Παρίσι: Εκδήλωση για το Σκοπιανό από την ελληνική κοινότητα

0000skopia

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι το «μακεδονικό» ζήτημα είναι ένα πρόβλημα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και σήμερα επανέρχεται με την έννοια της ταυτότητας, που είναι συνδεδεμένη με την αξιοπρέπεια

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και περιχώρων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, συζήτηση με θέμα: «Αθήνα: Τα Σκόπια δεν απαντούν. Το αδιέξοδο που βίωσε η Ελλάδα, αντιμέτωπη με την έλλειψη κατανόησης ενός νεαρού κράτους της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως το είδαν Γάλλοι και Έλληνες παρατηρητές και δημοσιογράφοι». Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και περιχώρων Σέτα Θεοδωρίδη, η οποία έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία που ως στόχο είχε, την συμβολή της ομογένειας στη συζήτηση σχετικά με την επίλυση το ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρόξενος, κ. Δημήτρης Ψιάχας, προέβη σε μια εισαγωγική τοποθέτηση σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για την επίλυση του θέματος. Στη συζήτηση συμμετείχαν γνωστοί Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Ο José Manuel Lamarque, δημοσιογράφος, ειδικός στη γεωπολιτική, ως συντονιστής και ομιλητής, ο Olivier Delorme, συγγραφέας και ιστορικός, πρώην λέκτορας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po), συγγραφέας του τρίτομου βιβλίου «Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια από τον 5ο αιώνα μέχρι σήμερα», Gallimard, 2013, ο Christian Makarian, Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης στo l’ Express, ο Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο Paris Ι, η Alexia Kefalas, δημοσιογράφος στη France 24, Le Figaro, France Télévisions και την εφημερίδα TA NEA.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι το «μακεδονικό» ζήτημα είναι ένα πρόβλημα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και σήμερα επανέρχεται με την έννοια της ταυτότητας, που είναι συνδεδεμένη με την αξιοπρέπεια. Τόνισαν ότι ο ανταγωνισμός των ταυτοτήτων είναι πιο σημαντικός σήμερα, από την οικονομία και έτσι μπορεί να γίνει κατανοητή η κατάσταση. Αναφέρθηκαν στην ευαισθησία του ελληνικού πληθυσμού για το θέμα, που αποτελεί έναν παράγοντα που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Από γεωπολιτικής πλευράς συμφώνησαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και ότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία και τη γενικότερη κατάσταση της Μ. Ανατολής. Όσον αφορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν ότι είναι αδύναμος ο ρόλος της στα Βαλκάνια, και ότι εκείνη θα έπρεπε να διεξήγαγε τις συνομιλίες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Η Ελλάδα, τέλος, σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη και να βρει συμμάχους καθώς και να προβεί σε σωστές διπλωματικές ενέργειες.

Ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του πολυπληθούς κοινού, που είχε γεμίσει την αίθουσα και παρακολουθούσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, στελέχη του ΓΤΕ Παρισίων και του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας, εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων, πανεπιστημιακοί κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_kammenos_press

Έρευνα για το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας, τον οποίο επικαλείται το «Politico»

4562071

Οι ανήλικοι «ποντικοί»  παραβίασαν το υπόγειο γκαράζ της διπλανής πολυκατοικίας από το σπίτι του υπουργού Άμυνας - Τους αντιλήφθηκε ο σκοπός στο φυλάκιο και κάλεσε την αστυνομία

tree00

Έκλεισε το απόγευμα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας από πτώση δέντρου - Τουλάχιστον 30 κλήσεις έχει δεχθεί η πυροσβεστική για πτώσεις δένδρων στην Αττική - Μεγάλα προβλήματα στη θαλάσσιες συγκοινωνίες  - Σε πολλές περιοχές η ένταση των ανέμων φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ - Κλειστά τα σχολεία στην Άνδρο την Τετάρτη και την Πέμπτη