«Πικρό ποτήρι» για φαρμακοποιούς: Όποιος θέλει θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο

«Πικρό ποτήρι» για φαρμακοποιούς: Όποιος θέλει θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο

Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα - Βέβαιη θεωρείται η προσφυγή των φαρμακοποιών στα δικαστήρια

Επιστροφή στον… Αύγουστο του 2015 και το τρίτο μνημόνιο σήμανε χθες για τον κλάδο των φαρμακοποιών, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από το υπουργείο Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος.

Η λειτουργία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς -όπως και η τριετής παράταση του claw back η οποία σημειωτέον… παρατάθηκε για άλλα τρία χρόνια- χαρακτηρίζονταν τότε σημαντικές όσο και αναμενόμενες αλλαγές στο πεδίο της Υγείας.

Σε ό,τι αφορούσε τα φαρμακεία γινόταν αναφορά και στην ανάγκη εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η κατάργηση της υποχρέωσης κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός (πλην των πληθυσμιακών), τέθηκαν ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων.
 
Με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται και πάλι στο κάδρο των μνημονιακών αλλαγών.

Σύμφωνα με αυτήν, άδεια φαρμακείου μπορεί να χορηγείται σε φαρμακοποιούς αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού. Φαρμακείο μπορούν, επίσης, να ιδρύουν και οι συνεταιρισμοί - μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Μεσοβέζικη λύση 

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό, από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου μέχρι και τις τροπολογίες -εξπρές που κατατίθενται για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, έχει  μεσολαβήσει μια υπουργική απόφαση για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος, που… ρύθμιζε το θέμα χωρίς ουσιαστικά να το ρυθμίζει.

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση, εφαρμοστική του νόμου 4336/2015, που είχαν υπογράψει τον Μάιο του 2016 οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, οι άδειες των φαρμακείων θα δίδονταν και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Επρόκειτο για μια μεσοβέζικη απόφαση που επέτρεψε στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και να «χαϊδέψει» τον κλάδο των φαρμακοποιών εμφανιζόμενη υπέρ των θέσεων τους και κατά των αναγκαίων και σκληρών μνημονιακών μέτρων που έπρεπε να λάβει.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν όπως ήταν αναμενόμενο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».
 
Λίγους μήνες αργότερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ’ αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της έκανε δεκτές τις αιτήσεις του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, για την ακύρωση της απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης με υπουργική απόφαση.

Η Ολομέλεια ανέφερε επίσης, ότι το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που καταργήθηκε μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα.

Η χθεσινή τροπολογία

Για την τροπολογία είχε προετοιμάσει το έδαφος πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός όταν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο για την αξιολόγηση και την αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων, είχε πει πως «οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους για άνοιγμα του επαγγέλματος και για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και ζητούν να ακολουθηθεί κατά γράμμα η εργαλειοθήκη».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, λέγοντας πως «έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Θα το ξαναφέρουμε με τρόπο που να μην συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Επιπλέον, είχε επιχειρήσει να μειώσει το θέμα λέγοντας δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας από μη φαρμακοποιούς και πως έχουν δοθεί άδειες σε δέκα επιχειρηματίες πανελλαδικά.

Με τη χθεσινή τροπολογία το υπουργείο Υγείας επαναφέρει το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η κοινή υπουργική απόφαση.

Η απάντηση των φαρμακοποιών

Η προσφυγή των φαρμακοποιών στα δικαστήρια μετά την ψήφιση του νόμου θεωρείται βέβαιη.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της τροπολογίας, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) δηλώνει πως «ι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες», υπενθυμίζει πως «το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ, με συντριπτική πλειοψηφία (20 - 2)» και καλεί την κυβέρνηση «να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα και στους τυχόν ενδιαφερόμενους ιδιώτες: «Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του» καταλήγει ο ΠΦΣ.

ΣΧΟΛΙΑ (234)

ΜΙΑ ΧΑΡΑ

ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.....ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΟΜΩΣ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ..(ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΤΑΞΙ...ΚΤΛ). ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΟΥΠΟΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Η ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΜΕΤΑ). ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΟΡΟ ΕΙΣΤΕ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΜΕ 12 ΓΡΑΜΑΤΑ???

Panos.

Ρε καλά να πάθουν ειχαν βγάλει ένα τσούρμΟ λεφτά

αν οι υβριστές

των φαρμακοποιών δεν είναι άνθρωποι με διατεταγμένη υπηρεσία, τότε φοβάμαι ότι πρόκειται για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συμπλεγματικά με διαταραγμένη ψυχική υγεία και ενδεχομένως επικίνδυνα για τον κοινωνικό ιστό. Οι άνθρωποι αυτοί ορμώμενοι από το θυμικό και παραμερίζοντας το λογικό εκστασιάζονται στο να αποδίδουν ύβρεις προς πάσα κατεύθυνση ( εκπαιδευτικούς ,ιατρούς, μηχανικούς ,δικηγόρους, φαρμακοποιούς αρτοποιούς κλπ) στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ενόχους για την δική τους ανεπάρκεια. Ο πραγματικός ένοχος για την ψυχική αλλά και την πνευματική κατάντια τους είναι ο ίδιος τους ο εαυτός κάτι που πεισματικά αρνούνται και γιαυτό διακατέχονται από μανία εκδίκησης προς κάθε κοινωνική ομάδα που το σύστημα εντέχνως θέτει στο στόχαστρο. Είναι πασιφανές ότι οι ιθύνοντες νόες ασφαλώς και βρίσκουν σε αυτά τα άτομα μειωμένης αντίληψης έναν φανατικό σύμμαχο για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Επειδή τα ίδια αυτά τα άτομα είναι ασθενείς και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται θεωρώ ότι η οικογένειά τους πρέπει να τους φροντίσει και να συμβουλευθεί ειδικούς.

Αγγελος

Έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα αυτό. Επιτέλους! Το τραγικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ορισμένες αλλαγές που η ΝΔ δεν μπορούσε καν να τολμήσει να πραγματοποιήσει. Αυτό για όσους σκέφτονται σοβαρά να ψηφίσουν ΝΔ. Κρατιστές όλοι τους. Τζήμερος και ας μην βγει, τουλάχιστον να έχω τη συνείδηση μου καθαρή ότι προσπάθησα για τα παιδιά μου.

Κόμης

Δεν τους λυπάμαι. Όλοι οι φαρμακοποιοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Φάτε Αλέξη και Αριστερά τότε.

έτσιιιιιιιιιιι

στουπέτσιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Giorgos

Tι θα γινει τωρα ? Παλι θα ειναι καθε φαρμακειο και εκλογικο κεντρο Συριζα? Τι λες μεγαλε φαρμακιστα προεδρε ?

Φαρμάκης

Εχω δε πολιτκους μηχανικους να κλεινουν τα γραφεια τους.μαγαζια ενδυσης/υποδησης να κλεινουν.καφετεριες, τυροπιταδικα το ιδιο.πολλα παραδειγματα. Ενα φαρμακειο να κλεινει με τοσα που λενε οι ιδιοι πως τους χρωστανε και δεν τα βγαζουν περα δεν εχω δει....ο αλλος αν εχει περιουσια χωρις να ειναι μηχανικος,αγοραζει μηχανηματα παιρνει 2-3 μηχανικους και κανει κατασκευαστικη εταιρεια (χωρις να εχει σπουδασει ο ιδιος το αντικειμενο). Αν εχω τα φραγκα να ανοιξω ενα μαγαζι που ειναι το κακο να παρω εναν πτυχιουχο φαρμακοποιο για να το στελεχωσω και να εχω μια τετοιου ειδους επιχειρηση...εφοσον η αγορα εχει ζητηση για φαρμακα.κακο ειναι? Δεν νομιζω να δουλευουν στα φαρμακεια αυτα αποφοιτοι του δημοτικου ή πλασιε καλλυντικων!πτυχιουχοι φαρμακοποιοι θα εργαζονται.

egw

Επειδη η δουλεια μου ηταν στην υπηρεσια που ενεκρινε ανοιγμα και κλεισιμο φαρμακειων, μεσα στην περσινη χρονια εκλεισαν τελειως λογω χρεων 14 φαρμακεια που ανηκουν στον κεντρικο τομεα Αθηνας. Επισης υπαρχουν μερικα (αγνωστος αριθμος αλλα πανω απο 5) που δεν κανουν ανακληση ενω δεν υπαρχει καταστημα. Συνεπως επειδη δεν το προσεχετε δε σημαινει οτι δεν κλεινουν φαρμακεια. Τελος, επειδη εχω εργαστει σα φαρμακοποιος αδειουχος σε μαγαζι που ανοιξε ιδιωτης, θα σας πω που ειναι το κακο. Μου απαγορευαν να λεω οτι ειμαι φαρμακοποιος,ημουν η "κοπελα" για τις αγγαρειες. Με εστελναν για ντελιβερι φαρμακων ως και 8 φορες τη μερα ποδαρατο σε ολη την περιοχη ενω εδιναν οι ασχετοι ιδιοκτητες λαθος φαρμακα στον κοσμο (διπλασια δοση digoxin) που αν ηταν εξυπνοτεροι και εκαναν μηνυση θα επαιρναν και αποζημιωση αλλα μεσα θα πηγαινα εγω ως υπευθυνη μη χεσω. Με ειχαν για αποκλειστικη καθαριστρια του μαγαζιου και μου ανακοινωσαν στα μεσα του μηνα οτι ο μισθος που θα λαβω στο τελος του ιδιου μηνα θα ειναι κουτσουρεμενος κατα 1/5 απο αυτο που συμφωνησα 8 μηνες πριν οποτε μετα απο χιλια βασανα παραιτηθηκα. Εαν υπηρχε ελεγχος θα συνεβαιναν αυτα? Οχι. Επειδη ομως δεν υπαρχει και δε θα υπαρξει ποτε, εαν και γω φανταζομουν αυτο το μπαχαλο, τα λεφτα που εδωσα σε φροντιστηρια και τα χρονια που χαραμισα να σπουδαζω στην πενταετη αυτη σκατοσχολη για να ειμαι τωρα ανεργη, θα τα κρατουσα να ανοιξω σαν ιδιωτης και να βαλω κ γω για τα τυπικα μεσα ενα ερμο φαρμακοποιακι που δεν εχει λεφτα να ανοιξει δικο του. Να παιρνει αυτο 480ε και εγω να τσεπωνω το καλο. Και θα σπουδαζα μια ωραιοτατη ανθοκομια, whatever τελοσπαντων με ο,τι μοριακια ειχα απο μονη μου.

Κόντρας

Oι Ριζοσπάστες Φιλελεύθεροι Αριστεροί (Liberal Left) του ΣΥΡΙΖΑ κρεμάνε ανάποδα τους χρήσιμους ηλίθιους αστούς που τους στήριξαν, δημιουργώντας μέσα από τα identity politics τους, τους πολλαπλούς κοινωνικούς διχασμούς και την φτωχοποίηση των ενδιάμεσων στρωμάτων, νέους μη-προνομιούχους, απόλυτα εξαρτημένους απ'την επιδοματική τους μικροπολιτική διαχείριση. Έτσι πορεύονται στο μέλλον, βλαμμένοι ηγέτες μιας νέας Σοσιαλιστικής Μάζας, με την ελπίδα να αποκτήσουν καθεστωτικά και ιστορικά χαρακτηριστικά. Όσοι δεν το είχαν προαισθανθεί, όσοι πρόδωσαν την κοινωνική τους τάξη, όσοι ξεπούλησαν την πολιτική τους συνείδηση, θα εισπράξουν τώρα με δραματικό τρόπο τα επιχείρια των βλακωδών τους αποφάσεων. Μαζί τους κι εμείς, οι ακέραιοι ενάντιοι των Αμερικανόφερτων Ρεβιζιονιστών του Αλέξη, εμείς που φωνάζαμε στα Ζώα πως ουδόλως θα άντεχαν την αμείλικτη διαπαιδαγωγική χείρα της Ιστορίας. Τώρα όμως αυτά τα Ζώα του Ζωολογικού Αντιμνημονιακού Κήπου, Συριζίδια, Ανέλληνες και Ναζιναζιάρες ,πληρώνουν με τα πρωτοτόκιά τους το ιστορικό τους μερτικό στην νομοτέλεια της δια της βίας επαναφοράς της Δικαιοσύνης. Μ'εμάς βεβαίως θεατές, θεατές της ξετσίπωτης γύμνιας τους, θεατές οργισμένους, καί γιατί δεν μας άκουσαν οι Βλάκες καί γιατί πληρώνουμε βαρύ εισιτήριο, μόνο και μόνο για να τους βλέπουμε να χάνουνε τα τελευταία τους προνόμια. Tί να πει κανείς; Fiat Justicia, pereat mundus...

ΝταΦε

Ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να ρίξεις μαργαριτάρια στους χοίρους. Αν μπορούσαμε εμείς οι θεατές να οργανωθούμε μακρυά απο κόμματα (και το μένος τους εναντίον όλων τώρα που αρχίζουν να χάνουν τη γη κάτω απο τα πόδια τους) ...

Όλοι στον ψυχίατρο

Μόνο αν υπήρχε νόμος που να προέβλεπε ψυχομετρικά τεστ για όσους ψηφίζουν θα είχαμε κάποια ελπίδα σαν χώρα...Δηλαδή προβλέπονται ψυχομετρικά τεστ για τους αστυνομικούς που κρατάνε ένα πιστόλι και αν είναι παλαβοί μπορεί να φάνε 4-5 άτομα, και αυτοί που με την ψήφο μπορεί να σκοτώσουν την πατρίδα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτοι;

Έλλη

Να μη στεναχωριούνται οι φαρμακοποιοί. Θα τους δοθεί επίδομα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

οσα12

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις δηλώσεις προϊσταμένων μου. Δεν θα ήμουν σωστός διπλωμάτης» είπε ο Στανισλάβ Οσάτσι για τις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα, εκπροσώπου του του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

κατεχομεν12

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» έπειτα από την πρόταση που υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο το αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού, μια ειδική ομάδα έστειλε σχετικό φάκελο στην Άγκυρα με τις λεπτομέρειες