Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ: Όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ: Όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι

Ο ναύαρχος (ε.α) Γεώργιος Γιακουμάκης εκφράζει την συμπαράστασή του στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο 

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ: Όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι
Την συμπαράστασή του στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο, εκφράζει με μήνυμά του ο  Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος (ε.α) Γεώργιος Γιακουμάκης.

Σε κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να μας συνεγείρουν, όχι συγκυριακά, διότι δυστυχώς έχομε μπεί σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη ευρύτερη περιοχή μας».

Ταυτόχρονα ο Ναύαρχος σημειώνει το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι».

Κλείσιμο
«Για να ανταπεξέλθουμε στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξομε νοοτροπία, να ανορθώσουμε διαχρονικές αξίες όπως η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, να τοποθετήσουμε το εμείς ως προτεραιότητα έναντι του εγώ, να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί για μια ισχυρή Ελλάδα», τονίζει.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Επίτιμου Αρχηγού του ΓΕΝ Γεώργιου Γιακουμάκη

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Η σκέψη μας σήμερα είναι στους συναδέλφους μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, εξυπηρετώντας διαφορετικές σκοπιμότητες από το λόγο σύλληψής τους και εύχομαι γρήγορα να τελειώσει η περιπέτειά τους.

Η ελληνική κοινωνία έχει συγκυριακά ανησυχήσει από αυτό το γεγονός αλλά και την κλιμακούμενη κατάσταση με τη Τουρκία και που αυτή θα καταλήξει. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να μας συνεγείρουν, όχι συγκυριακά, διότι δυστυχώς έχομε μπεί σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη ευρύτερη περιοχή μας.

Προς το παρόν ο Έλληνας πολίτης δε πρέπει να ανησυχεί διότι διαθέτουμε ικανή στρατιωτική ηγεσία, εξαιρετικό προσωπικό που καθημερινά υπερβάλει εαυτόν, αλλά και ικανή στρατιωτική δύναμη που δύναται να αποτρέψει κάθε εχθρική επιβουλή και έχει δημιουργήσει για χρόνια ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα, όταν λόγω της κρίσης οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί δραστικά.

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι αναθεωρητική, όσο αφορά στις συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί. Η συνεχής αναβάθμιση των συντελεστών ισχύος της (πληθυσμός, οικονομία, τεχνολογία, στρατιωτική ισχύς κλπ) έχει ως συνέπεια την αύξηση των διεκδικήσεών της εναντι των γειτόνων της, δρα με υπερμετρη υπεροψία και όπως φαίνεται από τα γεγονότα ενεργεί αυτόνομα έξω από τον έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά σχεδόν όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι.

Δεδομένου ότι το διακύβευμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο, η Τουρκία έχει θέσει ως προτεραιότητα να διεκδικήσει τμήμα των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και εκεί που δεν έχει νομικά ερείσματα. Είναι σίγουρο ότι με το συνεχιζόμενο άνοιγμα της ψαλίδας των στρατιωτικών δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Τουρκία θα προκαλέσει κρίση για αναδιανομή του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος του Ελληνισμού αλλά και αλλαγή τους status quo στο Αιγαίο Πέλαγος.

Για να ανταπεξέλθουμε στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξομε νοοτροπία, να ανορθώσουμε διαχρονικές αξίες όπως η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, να τοποθετήσουμε το εμείς ως προτεραιότητα έναντι του εγώ, να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί για μια ισχυρή Ελλάδα. Το παράδειγμα για εθνική συστράτευση, ομοψυχία και ανόρθωση των διαχρονικών μας αξιών πρέπει να δοθεί από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας, διότι ‘ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα’.

Για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτείται να κτίσουμε ικανή αποτρεπτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια, με αύξηση των ανθρώπινων και των υλικών πόρων. Δεν πρέπει να ευελπιστούμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας σώσουν, όταν μάλιστα έχουν και διαφορετικές προτεραιότητες. Εμείς πρέπει να είμαστε δυνατοί για να μας σέβονται οι σύμμαχοί μας, να μας φοβούνται οι εχθροί μας και να μη διανοούνται ότι θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Γιακουμάκης Γεώργιος
Ναύαρχος (ε.α)
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης