Κρήτη: Η ώρα της δικαιοσύνης για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με «πληροφοριοδότη» αστυνομικό

Κρήτη: Η ώρα της δικαιοσύνης για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με «πληροφοριοδότη» αστυνομικό

Η σπείρα εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου σε συνεργασία με το λιμενικό τον Μάρτιο του 2017

Κρήτη: Η ώρα της δικαιοσύνης για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με «πληροφοριοδότη» αστυνομικό
Στις δικαστικές αίθουσες του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης μεταφέρεται σήμερα η υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου σε συνεργασία με το λιμενικό τον Μάρτιο του 2017.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 21 άτομα, ανάμεσα τους 15 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων και έξι Έλληνες εκ των οποίων ένας 47χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετούσε σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας του Ηρακλείου και είχε το ρόλο του «πληροφοριοδότη».

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τα μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων οι 18 βρίσκονται στη φυλακή, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν μεταξύ άλλων στη συγκρότηση και διεύθυνση οργάνωσης περισσοτέρων των τριών ατόμων με σκοπό την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων της εκβίασης, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα και της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά από το εξωτερικό και παραλαβή από σημεία εισόδου με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους μέλους Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών.

Κλείσιμο
Όπως είχε διαπιστωθεί, οι 21 κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα , που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη και τελικό προορισμό την Ιταλία.

Κατά την παραμονή τους στην Κρήτη οι μετανάστες φιλοξενούνταν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, ακόμη και σπηλιές κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στην ευρύτερη περιοχή του Τσούτσουρα Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος, αλλά εντοπίστηκαν και 112 μετανάστες να ζουν μέσα σε σπηλιές και ποιμνιοστάσια.

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία.

Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Μάλιστα οι πτυχές της υπόθεσης αυτής που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ημέρα της σύλληψης των μελών του κυκλώματος ήταν σοκαριστικές σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούσαν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και μικρά παιδιά.

Αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δε θα ξεχάσουν ποτέ τις εικόνες, που αντίκρισαν μέσα στις σπηλιές με τους μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και την ικανοποίηση τους, όταν αντιλήφθηκαν ότι η αιχμαλωσία τους τελείωσε.

Πηγή: cretapost.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης