες !!!!!!!!!!!!

Δεν θελω Τρου-μαν

Ας κανουμε αγαλμα του Σπάιντερ-μαν ή του Σουπερ-μαν.

Αντιαναρχικός

Πάντως ένα πράγμα έχω να δηλώσω: Εάν ο... "κύριος" Κουτσούμπας θεωρεί καθαυτό πως μια φορά ο αδριάντας του Χάρρυ Τρούμαν "βρωμίζει" ανεπανόρθωτα την πόλη(Αθήνα), τότε του αρχισφαγέα συντρόφου του ο αδριάντας(Στάλιν) θα βρώμιζε ασύστολα ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ φορές την ΠΟΛΥΠΑΘΗ πρωτεύουσα, τη στιγμή που ο πρώτος άνοιξε πυρ εναντίον μιας ράτσας που στη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου συνεργάστηκε ΦΑΝΑΤΙΚΑ με τους ΝΑΖΙ άλα Ιταλογερμανοβουλγαρικά, τους οποίους κατά τ'άλλα το... ΚΚΕ κατάφερε αρκετά θανατηφόρα πλήγματα εναντίον των εν λόγω κατακτητών εις βάρος της μητρός Ελλάδος, ενώ ο δεύτερος αντιμετώπισε ΤΥΡΑΝΙΚΑ μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ, όχι μόνο την αστική τάξη, αλλά και όλους όσους ήσαν αντίπαλοι της ΕΡΥΘΡΑΣ χούντας στην πάλαι ποτέ Σοβιετία στις αρχές του 20ου αιώνος και μιλάμε ασφαλώς για πολλάααα.... εκατομμύρια αντιφρονούντων που μαρτύρισαν ΦΡΙΚΤΑ από τη ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ θηριωδία... Ολα αυτά ο "κύριος" Κουτσούμπας ΔΕΝ τα σκέπτεται ούτε καν για δείγμα; Δεν είναι ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ;

FD

Αυτό δεν ήταν το παλικαράκι που ισοπέδωσε Χιροσίμα και Ναγκασάκι;

DF

Όχι ηλίθιε. Ήταν Ρούζβελτ αυτός που σε απελευθέρωσε από τους Ναζί. Να φανταστώ ότι εσύ υποστήριζες τους φασίστες ή τον αυτοκράτορα;

JimmyJazz

DF ανάθεμα αν κατάλαβες και συ ο ίδιος τι έγραψες

Κοκκινος Εργατηε

Ο Τρουμαν ανέλαβε τον Απρίλιο του '45. Οι ατομικες επεσαν 6 και 9 Αυγούστου '45, προκαλώντας 200χιλ νεκρους τις πρωτες μερες, και πανω απο 1εκ. τα επομενα χρόνια. Ο τυπος ειναι υπεύθυνος για ενα απο τα μεγαλύτερα εγκληματα τις ανθρωπότητας, κι εμεις, τον εχουμε άγαλμα...

Evan

O καλύτερος Αμερικανός Πρέδρος του 20ου αιώνα μετά τον Ρέηγκαν!

Στυλιανός Παπαδόπουλος

Ναι, ακριβώς. Και έσωσε έτσι τις ζωές περίπου 1.500.000 έως 2.000.000 ανθρώπων' Γιαπωνέζων και Αμερικανών. Το πρώτο νούμερο αφορά τις αρχικές εκτιμήσεις των τότε στρατιωτικών ειδικών για την πλήρη κατάληψη του Ιαπωνικού νησιωτικού συμπλέγματος και την οριστικό τερματισμό του Πολέμου. Ο δεύτερος αριθμός αφορά τις εκ των υστέρων εκτιμήσεις, με συνυπολογισμό των δευτερογενών επιπτώσεων σε θανάτους' λόγω της καταστροφής των υποδομών που θα επέφερε μια αποφασιστική εισβολή και μια παρατεταμένη εκστρατεία στο μητροπολιτικό έδαφος των Ιαπώνων.

κοινος νους

αν δεν το καταδικασει ο πατερας κλεομενης το αγαλμα δεν πεφτει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katamaran01

Στα δίχτυα των φορολογικών ελεγκτών έπεσε ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Μήλο, ο οποίος φέρεται να οργάνωνε μίνι κρουαζιέρες στα αξιοθέατα του νησιού χρεώνοντας 120 ευρώ το κεφάλι χωρίς να κόβει απόδειξη

2
Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά: «Υπάρχουν και δικαστές που μειοψήφισαν»

Σύμφωνα με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα μεγάλης μερίδας σπουδαστών κολλεγίων και μάλιστα εν μέσω της χρονιάς

1
police-cars-1000

Ενώ στην Ελλάδα βλέπουμε ακόμα στους δρόμους ταλαιπωρημένα περιπολικά 30ετίας με εκατομμύρια χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, σε άλλες χώρες τα όργανα της τάξης απολαμβάνουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την δύναμη νέων αυτοκίνητων, ακόμα και supercars…

sintagma-ekso

Πρόκειται για άτομα που μέχρι πρόσφατα διέμεναν σε κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη στα Εξάρχεια, και τα οποία εκκενώθηκαν στην τελευταία επιχείρηση της αστυνομίας - Οι 50 σκηνές βρίσκονται από εχθές στην πλατεία Συντάγματος

36