«Βροχή» καταγγελιών για κακοδιαχείριση στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου

«Βροχή» καταγγελιών για κακοδιαχείριση στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου

Η ζημιά μπορεί να ξεπερνά και το 1,5 εκατ. ευρώ - Οι καταγγέλλοντες μιλούν για ελλιπή οικονομική διαχείριση επί σειρά ετών

Την ώρα που οι οίκοι ευγηρίας και άλλα ιδρύματα πρόνοιας κυνηγούν το ευρώ με το... ντουφέκι και παρακαλούν την κεντρική κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση, καθότι στην Ελλάδα της κρίσης, τα προβλήματα όλο και περισσότερων ανθρώπων, ειδικά της τρίτης ηλικίας, γίνονται βασανιστικά και δοκιμάζουν την ίδια την αξιοπρέπειά τους, φαίνεται να υπάρχουν φορείς, που αδιαφορούν ακόμα και για τους πόρους, που πραγματικά δικαιούνται και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία τους και την ενίσχυση του κοινωνικού και ανθρωπιστικού τους έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των εισαγγελικών αρχών (από το Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, έως τις εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και Οικονομικού Εγκλήματος Μαριάννα Ψαρουδάκη, αλλά και την Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς), βρίσκεται καταγγελία για την επί σειρά ετών ελλιπή οικονομική διαχείριση των αρμοδίων του Σελίβειου Γηροκομείου Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί το συγκεκριμένο ίδρυμα από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έως και ποσό που ξεπερνά το ένα ή και ενάμισι εκατομμύριο!  Η συγκλονιστική υπόθεση, ίσως να μην απασχολούσε κανέναν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων, εάν το ίδρυμα δεν είχε μεγάλες ανάγκες για το έργο του, καθώς η οικονομική κρίση των τελευταίων  ετών έχει περιορίσει την εισροή πόρων και ταυτόχρονα έχει αυξήσει τα κοινωνικά προβλήματα. Το γεγονός δε ότι επικεφαλής του Σελίβειου Γηροκομείου είναι ο (εκάστοτε) Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προκαλεί πρόσθετα ερωτήματα, αφού μόνο σπάνιο δεν είναι στους κόλπους της εκκλησίας να παρατηρούνται φαινόμενα αβελτηρίας (στην καλύτερη ερμηνεία) ή και κακοδιαχείρισης, ακόμη και διασπάθισης των περιουσιακών στοιχείων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταγγέλλεται ότι η διοίκηση του Σελίβειου Γηροκομείου, δεν έχει εγείρει τις απαιτήσεις που δικαιούται, για την αξιοποίηση από ιδιώτες, ενός τεράστιου κτήματος, στην περιοχή, συνολικής έκτασης εξακοσίων στρεμμάτων, με πέντε χιλιάδες ελαιόδεντρα. Το ένα τέταρτο από το κτήμα αυτό ανήκει στο ίδρυμα και σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, μόνο το κομμάτι ιδιοκτησίας του Σελίβειου, αποφέρει ετησίως σοδειά αξίας περίπου 100.000 ευρώ.  Η αρχική και μόνη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών (του Σελίβειου και των ιδιωτών) ήταν για μια πενταετία, από το 1977 έως το 1982. Έκτοτε το κτήμα αφέθηκε στις διαθέσεις των ιδιωτών, χωρίς οι διοικήσεις του Σελίβειου να κάνουν το παραμικρό για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας και να αποκομίσουν τα οφέλη, που αυτό έδινε και τα καρπώνονταν οι συγκεκριμένοι τρίτοι! Επί 35 χρόνια δηλαδή, οι αρμόδιοι του ιδρύματος ουδέποτε έθεσαν θέμα νέας συμφωνίας για το αμοιβαίο όφελος από τα εισοδήματα που απέφερε το κτήμα, ούτε αναζήτησαν οποιαδήποτε άλλο επωφελή συνεργασία στην ελεύθερη αγορά, ώστε να αξιοποιήσουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Η εκμετάλλευση δηλαδή της έκτασης από τους ιδιώτες συνεχίστηκε χωρίς να πληρώνει κάποιο χρηματικό ποσό ως ενοίκιο στο Γηροκομείο, με τους διοικούντες του Ιδρύματος να μην μπαίνουν καν στον... κόπο να διεκδικήσουν κάτι.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η όλη υπόθεση μπορεί να οδηγήσει σε κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες, αφού η ζημία ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 150.000 ευρώ, που ορίζει ο νόμος γι' αυτές τις πράξεις.

Επιπλέον και σύμφωνα με την καταγγελία, για την εκμετάλλευση του μεριδίου του Γηροκομείου από τους ιδιώτες, η απόφαση του 1977 από τη διοίκηση του Γηροκομείου, έπρεπε να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, κάτι που όμως ουδέποτε έγινε, όπως επισημαίνει πρόσφατη (υπ.Αρ. 73/2017) απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.

Η σχετική απραξία των διοικούντων το ίδρυμα μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των αρχών, ενώ με βάση την καταγγελία ίσως να διερευνηθεί και αν υπήρξε κάποια άλλη συναλλαγή «κάτω από το τραπέζι» και η οποία “οδήγησε στην πλήρη απαξία των διοικούντων», όπως αναφέρεται.  
Το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1964 με δωρεά των Σελίβου και Γιαïτση, οι οποίοι υπήρξαν επιφανείς Μεσολογγίτες αστοί. Με τα χρόνια, στους αρχικούς δωρητές προστέθηκαν κι άλλοι ευαισθητοποιημένοι από τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι άφησαν κινητή και ακίνητη περιουσία ως κληροδοτήματα στο ίδρυμα. Αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τη διοικητική μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). 

Συντηρείται και λειτουργεί από τις προσόδους της ακίνητης περιουσίας του, τις εισφορές των φιλοξενούμενων τροφίμων και τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας. Στόχος του γηροκομείου είναι η φροντίδα και φιλοξενία στους χώρους του ατόμων που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν για λόγους υγείας ή οικονομικούς.

Σημειωτέον ότι εκτός του Μητροπολίτη στη διοίκηση είναι μεταξύ άλλων και οι εκάστοτε πρόεδροι του ιατρικού και δικηγορικού  συλλόγου της πόλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.α. 

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Διονυσία

Το Γηροκομείο είναι ένα κόσμημα της πόλης μας , είμαστε όλοι περήφανοι γι αυτό και οι συκοφάντες ας σωπάσουν !

Γκόντας Γιάννης

Από την ''βροχή καταγγελιών'' του τίτλου πάμε στην ''καταγγελία'' μέσα στο άρθρο. Εντωμεταξύ ο καταγγέλων είναι το ίδιο άτομο που είναι σε αντιδικία με το γηροκομείο για την έκταση που αναφέρεται! Από την αρχή εώς το τέλος φαίνεται οτι υπάρχει μια μεθόδευση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για ποιο λόγο;

Μεσολογγίτης

Το παράδοξο της όλης "καταγγελίας" είναι ότι ο καταγγέλλων είναι σε αντιδικία με το Σελίβειο για το λιοστάσι!!!! Ας το ψάξει λίγο ο συντάκτης του ρεπορτάζ. Δηλαδή στην εφετειακή απόφαση που αναφέρεται στο ρεπορτάζ, "ποιοι και γιατί" είναι αντίδικοι... Και τότε θα διαπιστώσετε ότι ο καταγγέλλων με την καταγγελία του ίσως προσδοκά να κερδίσει πόντους ενόψει της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου....

Ο πονηρος

να πληρωσει αυτα που χρωστα για να δειξει εμπρακτη μεταμελεια.Και να πει ποιοι τον "διευκολυνουν" 30-40 χρονια Ετσι κι αλλοιως θα ανοιξουν οι λογαριασμοι ολων των εμπλεκομενων.Θα φαει ετσι μικροτερη καταδικη ι.Γρηγορα γιατι ερχονται εισαγγελεις και ελεγκτες.Θα υπαρχει μεγαλη απασχοληση σε λιγο σε ολους αυτους φανταζομαι. Πανε οι εποχες που τρωγανε τσαμπα

πωπω

πωπωπωπω πωπωπω λεει η Γωγω Τσαμπα.Ε ρε γλεντια!!!!Ξυνο σου βγηκε μανα μ.Ασε που θα σε παρουν το κατοπι τα γεροντακια με τις μαγκουρες!!!

Μπαταχτσηδες και λαμογια

Μας δουλευεις φιλε??Το θεμα ειναι ενα.ΓΙΑΤΙ καποιοι ξυπνιοι ειχανε τσαμπα μια περιουσια ενος Γεροκομειου για 50 χρονια!Και ποια λαμογια καναε τα στραβα ματια .Και ποσα λεφτα φαγανε μαζι ολοι αυτοι.Να ξεβρωμησει το Μεσολογγι ΤΩΡΑ

@ Μπαταχτσηδες και λαμογια

Φαίνεσαι γερός άνθρωπος και όχι γέρος. Γιατί δεν πας να μαζέψεις τις ελιές, να προσφέρεις δωρεάν εργασία στα γεροντάκια. Μην τα περιμένουμε όλα απο τους άλλους. Μάζεψε και μερικούς φίλους απο το καφενείο και προχώρα. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Και δεν το λέω ειρωνικά, πρόταση είναι για όσους μπορούν. Δεν ΞΈΡΕΙΣ ότι πολλοί κτηματίες δεν μαζεύουν τις ελιές πια γιατί δεν συμφέρει το μεροκάματο? Αν διαφωνείς να κλείσουμε απο τώρα να έρθεις να μου μαζέψεις τις ελιές. Θα στις δώσω όλες αρκεί να μου φροντίσεις τα δέντρα.

Περιεργη

Υποθεση.για να διταξει ερευνα η εισαγγελια του Αρειου Παγου προφανως υπαρχει θεμα.Πως αλλωστε ειναι δυνατον επι 10ετιες απο μια μεγαλη περιουσια να μην εχει εισπραξει ΟΥΤΕ ενα ΕΥΡΩ το γηροκομειο.

ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΣΥ ΤΟ ΠΟΣΌ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΟΙ 40 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.

Ας είμαστε προσεκτικοί....

Διαβάζοντας τον τίτλο νόμισα ότι καταχράστηκαν οι υπεύθυνοι χρήματα. Τελικά το θέμα αφορά μη διεκδίκηση εσόδων από μερίδιο εξ αδιαιρέτου , σε κτήμα που διαθέτει από δωρεά το ίδρυμα. Κακό μεν αλλά δεν είναι το ίδιο με την υπεξαίρεση. Το Σελιβειο ήταν από την ίδρυση του πτωχοκομείο. Περίπου πριν από δέκα πέντε - είκοσι χρόνια μετατράπηκε σε γηροκομείο. Η μητρόπολη νομίζω ανακατεύτηκε όταν ο προηγούμενος μητροπολίτης Θεόκλητος από προσωπική του περιουσία έκτισε την νέα πτέρυγα και υπερδιπλασίασε το μέγεθος του γηροκομείου. Έτσι κι αλλιώς το ίδρυμα είναι υποδειγματικό ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Οι φωτογραφίες αρκούν για να δει όποιος δεν γνωρίζει πως το Σελίβειο απέχει μακράν από την συνήθη εικόνα άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Μην ισοπεδώνουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων.

Ωραία ιδέα ειχε ο ευεργέτης.

Το ένα τέταρτο από το κτήμα αυτό ανήκει στο ίδρυμα. Σημειωτέον ότι εκτός του Μητροπολίτη στη διοίκηση είναι μεταξύ άλλων και οι εκάστοτε πρόεδροι του ιατρικού και δικηγορικού συλλόγου της πόλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.α. ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ??? Το σύνηθες όπου λαλούν πολλά κοκόρια, τα οποία δεν είναι ίδια. Κάθε τόσο έρχεστε και ένας καινούριος μέσα στο κοτέτσι. Αυτό πρέπει να πωληθεί ή να το διαχειρίζεστε ένας, όχι ογδόντα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

old-man-car

Δικαίωμα οδήγησης εντός ελληνικής Επικράτειας θα παρέχεται στους ηλικιωμένους υποψήφιους οδηγούς που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις διενέργειας δοκιμασιών και συμπεριφοράς αλλά δεν μπορούν να έχουν άμεσα στα χέρια τους το νέο έντυπο οδήγησης