Νοσοκομειακοί γιατροί: Ο Ξανθός μας είπε ότι είναι αδύνατη η άμεση επαναφορά των μισθών

Νοσοκομειακοί γιατροί: Ο Ξανθός μας είπε ότι είναι αδύνατη η άμεση επαναφορά των μισθών

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους το αντισυνταγματικό πλέον βάσει του ΣτΕ ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών - Προχωρούν και οι διαδικασίες για την απόλυση 2.000 επικουρικών γιατρών 

Από το... υπερπλεόνασμα του 2018 θα αποκατασταθεί (και) το συρρικνωμένο και αντισυνταγματικό πλέον βάσει του ΣτΕ ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτή την υπόσχεση έλαβαν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχαν.

Με δεδομένο πως το περίφημο υπερπλεόνασμα «χτίζεται» με τη μη αποπληρωμή των χρεών  – το ελληνικό δημόσιο μέχρι και τον περασμένο  Ιανουάριο είχε συνολικές υποχρεώσεις 3,135 δισ. ευρώ και είχε καταβάλλει μόλις 62 εκατ. ευρώ-  αντιλαμβάνεται κάποιος αμέσως τους…στέρεους πυλώνες επάνω στους οποίους δομείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Αιχμή της συνάντησης ήταν η απόφαση του ΣτΕ με την οποία «αποκαταστάθηκε» το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκαν πολλά από τα θέματα που «καίνε» τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο υπουργός Υγείας είπε ότι η περικοπή των μισθών είναι Δραματική, ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για άμεση επαναφορά των μισθών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και υποσχέθηκε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί από το πλεόνασμα του 2018 μια μικρή εφάπαξ βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς. 

Σε ό,τι αφορά δε την αναπροσαρμογή του ωρομίσθιου των εφημεριών οι διαβεβαιώσεις του κ. Ξανθού έφτασαν στον προϋπολογισμό του 2019.

Απολύσεις επικουρικών γιατρών

Ξεκάθαρες και σκληρές απαντήσεις έλαβαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και για το θέμα των επικουρικών (συμβασιούχων) γιατρών. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως όλοι οι επικουρικοί γιατροί (εκτιμάται ότι είναι περί τους 2.000) θα απολυθούν. Επιχείρησε να… αντισταθμίσει τις απολύσεις  με νέες προκηρύξεις (800 συνολικά) μόνιμου ιατρικού προσωπικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εκ των οποίων, όπως είπε, οι 400 θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας.

Σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί η απόλυση 400 νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και πάλι για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των Μονάδων.  

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης