Δίκη Siemens: «Kερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης ο Καραβέλας» λέει στέλεχος της HSBC

Δίκη Siemens: «Kερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης ο Καραβέλας» λέει στέλεχος της HSBC

Οι δικαστές διερευνούν το κλείσιμο των λογαριασμών του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα λίγο πριν δεσμευτεί η περιουσία του – Ολοκληρώθηκε η εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου

Δίκη Siemens: «Kερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης ο Καραβέλας» λέει στέλεχος της HSBC
Το ...αστραπιαίο κλείσιμο των λογαριασμών του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα τον Μάιο του 2008, την χρονική δηλαδή περίοδο που ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ζητούσε να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς του, καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών του στοιχείων, μπήκε σήμερα στο «μικροσκόπιο» του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ.

Ο Χρήστος Καραβέλας, άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens (πρώην επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της εταιρείας) είναι ο δεύτερος κατηγορούμενος στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, που είναι άφαντος από το 2009 για τις ελληνικές δικαστικές αρχές και καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο κατηγορούμενος είχε προχωρήσει σε κλείσιμο των τραπεζικών του λογαριασμών το 2008, μια κίνηση που είχε κάνει αμέσως μόλις ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος ερευνούσε τότε το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων», ενημερώσει τις τράπεζες ότι θα δεσμεύσει τα χρήματα του.

Για αυτή τη πτυχή της υπόθεσης στο δικαστήριο, κατέθεσε σήμερα το στέλεχος της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Μαρμαρά. Στην κατάθεσή της η μάρτυρας - η οποία πλην της επαγγελματικής σχέσης με την οικογένεια του Χρήστου Καραβέλα, διατηρούσε και φιλικές σχέσεις μαζί τους – χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ως «ένα κερδοφόρο εξαιρετικό πελάτη της τράπεζας» και αποκάλυψε πως η τράπεζα είχε συστήσει τον Χρήστο Καραβέλα στην Barclays στο Λονδίνο, προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

Κλείσιμο
Μάλιστα η μάρτυρας, κατέθεσε πως ο Χρ. Καραβέλας εκμεταλλευόμενος το «νόμο Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό χρημάτων, είχε μεταφέρει το 2004 στην τράπεζα περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στην συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειας του.

Η εισαγγελέας της έδρας υπέβαλλε στη μάρτυρα «βροχή» ερωτήσεων για τον αν  γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Απαντώντας η μάρτυρας ανέφερε ότι η επίμαχη συγκυρία ήταν απολύτως συμπτωματική και επέμεινε ότι ο Χρήστος Καραβέλας προχώρησε στο κλείσιμο των λογαριασμών του γιατί θύμωσε επειδή η τράπεζα δεν του έδωσε ένα μεγάλο ποσό που ζητούσε. Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως γιατί δεν τα έδωσε, η κ. Μαρμαρά κατέθεσε πως «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό... είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

Εισαγγελέας
: Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; Υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών..

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι ..

Εισαγγελέας: Να σας πω εγώ. Το 2007 δήλωσε 49 χιλιάδες ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι «σας δημιούργησε μία σκέψη» ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις 7 εκατ. ευρώ..

Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα...

Τελικά, στην κατάθεσή της η κ. Μαρμαρά εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή του εισαγγελέα η ίδια η τράπεζα να θέλησε «να διώξει τον πελάτη», άποψη που προκάλεσε την εξής παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου: «Όπως φαίνεται εδώ, δεν «έδιωξε» τον πελάτη αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού».

Μάλιστα, τόσο η εισαγγελέας όσο και η πολιτική αγωγή επικαλούμενοι και τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, ανέφεραν στο δικαστήριο πως το επίμαχο ποσό που μπορεί και να ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, κατέληξε στην Ουρουγουάη!

Ολοκληρώθηκε η εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου


Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και η εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου, πρώην γραμματέως του Μιχ. Χριστοφοράκου με την υπεράσπιση του Θεόδωρου Τσουκάτου να επαναφέρει το αίτημα της για κατ' αντιπαράσταση εξέταση της μάρτυρος με την συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου. Η τελευταία έχει διαψεύσει συναντήσεις που έχει αναφέρει η κ. Τσακάλου του Μιχ. Χριστοφοράκου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η υπεράσπιση του Θ. Τσουκάτου αμφισβήτησε τα ημερολόγια της κ. Τσακάλου και τα ραντεβού που είχε σημειώσει σε αυτά, υποστηρίζοντας πως οι συναντήσεις του Θ. Τσουκάτου με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens σε διάστημα τριών ετών ήταν μόλις εννέα. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Τσουκάτου, προσκόμισε στο δικαστήριο και τα ημερολόγια, του 1998, της γραμματέως του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Συνήγορος υπεράσπισης: Έχετε κάνει «βελτίωση» της κατάθεσης σας σε βάρος του Θ. Τσουκάτου. Έχετε κάτι εναντίον του;

Α. Τσακάλου: Απολύτως τίποτα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Θυμάστε αν ο κ. Τσουκάτος επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφοράκο προκειμένου να προωθήσει κάποια βιογραφικά ή σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν σύλλογοι;

Α. Τσακάλου: Δεν θυμάμαι. Αυτό, όμως, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική απ' όλους τους πολιτικούς.

Σε ό,τι αφορά στο ποσό του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε ο Θ. Τσουκάτος από την Siemens και σύμφωνα με τον ίδιο πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η κ. Τσακάλου κατέθεσε πως ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αφήσει με ένα νεύμα του προς εκείνη να εννοηθεί πως του είχε δώσει τα χρήματα.

Ανέφερε η μάρτυρας: «Μου έκανε ένα νεύμα (σ.σ. ο Χριστοφοράκος) μου έδειξε τον αριθμό 1 σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο».

Συνήγορος υπεράσπισης
: Από ένα νεύμα καταλάβατε ότι του έδωσε χρήματα;

Α. Τσακάλου: Μπορώ να τον ερμηνεύω πολύ καλά μετά από 25 χρόνια συνεργασίας. Το «1» δεν μπορώ να ξέρω ότι είναι εκατομμύριο αλλά το υπέθεσα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Τι καταλάβατε ακριβώς;

Α. Τσακάλου: Υπέθεσα...Άλλωστε αυτό συμπίπτει και με την ομολογία του ίδιου.

Συνήγορος υπεράσπισης: Γιατί δεν το αναφέρατε νωρίτερα;

Α. Τσακάλου:
Δεν μπορούσα να πω τι συνάγεται από ένα νεύμα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης