ΕΦΕΤ: Επιστημονικά αβάσιμη η αναφορά του ΠΑΚΟΕ για τη νοθεία στα τρόφιμα
ΕΦΕΤ: Επιστημονικά αβάσιμη η αναφορά του ΠΑΚΟΕ για τη νοθεία στα τρόφιμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, η νοθεία στα τρόφιμα «οργιάζει» με «πρωταθλητές» το λάδι, τη φέτα και τα αλλαντικά
Στερούνται σοβαρής επιστημονικής θεώρησης τα στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), περί νοθευμένων ή ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων. Αυτό επισημαίνει ο ΕΦΕΤ με αφορμή ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, της 13ης Οκτωβρίου 2017 όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κλπ) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%.
Ο ΕΦΕΤ με σημερινή του ανακοίνωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015 – 2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ) - http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/plans]. Στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία και τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό του Συμβούλιο με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικό προτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα.
«Τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ στην ίδια ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΦΕΤ λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717.
Ο ΕΦΕΤ με σημερινή του ανακοίνωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015 – 2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ) - http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/plans]. Στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία και τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό του Συμβούλιο με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικό προτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα.
«Τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ στην ίδια ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΦΕΤ λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα