«Θερίζει» η γρίπη: Άλλοι πέντε νεκροί την τελευταία εβδομάδα

«Θερίζει» η γρίπη: Άλλοι πέντε νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Πέντε νέοι ασθενείς στην εντατική - Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την εβδομάδα 10/2018 (05–11 Μαρτίου 2018) καταγράφηκαν 83 σοβαρά κρούσματα 

Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με εποχική γρίπη.

Παρότι η κυκλοφορία της γρίπης παρουσιάζει μείωση και οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διαπιστώνουν πτωτική πορεία της γρίπης, η νοσος στην αποδρομή της συνεχίζει να αφήνει νεκρούς και ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου, εκτός από τα πέντε νέα θύματα, υπάρχουν και πέντε νέοι ασθενείς σε ΜΕΘ. 

Συνολικά, απο την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή απο τον περασμένο Οκτώβριο μεχρι και την εβδομάδα 10/2018 (05–11 Μαρτίου 2018) καταγράφηκαν 83 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 80 νοσηλεύτηκαν  σε ΜΕΘ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 12 (15%). 


Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 22 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 19 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 3 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα.

Από το σύνολο των 22 κρουσμάτων που απεβίωσαν, μόνο ένα κρούσμα ήταν εμβολιασμένο για τη γρίπη. Τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσαν 14 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 30 έως 87 έτη. Από τα 7 (31,8%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 15 (68,2%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 7 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ ́ αυτών 6 (85,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 1 (14,3%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). 

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 54 άνδρες και 26 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 86 έτη, μέση ηλικία 57 έτη. Τα 33 (41,2%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 47 (58,8%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 26 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ ́ αυτών τα 2 (7,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 24 (92,3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). 

Από τα 80 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 12 (15%). Σημειώνεται ότι τα 60 (75%) από τα 80 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για έναν άνδρα και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 45 έως 87 έτη. Τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Β. Κανείς δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fylakes_avlwnas

Συμπλοκή με αυτοσχέδια μαχαίρια και ρόπαλα στις φυλακές Αυλώνα ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς – Τραυματίστηκαν 14 άτομα – Αιτία της συμπλοκής ποιος θα έχει τον έλεγχο διακίνησης των ναρκωτικών

4
nos_main01

Σε λίγες ώρες γέμισαν οι θάλαμοι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 55 ασθενείς αφέθηκαν να περιμένουν σε ράντζα - Γέμισαν οι διάδρομοι, ξεπαγιάζουν οι άρρωστοι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - 48 ασθενείς περιμένουν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνει... ψαροντούφεκο

1
matvsgynaikas01

Πρωτοφανείς σκηνές αγριότητας εναντίον διαδηλωτών μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Οι δυνάμεις των ΜΑΤ λαμβάνουν εντολή να απωθήσουν τον κόσμο, ακόμη και από την Ερμού -ενώ τα καταστήματα είναι ακόμη ανοιχτά- ρίχνοντας χημικά, χτυπώντας τους με τα γκλοπ και τις ασπίδες

38