Πάνε Μαξίμου οι μεταλλωρύχοι: Εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado

Πάνε Μαξίμου οι μεταλλωρύχοι: Εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado

Δεν έχει τελειώσει τίποτα, χρειάζεται χρόνος για να δούμε έμπρακτα αποτελέσματα, λένε οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία - Πρώτη στάση θα κάνουν στα γραφεία της Καναδικής εταιρείας

Πάνε Μαξίμου οι μεταλλωρύχοι: Εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado
Στο Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνονται αυτή την ώρα οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική μετά τη συνάντηση που είχε 9μελης αντιπροσωπεία τους με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη.

Πριν το Μέγαρο Μαξίμου οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν πορεία από τη Λεωφόρο Μεσογείων θα κάνουν μια στάση στα γραφεία της Eldorado καθώς εκεί θα έχουν ένα ραντεβού με τον πρόεδρό της στη 1:30 μετά το μεσημέρι.

«Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει έντιμος διάλογος με την εταιρεία, δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε έμπρακτα και αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν έχει τελειώσει τίποτα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας» ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων Χρήστος Ζαφειρούδας.


Κλείσιμο





Η συγκέντρωση των μεταλλωρύχων ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Λεωφόρο Μεσογείων καθώς οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής βλέπουν να εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado για την έκδοση άδειας για τις Σκουριές και το αρμόδιο υπουργείο να μην κάνει κάποια κίνηση εκτόνωσης. Το κτήριο του υπουργείου είχε μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς το είχαν κυκλώσει αρκετές κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να αποφευχθεί νέα κατάληψη από τους εξοργισμένους μεταλλωρύχους όπως αυτή που συνέβη την τελευταία φορά που κατέβηκαν στην Αθήνα.

Ενδεικτική των προθέσεων των μεταλλωρύχων η δήλωση του συνδικαλιστή Γιώργου Χατζή: «Διεκδικούμε το ψωμί μας και το δίκιο μας απέναντι στην πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ με κάτι τύπους σαν τον Καρανίκα, τον Τσιρώνη και το Σταθάκη που το μόνο που ξέρουν είναι να παίρνουν παχυλούς μισθούς και να κόβουν δουλειές από τους εργαζόμενους».



Λόγω της συγκέντρωσης και της μεγάλης προσέλευσης των μεταλλωρύχων η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μεσογείων.





Η καναδική εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν δοθεί η άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές, τότε από την Παρασκευή θα μπει «λουκέτο» στα εργοτάξια των μεταλλείων Χαλκιδικής.




«Δεν είναι ουσιώδης άδεια, ωστόσο η εταιρεία για να είναι νόμιμη και να μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της, οφείλει να την έχει στα χέρια της» αναφέρουν στελέχη της. Τονίζουν επίσης ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας  (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» δήλωνε την Τετάρτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας. 












Δείτε βίντεο: Στο Υπουργείο οι μεταλλωρύχοι: Εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης