Hürriyet: Γύρω από τα Ίμια βρίσκονται 11 τουρκικά πολεμικά πλοία

Hürriyet: Γύρω από τα Ίμια βρίσκονται 11 τουρκικά πολεμικά πλοία

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων, όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στη Κω

Στον απόηχο του περιστατικού, χτες το βράδυ, στα Ίμια, όπου ένα τουρκικό πλοίο χτύπησε και προκάλεσε ζημιές σε πλοίο του ελληνικού λιμενικού
και μετά τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν προς την Ελλάδα
, η τουρκική Hürriyet, με άρθρο που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης, περιγράφει ένα... πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τα Ίμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τις 14.30 το μεσημέρι υπάρχει μία συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία είναι οκτώ, ενώ, πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους, με την προσέλευση δύο πλοίων ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα, οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή φτάνουν τα 11 πλοία.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στη Κω.

Στο άρθρο, που έχει τίτλο «Η Ευρώπη διάλεξε την πλευρά της Ελλάδας», παρατίθενται οι δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αποκάλυψε ότι  το σκάφος του Λιμενικού το οποίο εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αυτού, η Hürriyet σχολιάζει πως μετά το πρώτο περιστατικό, το οποίο σχολίασε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του κόμματός του, υπήρξε και δεύτερο. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται το τουρκικό λιμενικό απέτρεψε ελληνικό πλοίο που ήθελε να πλησιάσει στα Ίμια.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Anadolu, σχολιάζει πως οι δυνάμεις του λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, συνεχίζουν να περιπολούν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να δίνει νούμερα. Αντιθέτως δημοσιεύει φωτογραφίες θέλοντας να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.
Πώς έγινε το συμβάν
Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ιμια, τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης με τον κωδικό αριθμό 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Το υπουργείο Ναυτιλίας υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Δηλαδή το τουρκικό χτύπησε από πίσω το ελληνικό, σαν να θέλει να το διώξει από την περιοχή! Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού περικυκλώθηκε από δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία περιπολούσαν γύρω από τα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός. 

Διάβημα 15 ώρες μετά από το ΥΠΕΞ
Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 15 ώρες μετά το περιστατικό, έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με το επικίνδυνο συμβάν στα Ίμια.

Η ανακοίνωση αναφέρει: 
«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.  

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται
».

Οι απειλές Ερντογάν
Ξεκάθαρη απειλή προς την ελληνική πλευρά απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια. 

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε εκδήλωση του κόμματός του στην Άγκυρα. 

Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο κύριος Ερντογάν πανηγύριζε για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στην Συρία, όταν είπε: «Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε (παρατηρούμε) τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».

Για τις ΗΠΑ
Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

«Η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης και όπλων στο PYD θα επηρεάσει τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και θα λάβουμε», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Εφόσον είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, όπως τηρεί τους κανόνες του ΝΑΤΟ η Τουρκία το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι ΗΠΑ». Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται και σε πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανικών στρατιωτικών παραγόντων που κάνουν λόγο για δικαίωμα σε αυτοάμυνα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και τονίζει το εξής: «Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν δεχθεί ποτέ οθωμανικό χαστούκι».

Για την Κύπρο
«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε "ορίστε". Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν προσθέτει τα εξής: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας».

Για το επεισόδιο στα Ίμια
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, μιλώντας, έξω, σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε: «Αυτοί οι Έλληνες εξεπλάγησαν και πάλι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει με τα πήγαινε-έλα της ελληνικής πλευράς στα Ίμια. Εμείς από την αρχή είπαμε στην ελληνική πλευρά "Μην κάνετε αυτού του είδους τα πράγματα. Θέτετε και εμάς σε κίνδυνο. Ας αφήσουμε τα dogfight στον αέρα, ας τα αφήσουμε και στη θάλασσα". Όταν δεν τα αφήνουν αυτά, ο στρατός μας θα κάνει το καθήκον του Πάλι, χτες τη νύχτα, συνέβη κάτι παρόμοιο. Παρ' όλα αυτά, όλα έληξαν χωρίς κάτι ανησυχητικό».

ΣΧΟΛΙΑ (139)

δημητρης

29 εκατομμύρια σκάφος και από εξοπλισμ ούτε καραμπίνα .μια ζωή τα ιδια και τα υποβρύχια του π.ν . 2 δις και δεν έχουν σχρονες τορπίλες .

Ερντι Ερντι

Οι Αμερικανοί στηρίζουν πλέον ανοιχτά τους Κούρδους. Είναι πάνω από 25εκ μόνο σε Τουρκία, Συρια, Ιρακ, και δεν βάζω άλλες εθνικότητες και κρυπτοχριστιανους που περιμένουν τι θα γίνει. Γι' αυτό έχει σαλτάρει ο άλλος. Το Κουρδιστάν θα είναι ένας πρόθυμος σύμμαχος τους και δορυφόρος γιατί ο Ερντι έχει πάρει τρελό αέρα και απειλεί Θεούς και δαίμονες. Μόνο η Αγγλία σιγοντάρει την Τουρκία υπογείως γιατί θέλουν την Κύπρο και επειδή η γριά δεν θα ζήσει πολύ, θέλουν να αναζωογονήσουν τον θεσμό της ξεφτισμενης Κοινοπολιτείας μετά και το brexit εν όψη της επιλογής διαδόχου. Η Αγγλία ήθελε πιο πολύ από την Μέρκελ να βγει η Ελλάδα πρώτη από το Ευρώ ωστε να μην χρεωθεί η ίδια ενδεχόμενη ρήξη στην ΕΕ αλλά δεν της έκατσε. Οι Αμερικανοί και η Μέρκελ τα σκ@τωσαν με την Τουρκία στο θέμα του ISIS, οι δυτικοί έβγαλαν εξω την ουρά τους και άφησαν τον Ερντι έκθετο σε όλους ότι τάιζε η Τουρκία τον ISIS.Τώρα θέλουν να λήξουν τον πόλεμο γιατι η Ρωσία στήριξε τον Ασαντ καλύτερα από όσο περίμεναν και ο ISIS έγινε επικίνδυνος, αλλά ο Ερντι έχει πάθει ολική συσκότιση μυαλου και εκτεταμένο κοκομπλοκο λόγω κουρδικού και γιατί έφαγε σφαλιάρα και για την ΑΟΖ. Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα, η Κομισιόν και ΕΕ του είπαν ευθέως να κάνει πίσω, και το ΝΑΤΟ του έριξε άκυρο για την Σύνοδο. Με την Ολλανδία δεν έχει καν διπλωματικές σχέσεις, η Αυστρία έχει πει ευθαρσώς και ψυχρά ότι δεν θέλει να την βλέπει την Τουρκία στα μάτια της, η τουρκολαγνα Μέρκελ δεν μιλάει γιατί δεν την παίρνει αυτή την στιγμή χωρίς κυβέρνηση και ψιλοαρπαχτηκαν με τον Ερντι, και επιτέλους σιγά σιγά η ΕΕ θέλει δεν θέλει θα καταλάβει πως το θέμα με τα μογγολα,δεν είναι θέμα διμερές αλλά και δικό τους και πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τον λεβεντομαλακα που έχουμε μπλέξει.

μπετοβλακας λαθρονησιωτης

τα νησιά έχουν πλημμυρισει ΚινεζοΤουρκομογγολους σε λεπτα μας εσφαξαν μενω Κρατηγο Μυτιλήνης και δεν μπορώ να πλησιάσω ακτη γιατί τις ελεγχουν οι ΜΚΟ ο Στρατός είναι στα χοτ σποτ και ετοίμαζει ρόφημα στους Λαθρο.

............................

To T.Π.Ν είναι πιο ισχυρό από του Ισραηλ και της Αιγυπτου. Επεται το ελληνικό ΠΝ. Το ΤΠΝ διαθετει 16 φρεγάτες(8 σουπερ), 2 τουρκικες Φρεγατοκορβετες σουπερ, 16 Πυραλαυκατους, 14 ΥΒ και 25 περιπολικά/ κανονιοφόρους. Το ελληνικο ΠΝ υστερεί. Σε λιγα χρόνια η κατασταση θαναι χαοτική.Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται. Παρολο που το ΠΝ είναι το ενδοξοτερο της γης. Ενδεικτικά Ιασων2000πΧ, Αγαμέμνων/Οδυσσεας1200 πΧ, Πυθεας 750 στη Κορνουαλη, Κιμων στη Ναυμαχια Κυπρου, Θεμιστοκλής480, Νεαρχος στον Υδασπι 336, Κλεοπάτρα Ακτιον 71μΧ, Σεργιος ΥγρονΠυρ 616μΧ, Λεων 1200δρομωνες 717μΧ, Νικηφορος Φωκάς 961, Μανιακης 1100, Καλλέργης Ναύπακτος 1571, Γερακάρης 1700, Κατσωνης 1789, Βαρβάκης 1800, Μιαουλης 1800-1829 δεν έχασε ναυμαχία σε όλη τη Μεσογειο , Σαχτούρης, Ματρωζος, Πιπινος και Παπανικολής1822, Τσαμαδος Ναβαρινο 1927, Κορβετα Ακτιο στη Κρητη 1880, Κουντουριώτης Αβερωφ1912-13, Κινημα Βενιζελου 1935, ΥΒ Παπανικολής1940, Αντιτορπιλλ Β Ολγα Δουκαινα1943, Αντιτορπ Κριεζης στη Νορμανδια 1945, Μεραρχια Κυπρου 1965, ΥΒ2009 Γλαυκος 1967, ΥΒ214Παπανικολής 2010-.

Θα έπρεπε να ξέρεις πολύ καλά

Ότι όταν μιλάμε για υπεροπλία, ο πόλεμος δεν κερδίζεται σε καμία μα καμία περίπτωση μόνο από αυτό. Παίζουν παρά πολλοι παραγοντες ρόλο. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει καλά δεκαετίες τώρα τους Κούρδους. Δεν μπορεί να πάρει ούτε το Αφριν. Επίσης νατοικη χώρα δεν μπορεί να επιτεθεί σε νατοικη χώρα. Πρέπει να σταματήσουμε με την ηττοπάθεια.

πολιτης κλαιν

αν θελουμε να γινουμε σοβαρο κρατος , πρεπει να γινουμε ισχυροι , πρεπει να ματωσουμε οικονομικα για την αμυνα μας.κανενας δεν σε προστατευει -ουτε ΕΕ,ουτε ΝΑΤΟ- Μονο η ισχυς. Αλλωστε ολοι μας εχουν για χαβαλε, Σκοπια ,Αλβανια ,Τουρκια.Ολοι κατι ζητανε....τυχαιο...?

πολιτης κλαιν

...το δικιο του ισχυροτερου το καθοριζει η αδυναμια του αντιπαλου... ....θουκιδιδης for ever.....

Takis

Αν το αιγαιο το ειχε το ισραηλ οι τουρκοι θα ειχαν φορεσει στριγκακι κ ζαρτιερες ! Εμεις εδω εχουμε για κυβερνηση ενα τσιρκο! Χτυπηστε τους ρε αχρηστοι τωρα, αμεσα !!!

Ευτυχώς

που υπάρχουν και Έλληνες με μυαλό.ΖΗΤΩ ΗΠΑ,ΙΣΡΑΗΛ

παει το νησι πατριωτη

αν ηταν δικα μας τα ιμια τοτε γιατι οι τουρκοι το εχουν περικυκλωσει και τα δικα μας τα πλοια δεν τολμαν να πλησιασουν?

Που ειναι ο Μπουλης??

Πηγε ο πανηλιθιος κ εξησε πληγες κ τωρα εξαφανιστηκε ο λεχριτης.Παλι στο πθωμανικο ο μπουλης

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τοσα υποβρύχια αγοράσαμε.. Δεν έφτασε η ωρα να δουμε αν δουλευουν;;

@

Έχουμε 2-3 καλά γερμανικά υποβρύχια αλλά επειδή γέρνουν δεν πάνε με τίποτε ευθεία αλλά κάνουν μεγάλους κύκλους. Μια σκέψη είναι να τα βάλουμε να κάνουν περιπολία γύρω από τα ιμια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

91207c8fa8af78ba4739933188426c5b_XL

Ανεπιθύμητο χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο δήμαρχος Στυλίδας, με αφορμή την στάση που κράτησε για το Πανεπιστήμιο Στερεάς - «Απογυμνώθηκε η Στερεά Ελλάδα, η μόνη επένδυση που έγινε είναι τα διόδια» είπε

2
riot02

Μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών στην περιοχή του Λευκού Πύργου, όπου επέστρεψαν οι διαδηλωτές, όταν τα  ΜΑΤ  τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ -  Προληπτικές προσαγωγές και face control έξω από το Αλεξάνδρειο πριν από την ομιλία Τσίπρα

6