Στον Άρειο Πάγο θα εξεταστεί η έφεση για την έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα στη Μάλτα

Ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης που είπε «όχι» στην έκδοσή της – Θεωρείται βασική πληροφοριοδότρια για την υπόθεση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια 

Από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου πρόκειται να κριθεί εκ νέου το ζήτημα της έκδοσης στη Μάλτα της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα, η οποία θεωρείται βασική πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια σε μαφιόζικο χτύπημα τον περασμένο Οκτώβριο. Και αυτό διότι, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας κ. Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκαν τα δυο αιτήματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας για έκδοση της πρώην υπαλλήλου της Pilatus Bank. Με την ίδια απόφαση του συμβουλίου Εφετών διατάχθηκε ακόμη η άρση της κράτησής της 36χρονης Ρωσίδας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, χθες, Τετάρτη, το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας προχώρησε στην απόρριψη και των δύο αιτημάτων έκδοσης της Μαρίας Εφίμοβα, τα οποία είχαν αποστείλει στην Ελλάδα οι δικαστικές αρχές της Μάλτας. Σχετική εισήγηση είχε κάνει στο δικαστήριο, η εισαγγελέας κυρία Ευγενία Κυβέλου, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή, αόριστα αλλά και παράτυπα καθώς φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά.

Επίσης, η εισαγγελίας χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα που δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα. Οι αρχές της Μάλτας αποδίδουν στην πρώην τραπεζική υπάλληλο - σύμφωνα με το πρώτο ένταλμά τους που φέρει ημερομηνία 30/10/2017 - υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων. Ακόμη με το δεύτερο ένταλμα με ημερομηνία 10/11/2017 της αποδίδουν τα εξής αδικήματα: Δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου, καταστροφή φήμης άλλου προσώπου.

Μιλώντας η ίδια η 36χρονη, χθες, στο συμβούλιο Εφετών ανέφερε μεταξύ άλλων πως εργάστηκε στην τράπεζα Ρilatus από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου της. Η συγκεκριμένη τράπεζα, ωστόσο, ελέγχεται για ύποπτους λογαριασμούς και διαπλοκή με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Μάλτας και αυτή ήταν μια από τις πτυχές της έρευνας που διενεργούσε η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος.

Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε στο δικαστήριο η 36χρονη Ρωσίδα, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών, στις οποίες η ίδια δεν συναινούσε. Στη συνέχεια, όπως τόνισε, την απέλυσαν και την κατηγόρησαν αδίκως για την έκδοση κάποιων εισιτηρίων διαμονής σε ξενοδοχείο στο όνομα της τράπεζας για λογαριασμό αυτής και της οικογένειάς της, ύψους 6.000 ευρώ. Ανέφερε τέλος πως δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης και της αστυνομίας, σημειώνοντας πως κινδυνεύει η ζωή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr