«Θερίζει» η γρίπη: Άλλοι πέντε νεκροί την τελευταία εβδομάδα

«Θερίζει» η γρίπη: Άλλοι πέντε νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Πέντε νέοι ασθενείς στην εντατική - Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την εβδομάδα 10/2018 (05–11 Μαρτίου 2018) καταγράφηκαν 83 σοβαρά κρούσματα 

Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με εποχική γρίπη.

Παρότι η κυκλοφορία της γρίπης παρουσιάζει μείωση και οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διαπιστώνουν πτωτική πορεία της γρίπης, η νοσος στην αποδρομή της συνεχίζει να αφήνει νεκρούς και ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου, εκτός από τα πέντε νέα θύματα, υπάρχουν και πέντε νέοι ασθενείς σε ΜΕΘ. 

Συνολικά, απο την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή απο τον περασμένο Οκτώβριο μεχρι και την εβδομάδα 10/2018 (05–11 Μαρτίου 2018) καταγράφηκαν 83 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 80 νοσηλεύτηκαν  σε ΜΕΘ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 12 (15%). 


Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 22 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 19 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 3 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα.

Από το σύνολο των 22 κρουσμάτων που απεβίωσαν, μόνο ένα κρούσμα ήταν εμβολιασμένο για τη γρίπη. Τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσαν 14 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 30 έως 87 έτη. Από τα 7 (31,8%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 15 (68,2%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 7 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ ́ αυτών 6 (85,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 1 (14,3%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). 

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 54 άνδρες και 26 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 86 έτη, μέση ηλικία 57 έτη. Τα 33 (41,2%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 47 (58,8%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 26 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ ́ αυτών τα 2 (7,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 24 (92,3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). 

Από τα 80 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 12 (15%). Σημειώνεται ότι τα 60 (75%) από τα 80 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για έναν άνδρα και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 45 έως 87 έτη. Τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Β. Κανείς δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

LEMPIDAKHS1

Πρόκειται για δύο αδέλφια από την Κρήτη, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ένα άτομο που συνδέεται στενά μαζί τους, καθώς και έναν τέταρτο, συγγενή ενός από τους ήδη κατηγορουμένους της υπόθεσης

gfhew

Βρέθηκαν ο Θεμιστοκλής Ντόγκλης και ο Φίλιππος Σταματάκης που είχαν απαχθεί το πρωί της Τρίτης έξω από το σχολείο τους στη Λάρνακα - Ο απαγωγέας συνελήφθη και  εντοπίστηκε σε πολυκατοικία της περιοχής

3
zak_kostopoulos_3

Σύμφωνα με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου δεν είναι «μεμονωμένο περιστατικό» αλλά συνδέεται με «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από (α)διάφορα πρόσωπα του “καθωσπρεπισμού”»

13
paidia_kipros_new_mesa

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απαγωγή των δύο  11χρονων αγοριών στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρες δεν ήταν στοχευμένη – Εντείνονται οι ανησυχίες ότι πρόκειται για επικίνδυνο δράστη

8
25_09_18synant_gavr

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών οι διορισμοί θα ξεκινήσουν από το επόμενο σχολικό έτος και από την ειδική εκπαίδευση

7