Guardian: Η δραματική κατάσταση με τους μετανάστες στα νησιά θυμίζει το 2015

Guardian: Η δραματική κατάσταση με τους μετανάστες στα νησιά θυμίζει το 2015

Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά, λένε εκπρόσωποι ΜΚΟ στη Μυτιλήνη - Το 40% των νέων αφίξεων είναι ανήλικοι - Μουζάλας: Αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία οι μετανάστες θα κινηθούν προς την ενδοχώρα

Για «δραματική» αύξηση του αριθμού των μεταναστών
στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επιδεινώνει τις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα hotspot κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως επισημαίνεται ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού με τις αρχές αν εκτιμούν ότι «οι ροές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016 με 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση».

«Η κατάσταση είναι δραματική και αυτοί που έρχονται είνια οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποφέρει στον πόλεμο, που έχουν πέσει θύματα βιασμών και βασανισμών» λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Ηλίας Παυλόπουλος.
 
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι μετανάστες δεν μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο από τη θάλλασα αλλά και από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα παραθέτοντας το περιστατικό με τους 37 μετανάστες - ανάμεσά τους και 19 παιδιά - από Ιράκ, Συρία, Ερυθραία και Αφγανιστάν που εγκαταλείφθηκαν πάνω στην εθνική οδό έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτυπούν καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει το 2015 όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».

«Ζούμε ημέρες του 2015. Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά. Μπορεί να φταίνε οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να είναι η τελευταία έξαρση πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρα στη Μυτιλήνη.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως επισήμανε η οργάνωση Save the Children, το 40% των νέων αφίξεων ήταν ανήλικοι. Και αυτό την ώρα που υπάρχουν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά που περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται ειδική αναφορά στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης «το κέντρο του ανθρώπινου δράματος του 2015», στο οποίο ήδη ο αριθμός των μεταναστών που διαβιούν εκεί είναι ο υπερδιπλάσιος της χωρητικότητάς του.

«Είναι σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα» περιγράφει ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας καθώς την ίδια στιγμή υπήρξε μια δραματική επιβράδυνση στις διαδικασίες επανένωσης και επανεγκατάστασης μεταναστών.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όπως θα έπρεπε» καταλήγει ο ίδιος.

Μουζάλας: Αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία οι μετανάστες θα κινηθούν προς την ενδοχώρα
«Κάνουμε τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση των ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, η οποία όμως δεν συνιστά πτώση της συμφωνίας», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας διαδοχικά σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας, εάν υπάρξει μαζική ροή αντίστοιχη του 2015, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και είναι σαφές ότι η πορεία τους θα είναι προς την ενδοχώρα», επισήμανε ο κ. Μουζάλας και δεν αρνήθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ορατή μια νέα τραγωδία για τα νησιά. Ο υπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ενώ μέχρι 30 Μαρτίου 2015, οι ροές έφτασαν τις 10.000 την ημέρα, μετά τη συμφωνία έπεσαν στις 70 με 80 την ημέρα. «Έχετε δίκιο ότι παρατηρείται αυτή τη στιγμή αύξηση σε συγκεκριμένα νησιά, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη. Ένας υπερπληθυσμός ο οποίος δημιουργεί προβλήματα κατ΄αρχήν στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, με τις οποίες υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σχέση με τις ροές», είπε ο υπουργός δηλώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε τρεις μήνες αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει πως αυτά που περιγράφονται για τις συνθήκες από συγκεκριμένους κύκλους δεν ισχύουν και αυτό το αποδεικνύει η τεράστια αύξηση τουρισμού που υπήρξε σε αυτά τα νησιά.

«Δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Είναι σαφές ότι πιέζουμε σε Ευρώπη και Τουρκία, με διπλωματικές κινήσεις και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα οποία πρέπει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και θα έπρεπε να υπάρξει και πίεση προς ακραίες φωνές μέσα στα νησιά, οι οποίες αρνούνται για παράδειγμα να γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα. Κάνουμε προσπάθειες αύξησης του δυναμικού για το άσυλο, πράγματι είμαστε πίσω από τις ανάγκες», είπε ο υπουργός και ζήτησε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών αλλά και να σταματήσει τη διγλωσσία η ΝΔ, όπως είπε.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει πώς θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε μεταβολή θα υπάρξει στις συνθήκες στο Αιγαίο, από μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, οι κακές σχέσεις της Γερμανίας, το τελευταίο διάστημα, με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ροών», είπε Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τομεάρχης της ΝΔ στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

«Ο κ. Μουζάλας είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία της χώρας, των νησιών, των δομών, για το σύστημα ασύλου, το σύστημα μετεγκατάστασης, την αξιοποίηση κονδυλίων. Έχετε 700 εκατομμύρια στη διάθεσή σας και λιμνάζουν», είπε ο βουλευτής. Ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου είπε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε για τη χώρα μας το 2015 με το δόγμα των ανοιχτών συνόρων. Η ΝΔ είχε πρόγραμμα να επιτηρούνται να σύνορα και να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι, είπε ο βουλευτής που καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «τραγική κατάσταση» στα νησιά για τα οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχουν τις υποδομές ούτε για την ταυτοποίηση ούτε για τη φιλοξενία τόσων προσφύγων και μεταναστών.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δ. Κρεμαστινός είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως για τα μικρά νησιά που θα κατακλυστούν από μεγάλες ροές με συνέπεια να μην είναι Έλληνες στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι. Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε ότι πρέπει τα hot spotς να είναι αποκλειστικά χώροι καταγραφής και προώθησης και ο πληθυσμός να μεταφέρεται στην ενδοχώρα στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ (126)

MARINA.

Οι πραγματικοί αριθμοί των Ισλαμιστών λαθρομεταναστών σε κάνουν να τρομάζεις.Ό υπάλληλος του Σόρος, ο Γιάννης Μουζάλας λέει ψέματα για τον αριθμό των λαθρομεταναστών.Όπως μετέδωσε το Ρωσικό πρακτορείο Ria Novosty, οι λαθρομετανάστες που εισέβαλαν στην Ελλάδα από την. Τουρκία από το 2015 που εφαρμόστηκε στην πράξη η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και της ηλιοθεραπείας των παράνομων εισβολέων, αγγίζουν τις 800.000. Ή λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν όσο περισσότερα κεφάλια, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση από την Ευρωπαική Ένωση.Οπότε ο αριθμός των 40.0000 μεταναστών είναι ένα ακόμα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έλληνας

Όταν ξαναψηφισουν οι νησιώτες να θυμούνται οτι η αριστερά στην Ελλάδα (και οχι στη Βενεζουέλα και στην Κούβα που θαυμάζει ο Τσιπρας) ΠΙΣΤΕΥΕΙ στα ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ με οτι αυτο συνεπάγεται ειδικά σε μια περιοχή οπως τα Βαλκάνια! Ειδικά σε μια χωρα με 30% σημαινει ακομα μεγαλυτερη φτωχοποίηση του λαού. Η ιστορία καταγραφει αυτην την αριστερα ως τους συγχρονους ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ, τους ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Κυνικός

Εγώ στη φωτογραφία δεν βλέπω πρόσφυγες. Βλέπω νεαρούς αλήτες, τυχοδιώκτες, λούμπεν στοιχεία, ισλαμοκαννίβαλους από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν. Να σταλούν όλοι πίσω στις σπηλιές τους...

Λούλα η αλληλέγγυα

Αυτά τα ανήλικα ασυνόδευτα μελαχρινά αγόρια της φωτογραφίας,θέλω πολύ να τα προστατεύσω.Έχω λεφτά,έχω βίλα μα πάνω απ'όλα μεγάλη καρδιά.

1912

Ναι , αλλα έχετε ευρώ και είστε στην ΕΕ , τρομάρα σας.

marina

καημενη πατριδα τι περνας...

οργανωμένο σχέδιο για ολοκληρωτική αντικατάσταση

Ο οργανωμένο σχέδιο για ολοκληρωτική αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού. Την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα-"χωνευτήρι" όλων των μεταναστών που έρχονται από Ασία και Αφρική φαίνεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα... στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και η αυξανόμενη απειλή τρομοκρατίας από μουσουλμανικούς πληθυσμούς έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., βρίσκοντας στο πρόσωπο της Ελλάδας ένα καλόπιστο και πάνω από όλα πρόθυμο θύμα για την εφαρμογή του σχεδίου. Σιγά σιγά αντικαθιστούν σταδιακα και μεθοδευμενα τους ελληνες στα νησια, πολεις, χωρια κλπ...με αλλοδαπούς, χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα, ή στοιχειώδης αντίδραση, ενώ σύμφωνα με μελέτες του Π.Ο.Υ. η Ελλάδα το 2025 θα έχει το 30% του πληθυσμού της σε ηλικία άνω των 60 ετών.

Πρεπει να βγει ανακοινωση

Να λεει: Εδω εχει μονο πουρέ απο κάστανα και έχουμε προσλαβει και τον οβελιξ. Οποτε η γαλερα παει για πατο.

Αλήθειες

Κλείστε τα σύνορα και πετάξτε έξω από την χώρα τους αριστερούς προδότες μαζί με τα λαθροπιθικια

Μπορμποτσαλος

Ενταξη συμφωνω, ο συριζα τα εκανε κουτσουρο οπως και οι πριν απο αυτον βεβαια, αλλα οχι και νεα δημοκρατια, αυτο παει πολυ, δεν ειμαστε χρυσοψαρα, οσο κι αν επιμενετε δεν πειθετε, καλη δουλεια στην προπαγανδα και καλο ξεθυμασμα στους αφριζοντες. Για να δω τι εξυπναδες θα μου απαντησουν οι διαρυγνυοντες τα ιματια τους σκουζοντες αντι-συριζα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

silalitirio

Απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το θέμα των Σκοπίων υποκινούνται και χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) δημοσιοποιώντας λίστα εμβασμάτων από φορείς και φυσικά πρόσωπα της Ομογένειας που την ενίσχυσαν οικονομικά για κάλυψη εξόδων της καμπάνιας «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» που ξεκίνησε στις 29/11/2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που συγκεντρώθηκε άγγιξε τις 25.000 ευρώ.

rou2

Από «πηγές» η καταδίκη για τις τις μπογιές και τα τρικάκια από μέλη της αναρχικής συλλογικότητας - Προσήχθη ο κάμεραμαν του Ρουβίκωνα που κατέγραφε τις επιθέσεις - Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι

fotia

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη της πυροσβεστικής   - Επιχειρούν 8 οχήματα με 18 πυροσβέστες - Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές - «Ελπίζουμε η φωτιά μέσα στην ημέρα να έχει σβήσει», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104.6 ο δήμαρχος Σκοπέλου

polemikomouseioxania

Το μόνο που έχει απομείνει είναι το εξωτερικό μέρος του κτηρίου, η στατικότατα του οποίου θα εξεταστεί όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο - Γύρω από το κτήριο είχαν αναπτυχθεί πυροσβεστικά οχήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στον δημοτικό κήπο της πόλης, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και σε στρατιωτικές κατοικίες σε μικρή απόσταση