LIVE

Κορωνοϊός

Σπουδαία ευρήματα από τις νέες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σπουδαία ευρήματα από τις νέες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Υπερσύγχρονο υποβρύχιο καταδύθηκε στο ναυάγιο και οι δύτες εντόπισαν: Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα, χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα και άλλα ευρήματα

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και ο μυστηριώδης Μηχανισμός του εμπνέουν τη σύγχρονη επιστήμη. Ενα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο (drone) έτοιμο για πολλαπλές χρήσεις στη θάλασσα των Αντικυθήρων αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της προηγμένης τεχνολογίας.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξήγαγε και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, υποβρύχια ανασκαφή στο χώρο  του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Η έρευνα κράτησε από τις 4 μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου, κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνεχίστηκε η ανασκαφή στον θαλάσσιο χώρο, από τον οποίο προέρχονται τα σκελετικά κατάλοιπα της περσινής αποστολής, καθώς και εξαρτήματα από το ίδιο το πλοίο, όπως: τμήματα μολύβδινων σωλήνων (σεντίνες), αντίβαρα και συσσωματώματα από σιδηρά αντικείμενα. Παράλληλα, κατά τη φετινή περίοδο ανελκύστηκε πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων.

Επίσης ανελκύστηκαν σημαντικά ευρήματα που περιγράφονται ως ακολούθως:

1)Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα.

2)Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα.

3)Συσσωμάτωμα, που δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο, το οποίο έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Στο ίδιο συσσωμάτωμα παρατηρήθηκαν εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου. Μέσα στο συσσωμάτωμα, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο.

4)Ορθογώνια, πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ., πάχους 5 εκ.

5)Βρέθηκε επίσης μία ακόμα ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.


Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί, ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς), το οποίο συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του, διασαφηνίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις έμμεσες πληροφορίες από την ανέλκυση των σφουγγαράδων το 1900.

Περαιτέρω μικροαντικείμενα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο, ελάσματα από την επιμολύβδωση του σκάφους, καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν την παρουσία της ομάδας Cousteau – ΥΠΠΕ το 1976, σημάνθηκαν ή ανελκύστηκαν. Από την ανασκαφή προέρχονται και αδιάγνωστα, με την αρχική οπτική επισκόπηση, αντικείμενα τα οποία θα μελετηθούν στην συνέχεια για την ταύτισή τους.
 
Ταυτόχρονα η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου εντοπίστηκαν κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους, οι οποίοι κατέληξαν στο βυθό συνεπεία κάποιου ισχυρού σεισμικού γεγονότος, θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας. 

Η έρευνα διενεργήθηκε όπως πάντα υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της Προϊσταμένης της κ. Α. Σίμωσι, ενώ επιστημονικοί υπεύθυνοι και διεξάγοντες στο πεδίο είναι οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλης. Με την ερευνητική ομάδα συνεργάζεται ο Δρ αρχαιολόγος-τεχνολόγος Β. Foley από το Πανεπιστήμιο του Lund.

Η έρευνα αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε ο Δρ. Β. Foley και διέθεσε διά μέσου του Πανεπιστημίου του Lund ή διά μέσου της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αργώ. Την έρευνα υποστήριξαν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, η ΟΤΕ-COSMOTE, και ηΕπιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Δήμο Κυθήρων, ο οποίος παρέχει όλες τις δημοτικές υποδομές φιλοξενίας στα Αντικύθηρα, καθώς και στους κατοίκους των Αντικυθήρων. 1: Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων 2: Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων 3: Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων 4: Χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς 5: Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα 6: Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα 7: Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα 8: Συσσωμάτωμα σιδερένιου αντικειμένου, μέσα στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας  θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο


9: Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα


10: Ενσφράγιστη λαβή αμφορέως


11: Ορθογώνια πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ.  πάχους 5 εκ. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Το ναυάγιο ειναι στα Αντικύθηρα αλλα ο μηχανισμός προερχόταν απο τη Ρόδο. Ισως να πρεπει να το αναφέρουμε κ αυτο.

όχι δεν πρέπει να το αναφέρουμε

είναι βλασφημία

ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ

Ο μηχανισμος ειχε φτιαχτει στην Κορινθο αφου επανω του εχει το Κορινθιακο ημερολογιο. Μετα οι Ρωμαιοι το πηγαν στην Μ. Ασια και απο εκει το φορτωσαν στο πλοιο που ναυαγησε. Ο Αρχιμηδης που εχει δανεισει την τεχνογνωσια του ζουσε στις Συρακουσες αποικια Κορινθιων.

ναι

αλλα με αυτη την ανασκαφη εφυγε ο επενδυτης που ηθελε να φτιαξει θαλασσιο παρκο και θα εδινε δουλειες . Καταλαβατε? Γιατι χαρακτηρισθηκε αρχαιολογικος χωρος? για μισο χερι και ενα μαρμαρο? βρε ουστ παλιο ακροδεξιομουτρα

nik

οτι νά 'ναι.

Επιβεβαιωμένο

Το εύρημα Νο 4 αποτελεί τμήμα του μηχανισμού των αντικυθήρων, έχει παράσταση έναν ταύρο και εντάσεται στο κάλυμα του μηχανισμού. Μάλιστα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τις "βίδες"!!!

Πάνος

Τότε Έλληνες είχαν ανάπτυξη υψηλό τεχνολογικό πολιτισμό και έφτιαχναν έργα σαν το μηχανισμό των Αντικυθήρων. Τώρα, οι Έλληνες παρήκμασαν τόσο πολύ ώστε τους αξίζουν κυβερνήτες σαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Τς

Να εισαι δικαιος. Βαλε μεσα κ τον κουλη.

Τς

Μαλλον ο φιλελληνας Κουστω προλαβε κ πηρε τα χοντρα. Τωρα θα παμε εμεις να μαζεψουμε κατι δαχτυλα κ καποια κεραμικα, αμφορεις, δισκους κ ποτηρια.

Ancient

Μπράβο! Να βλέπουμε και όμορφα πράματα στη χώρα αυτή. Το ναυάγιο επιβεβαιώθηκε αν είναι Ελληνικό? εικάζεται οτι είναι Ρωμαικό και έτσι εχω μετριάση τη χαρά για τον μηχανισμό ότι τον εφέυραν αρχαίοι Έλληνες. Απ οτι βλέπω και το άγαλμα Ρωμαικό και τούτο? Αναμένομεν.

δλδ

οι Ρωμαίοι είχαν σχολές αντιγραφής Ελληνικών προτύπων κι σπάνια πρόσθεταν κάτι νέο στην τέχνη, σχεδόν το σημερινό copy-paste αλλά china/καίσαρα.

Αρχαιολογος

Σκουπίδια....

458

Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει γραπτή δέσμευση που έχει υπογραφεί απο του ενδοτικούς πολιτικούς μας -υπηρέτες της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας-, ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα ανακαλύπτονται στην Ελλάδα πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εκτίθενται σε Ελληνικά μουσεία. Με άλλα λόγια αυτά στα οποία αναφέρεται το άρθρο δεν θα τα δούμε ποτέ σε Ελληνικά μουσεία παρά μονάχα σε γερμανικά, γαλλικά και άλλα. Το έχουν υπογράψει ΚΑΙ αυτό οι "πατριώτες" της βουλής.

Αντωνιος

Τι αλλο θα σκαρώσεις φασιστάκο. Ακου εκεί "γραπτή δέσμευση".

βρε

μπας και εχεις και καμια απόδειξη για αυτο που λες ;;;

Antonis

Δέν υπάρχει τέτοιο πράγμα ...

XX

το "διαδοστε !!111 " ξέχασες

ΧχΧ

Μια χώρα γεμάτη ιστορία. Σε κάθε βήμα θα βρεθεί και ένα δείγμα κουλτούρας και πολιτισμού. Στης ευρωπαϊκές χώρες μόνο νεκρόπολη μπορεί να βρεθεί σε ανασκαφή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης