Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στο ΘΕΜΑ 104,6: Γεφύρι της Άρτας το «Εξοικονομώ» - Πέφτει συνέχεια

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στο ΘΕΜΑ 104,6: Γεφύρι της Άρτας το «Εξοικονομώ» - Πέφτει συνέχεια

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδείχτηκε ανέτοιμη να δεχτεί τις αιτήσεις των πολιτών» αναφέρει ο Γιώργος Στασινός και σημειώνει: «Έχουν σχεδιαστεί όλα λάθος είναι μεγάλες οι ευθύνες του υπουργείου Ενέργειας»

720_111587
Τα βέλη τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη στρέφουν οι μηχανικοί οι οποίοι βιώνουν "τραγικές καταστάσεις" με το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, το οποίο θυμίζει το γεφύρι της Άρτας καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδείχτηκε ανέτοιμη να δεχτεί τις αιτήσεις των πολιτών.

"Έχουν σχεδιαστεί όλα λάθος. Έχει εξαρχής σχεδιαστεί λάθος ο οδηγός, στην πραγματικότητα το σύστημα δεν υποστηρίζει τίποτα και ευθύνη έχει αυτός που σχεδίασε το πρόγραμμα, άρα το υπουργείο. Σήμερα πέφτει συνέχεια το σύστημα. Φτάσαμε σε τραγική κατάσταση", είπε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

"Είναι σαν να έστησε το υπουργείο μια ουρά στην οποία ο κάθε ένας, όπως σε μια δημόσια υπηρεσία, έχει το χαρτάκι της σειράς προτεραιότητας. Αφού δεν λειτούργησε αυτό, κατέληξε να χωρίσει τις Περιφέρειες σε τρεις και να φτιάξει τρεις ουρές. Και τελικά κατέληξε ο ένας να σπρώχνει τον άλλο κι όποιος καταφέρει να φτάσει στο ταμείο αυτός κερδίζει. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε μια Ευρωπαϊκή χώρα το 2018. Το να λέμε ότι είναι ηλεκτρονικό το σύστημα και δέχεται φόρτο, αυτό το περιμέναμε. Υπάρχει τώρα μια σειρά προτεραιότητας για να τελειώσουν τις αιτήσεις. Οι μηχανικοί στήνονται από τις 7.30 το πρωί μπροστά στον υπολογιστή και περιμένουν να ανοίξει το σύστημα. Διότι υπάρχει ένα σύστημα που λειτουργεί 08.00 με 20.00....Ξεκουράζεται κι αυτό! Είναι ακόμα ένα παράδοξο από αυτά που συμβαίνουν", σημείωσε ο κ. Στασινός στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος" με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.

Τώρα οι μηχανικοί θέτουν και ζήτημα νομιμότητας στην εφαρμογή του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, το οποίο μπορεί να πετάξει έξω ακόμα και κάποιον που μπήκε νωρίτερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. "Έχουμε καταθέσει προτάσεις που θα είχαν λύσει τα προβλήματα. Τώρα έχουμε φτάσει σε τραγική κατάσταση. Κάποιος μπορεί να μπήκε στις 9 το πρωί και τελικά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αίτηση διότι έπεσε το σύστημα, ενώ κάποιος που μπήκε στις 10 κατάφερε να φτάσει στο τέλος. Σε αυτή την περίπτωση κάποια στιγμή τα χρήματα θα τελειώσουν και ο πρώτος που μπήκε στις 9 δεν θα μπει στο πρόγραμμα, ενώ έχει αρχίσει νωρίτερα την αίτηση. Το μόνο που θα έδινε λύση είναι να πολλαπλασιαστεί ο προϋπολογισμός και να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις. Αλλιώς δεν θα είναι νόμιμο κάποιος που δεν ολοκλήρωσε μια αίτηση, επειδή έπεσε το σύστημα, να μην ενταχθεί. Υπάρχουν πολλά ζητήματα νομιμότητας. Ήδη υπάρχει ανθρωποφαγία. Αν συνεχίσουμε έτσι θα υπάρχει κίνδυνος και γι αυτούς που έχουν ήδη ενταχθεί", είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Οι μηχανικοί κάνουν έκκληση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από το υπουργείο ώστε να σταματήσει αυτή η τραγική καθημερινότητα που βιώνουν στα γραφεία τους με τους αγανακτισμένους πολίτες. "Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις εξαρχής. Δώσαμε 11 προτάσεις, αλλά εφαρμόστηκε μόνο αυτή με το να χωριστεί η Ελλάδα σε τρεις Περιφέρειες. Υποβαθμίζουμε το επάγγελμά μας για να πάρουμε 150 - 200 ευρώ. Ένας μηχανικός είναι 2-3 ημέρες μπροστά στον υπολογιστή του και φτάνει ο πολίτης να θεωρεί ότι τον κοροίδεύει που βλέπει ο διπλανός να μπαίνει στο πρόγραμμα. Δεν έχει σχεδιαστεί το σύστημα σωστά. Δεν υπάρχει σωστός οδηγός του υπουργείου. Το υπουργείο έχει την ευθύνη. Το θέμα τώρα είναι να διπλασιαστούν οι πόροι. Είπαν ότι θα γίνουν 700 εκατομμύρια. Αν συμβεί αυτό ίσως προχωρήσουν τα πράγματα πιο ομαλά. Αυτό που βιώνουμε καθημερινά είναι τραγικό", δήλωσε ο κ. Γιώργος Στασινός στο ΘΕΜΑ 104,6

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης