Λέσβος: Απέκλεισαν τα κοντέινερ που έστειλε ο Μουζάλας για τη στέγαση μεταναστών

Λέσβος: Απέκλεισαν τα κοντέινερ που έστειλε ο Μουζάλας για τη στέγαση μεταναστών

Οι κάτοικοι και ο δήμος λένε «όχι» σε  νέες δομές φιλοξενίας - Τα κοντέινερ προορίζονταν για τη στέγαση ανήλικων κοριτσιών ασυνόδευτων προσφύγων και παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των 12 ετών

Η πλήρης έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου Λέσβου, η κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας και αυτή που πρόκειται να ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, φαίνεται ότι δημιουργεί κλίμα έντασης.
 
Χθες το βράδυ μετά την εκφόρτωσή τους από εμπορικό πλοίο, οκτώ κοντέινερ που προορίζονταν για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών αποκλείστηκαν στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης από αυτοκίνητα του Δήμου Λέσβου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Λέσβου δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», ενώ επαναλαμβάνεται «αυτό που αποφασίστηκε από το σύνολο του Λεσβιακού Λαού στη μεγάλη συγκέντρωση της 20ής Νοεμβρίου
, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στη Λέσβο και στην πολιτική που μετατρέπει το νησί μας σε νησί - φυλακή». Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα οκτώ κοντέινερ προορίζονταν για τη στέγαση ανήλικων κοριτσιών ασυνόδευτων προσφύγων και παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των 12 ετών σε μια "ζώνη προστασίας", που δημιουργείται στο εποπτευόμενο από το Στρατό χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.


 
Νωρίς σήμερα το πρωί με την παρουσία στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λέσβου και χωρίς να ερωτηθεί ο δήμος, μετακίνησαν τα αυτοκίνητα με τα οποία είχαν αποκλεισθεί τα κοντέινερ και τα μετέφεραν στη Μόρια. Περίπου στις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή τους στο χώρο που εποπτεύεται από το Στρατό.


 
Τέλος, ας σημειωθεί ότι ενισχυτικά στο κλίμα της πόλωσης λειτουργούν δημοσιεύματα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία επίκειται η δημιουργία νέων κέντρων για μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή της Αχλαδερής στην κεντρική Λέσβο και στο παλιό στρατόπεδο στην περιοχή Λεμονού, πολύ κοντά στον υπάρχοντα καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
 
Ο Δήμος Λέσβου σήμερα με ανακοίνωση κάλεσε «άμεσα τόσο το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και τις επικαλούμενες πηγές που αναφέρονται στις ιστοσελίδες, τη Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν δημόσια την πληροφορία αυτή». Ο δήμος αναφέρει ότι «σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των πληροφοριών από τις επικαλούμενες πηγές, υπάρχουν ποινικές ευθύνες των ιστοσελίδων οι οποίες και θα αναζητηθούν».
 
Δήμος Λέσβου για τη μεταφορά οικίσκων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης: Ενέργεια στυγνού εκβιασμού προς τους κατοίκους της Λέσβου

Την έντονη αντίδραση του Δήμου Λέσβου προκάλεσε η μετακίνηση των αυτοκινήτων με τα οποία είχε εγκλωβίσει από χθες το βράδυ τους οικίσκους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της πόλης από την Αθήνα και τα οποία χρησιμοποιούνται για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια. «Τα αυτοκίνητα μετακινήθηκαν με κυβερνητική εντολή και οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης όπου επίσης σημειώνεται ότι «για μια ακόμα φορά το συνήθως απών κράτος "λειτούργησε" χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε με μαζικό και κατηγορηματικό τρόπο στην συγκέντρωση της 20ής Νοεμβρίου».
 
Ο Δήμος Λέσβου καταγγέλλει «προς κάθε κατεύθυνση αυτή την ενέργεια στυγνού εκβιασμού προς τους κατοίκους της Λέσβου, καθώς το Υπουργείο και η Κυβέρνηση επιχειρούν για μια ακόμα φορά να λάβουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Η Κυβέρνηση αδρανεί σκοπίμως περιμένοντας να φθάσει η κατάσταση σε οριακό σημείο, ώστε επικαλούμενη το ανθρωπιστικό αίσθημα να εκβιάσει τους νησιώτες να δεχθούν τη δημιουργία νέων δομών. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρει τις ευθύνες της απραξίας της για τη μη έγκαιρη μεταφορά προσφύγων - μεταναστών από την ηπειρωτική χώρα, στις πλάτες των νησιωτών. Ανεπίσημα και χωρίς καμία επικοινωνία από το αρμόδιο Υπουργείο αποδείχθηκε πως ο μικρός αυτός αριθμός οικίσκων προορίζονταν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών στο ΚΥΤ Μόριας».
 
Όπως υποστηρίζεται από τον Δήμο Λέσβου οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν ήδη σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας «μεταφέρθηκαν από Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών & Προσφύγων που υπάρχει στα Ιωάννινα. Οι μάσκες έπεσαν. Είναι ξεκάθαρη, πλέον η πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά μας σε νησιά φυλακές. Πρόκειται για μια προκλητική μεθόδευση, αφού αντί να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τη λογική, το δίκαιο και ηθικό αλλά και τη βούληση του Λεσβιακού Λαού, κάνουν ακριβώς το αντίθετο μεταφέροντας εξοπλισμό φιλοξενίας τους από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να κλείσουν τα Κέντρα των ηπειρωτικών περιοχών φορτώνοντας συνεχώς νέα βάρη στους νησιώτες. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, για να ανατρέψουμε τους δόλιους αυτούς σχεδιασμούς που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου μας».
 
Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «αξιοπρόσεκτη» και η στάση της Αστυνομίας «που άραγε με ποιες άνωθεν εντολές έσπευσε άμεσα να μετακινήσει τα οχήματα του Δήμου που είχαν αποκλείσει τα κοντέινερ. Οι εντολείς αυτοί, δεν είχαν την ίδια αμεσότητα και ευαισθησία όταν - παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας - η Αστυνομία δεν επενέβη εγκαίρως στην κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς, στην παράνομη κατάληψη των κτιρίων Χαϊτόγλου και Λεβεντέλλη (σ.σ. πρόκειται για καταλήψεις βιομηχανικών κτηρίων που λειτούργησαν ή λειτουργούν δομές φιλοξενίας από ομάδες αλληλέγγυων), αλλά και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων χώρων από διάφορες ομάδες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να ενταθεί το αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική μας κοινωνία.
 
Τέλος με την ανακοίνωση του ο Δήμος Λέσβου καλεί «τους Λέσβιους απόδημους και όλους τους νησιώτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό - προσφυγικό» μεθαύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στη 1 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, «διατρανώνοντας στα κέντρα εξουσίας την απόφασή μας για άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας. Τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα γίνουν φυλακές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, φωτογραφίες από Lesvosnews


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης