Πόσοι Έλληνες νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και πόσοι όλη τη Σαρακοστή

Πόσοι Έλληνες νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και πόσοι όλη τη Σαρακοστή

Δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα και ένας στους έξι όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ

Δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα και ένας στους έξι όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, όπως προκύπτει από έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 6 έως 18 Μαρτίου με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 67% δηλώνουν ότι νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές).

Συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει ποσοστό 17%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 15% των ερωτηθέντων.

Εκτιμάται με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ ότι το 5% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ, σχετίζονται ή επηρεάζονται από τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας.

Αν και το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ’ ότι συνήθως, συνολικά οι απόψεις για τη διατροφή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι θετικές. Συγκεκριμένα σε σχέση με τις απόψεις-συναίσθημα που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μία υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73% ενώ ένας στους δύο μάλιστα δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.

Σε σχέση συγκεκριμένα με τις τροφές τις οποίες είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στο λάδι σε ποσοστό 85%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 76% και στα γλυκά σε ποσοστό 62%. Αντίθετα στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 41% και 52% αντίστοιχα με μόλις 10% και 18% αντίστοιχα να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης, σύμφωνα με την έρευνα, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το κανάλι του σούπερ μάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 77% και στην εξοικονόμηση χρημάτων με 67% και ακολουθούν η λαϊκή αγορά με 8% και 16% αντίστοιχα και ο φούρνος και το αρτοπωλείο με 4% και 6% αντίστοιχα. Όσον αφορά το σημείο πώλησης το οποίο ο καταναλωτής ταυτίζει περισσότερο με τη διατροφή του την περίοδο της νηστείας, το σουπερμάρκετ επιλέγεται από το 62% του κοινού, η λαϊκή από το 12% και ο φούρνος από το 12%.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Αλεξ

Η έρευνα μου φαίνεται αντιπροσωπευτική εάν κρίνω απο το περιβάλλον μου απο εμένα κ απο τις επιλογές μας, Ότι αφορά την νηστεια που κάνω σε όλες τις νηστειες της χρονιάς εχω να πω ότι απο το περιβάλλον μου βλέπω ότι οι άνθρωποι σήμερα που κάνουν νηστεία το κάνουν με χαρά κ συνηδητα , επίσης βλέπω ότι το κάνουν με εγκράτεια κ με σωστή διατροφή, δεν έχω δει κανέναν απο τους γνωστούς μου που είναι διαφόρων οικονομικών επιπέδων που νηστεύουν, να τρώνε ότι βρουνε μπροστά τους αρκεί να νηστεύει, ούτε να τρώνε αστακούς κ γαρίδες, γιατί οποίος γνωρίζει πραγματικά ξέρει ότι γαρίδες ελληνικές κ αστακούς δυο μήνες τον χρόνο έχουμε στην Ελλάδα, εύχομαι καλή νηστεία με αγάπη κ θα πρέπει να έχουμε στην ζωή μας φανταστεί τον εαυτό μας στο φέρετρο κ τον παπά να μας διαβάζει, ώστε να καταλάβουμε ότι αυτό είναι το μόνο σίγουρο που θα μας συμβεί στη ζωή μας, ότι είμαστε περαστικοί απο την ζωή, είμαστε απλοί διαχειριστές της περιουσίας μας , τπτ δεν μας ανήκει γιαυτο κ δεν τα παίρνουμε μαζί μας, απλά τα διαχειριζόμαστε στην εδώ ζωή, έλεγε ο παισιος ο τσιγκουνης μαζεύει λεφτά για αλλους, καλό Πάσχα!!

Ελληνορθοδοξος νηστευτής

Εγώ σαν πιστός χριστιανός κάνω το ιερόν μου καθήκον κάθε σαρακοστή. Ξεσκίζομαι στα χταποδάκια, στα καλαμαράκια, σε μύδια, στρείδια, γαριδούλες και όλα τα σχετικά, μαγειρεμένα πεντανόστιμα με διάφορους τρόπους. Μμμμμμμ! Μόνο που το αναφέρω ....μου τρέχουν τα σάλια. Άσε που όλα αυτά πάνε με το ουζάκι που κατεβάζω σε γενναίες ποσότητες. Κι όταν θέλω να φάω κάτι στα γρήγορα, τηγανιτές πατάτες με μπυρίτσα. Δοκιμάστε το και θα με ευγνωμονείτε. Φυσικά πάω και εκκλησία, οπότε το εισιτήριο για τον παράδεισο το έχω θεωρημένο.

@

Το να μην τρως κρεατικά ή και γαλακτοκομικά, αλλά να πλακώνεσαι σε θαλλασινά, ζυμαρικά και λαχανικά σε σημείο σκασμού, για μένα δεν είναι νηστεία. Η νηστεία σχετίζεται με το νηστικός, όχι με το χορτάτος. Για μένα η (θρησκευτική) νηστεία θα έπρεπε κυρίως να είναι άσκηση, το να μπορείς να στερηθείς μία αγαπημένη διατροφική συνήθεια, 'οπως πχ καφές, αλλιώς οι vegan θα ήταν οι καλύτεροι χριστιανοί του κόσμου, ενώ οι ασθενείς που δεν μπορούν να μην καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης οι χειρότεροι. *** By the way, πως γίνεται το ψάρι να μην θεωρείται νηστίσιμο, αλλά τα αυγά ψαριού (ταραμάς) να θεωρούνται; *** τα s/m πάντως πάντα επίκαιρα. Την σαρακοστή, αντί να βγάζουν προσφορές σε λαχανικά, ρύζια, ζυμαρικά και όσπρια, βγάζουν σε κρεατικά, αλλαντικά και τυροκομικά... *** "το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ ότι συνήθως". Φυσικά... αν συνδίασες την νηστεία με μύδια, στρείδια, χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες και αστακούς, λογικό να σου φαίνεται ακριβή. Αν την συνδιάσεις με όσπρια, ζυμαρικά απλά και γιαχνί, μια χαρά οικονομικά σου κάθεται

NN

Εχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα κιλά τα παιρνει κανείς σε περιόδους νηστείας. Κι αυτό γιατί καταναλώνονται πολύ ψωμί και ζυμαρικά...

Θάνος

Νηστεία δεν είναι μόνο να μην τρως μπριζόλα αλλά και να μην κατινιάζεις, να κάνεις καλό κλπ Ως διατροφή πάντως, είναι καλό και έχει αποδειχθεί πως αν δυο από τις επτά μέρες τρως μέχρι και 600 θερμίδες, βοηθά τρομερά την υγεία. Και άλλο μια διατροφή 1000 χρόνια πριν που σπάνια έτρωγαν κρέας έτσι κι αλλιώς και άλλο τώρα που μέχρι και οι σαλάτες έχουν μπεικον.

Nikos

Την νηστεία την κάνουμε για να καθαρίζουμε από τα παθη μας....Όχι για να κάνουμε διατροφή.

η καταντια του ελληνισμου

καλοι χριστιανοι οι νεοελληνες νηστευουν ..πλακωνονται στις πατατες τηγανητες στα καλαμαρακια στις μακαροναδες και κατα αλλα νηστευουν οι καλοι χριστιανοι....τωρα που γεμησαμε και ''προσφυγες'' θα εχουμε και ραμαζανια

Όσοι

Δεν πιστεύουν , και όσοι δεν έχουν επίγνωση τι είναι νηστεία ,και ακολουθούν εντάλματα ανθρώπων

ΕΛΛΑΣ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

CHRIST.

ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ....και οποιος μπορει...απο πλευρας υγειας.... Ο Χριστιανισμος μας αφηνει ελευθερους...Να κανουμε νηστεια με χαρα, χωρις να το διατυμπανιζουμε.Με ταπεινο φρονημα , με μετανοια και με αγαπη. Το να κοκορευετε κανεις σε ολους οτι κανει αλαδωτο και νηστευει σαν ασκητης, δεν ειναι Θεαρεστο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsero1-1

Σε έρευνες στα χωριά Μιτσερό, Ξυλιάτο και στην Ορούντα προχωρεί σήμερα η κυπριακή αστυνομία, ύστερα από την χθεσινή ομολογία του 35χρονου serial killer για τέσσερις ακόμα φόνους, που ανεβάζουν το σύνολο στους επτά

1
traffic_ar

Χαμηλές ταχύτητες από την Ελευσίνα έως την Κινέττα - Ουρά στα διοδια της Ελευσίνας - Μεγάλο πρόβλημα και στην Αθηνών-Λαμίας από το 70ο χλμ. μέχρι τα δίοδια της Θήβας - Μέχρι τις 2 το μεσημέρι η ταλαιπωρία εκτιμούν από την τροχαία

5