LIVE

Κορωνοϊός

«Διαβατήριο» προσόντων σε 72 πρόσφυγες έδωσε το υπουργείο Παιδείας

d26b62f

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με Νορβηγία, Ην. Βασίλειο και Ιταλία - Βασικός σκοπός του είναι η καταγραφή των ακαδημαϊκών προσόντων των προσφύγων, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν επαρκώς

«Διαβατήρια προσόντων» σε 72 πρόσφυγες έδωσε η ελληνική κυβέρνηση τα οποία προς το παρόν δεν είναι επίσημη πράξη αναγνώρισης για επαγγέλματα με συγκεκριμένες απαιτήσεις , όπως αυτά του γιατρού, του οδοντιάτρου και του δικηγόρου.

To υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με Γενική Δ/νση για τη Δημοκρατία, του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π καθώς και τα κέντρα πληροφόρησης για την αναγνώριση προσόντων (του ENIC/NARIC) της Νορβηγίας, του Ην. Βασιλείου και της Ιταλίας εκπόνησαν κατά το έτος 2017 τo πιλοτικό πρόγραμμα «διαβατήριο προσόντων προσφύγων» (passport for refugee qualifications).

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή των ακαδημαϊκών προσόντων των προσφύγων, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν επαρκώς, βάσει εγγράφων, μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης η οποία συμπεριλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που ακολουθείται από συνέντευξη που διενεργείται από εξουσιοδοτημένους αξιολογητές τον κέντρων πληροφόρησης για την αναγνώριση προσόντων των συμμετεχόντων χωρών.

Προς το παρόν, η καταγραφή αυτή δεν αποτελεί επίσημη πράξη αναγνώρισης και δεν παρέχει πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών ή επαγγέλματα με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως είναι τα κατεξοχήν ρυθμισμένα επαγγέλματα (ιατρός, οδοντίατρος, δικηγόρος, μηχανικός κα).

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης του προγράμματος το 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τρεις κύκλοι αξιολογήσεων (6-10/03/2017, 12-16/06/2017, 25-29/09/2017) όπου αξιολογήθηκαν συνολικά τα προσόντα 92 προσφύγων ενώ εκδόθηκαν 72 ευρωπαϊκά διαβατήρια προσόντων προσφύγων.

Οι ομάδες των εξουσιοδοτημένων αξιολογητών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και των ENIC/NARIC της Νορβηγίας, του Ην. Βασιλείου που διενέργησαν τις συνεντεύξεις μιλούσαν, πλέον της Αγγλικής και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών, Αραβικά και Φαρσί για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους αξιολογούμενους.

Ταυτόχρονα, διενεργήθηκαν με επιτυχία, εξ’ αποστάσεως συνεντεύξεις (μέσω Skype) στις οποίες συμμετείχαν τόσο αξιολογητές που βρίσκονταν στο χώρο διεξαγωγής του προγράμματος, όσο και αξιολογητές που βρίσκονταν στο ENIC/NARIC της Ιταλίας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων οι συμμετέχοντες ενημερωνόταν από τους αξιολογητές για τα δωρεάν μαθήματα γλωσσών (ελληνικής και άλλων γλωσσών) που προσφέρονται δωρεάν στην περιοχή της Αττικής, για το ισχύον σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας καθώς και για τη δυνατότητα επίσημης αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τους προσόντων από τον ΔΟΑΤΑΠ σε περίπτωση που διαθέτουν τα απαραίτητα επίσημα έγγραφά τους.

Το υπουργείο θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση του προγράμματος που θα διαρκέσει τρία χρόνια (2018-2020). Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης θα γίνουν αξιολογήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία και στην Ολλανδία ενώ στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και η Γερμανία, η Γαλλία, η Αρμενία και ο Καναδάς. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι κύκλοι αξιολογήσεων, δύο για κάθε ένα από τα επόμενα 3 έτη. Για το 2018 πρόθεση είναι να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος στην Αθήνα τον Ιούνιο και ένας κύκλος στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, για την επόμενη φάση έχει προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα βρίσκονται αποθηκευμένα όλα τα σχετικά έγγραφα και στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πρόσφυγες κάτοχοι των European Qualifications Passport από όπου και αν βρίσκονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Υπουργός Δραγασάκης

Μετά τους επενδυτές, πλάκωσαν και οι πυρηνικοί επιστήμονες.

Παρατηρητης1

Συντομα πρεπει να γινουν αξιολογησεις στα ακολουθα επαγγελματα. Ληστη,Βιαστη,Βομβιστη,Αποκεφαλιστη και οταν αξιολογηθουν να τους στειλουν σε διαφορους Νομους για να τους νεμονται.

Εξετάσεις παντού

Έχετε δίκιο ότι, χώρια από τα προσόντα, θα έπρεπε να υπάρχει και ποινική και ψυχιατρική αξιολόγηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης