Φόβοι για επέκταση σε όλο το Σαρωνικό του μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο

Άργησαν πολύ να αντιδράσουν λέει η δήμαρχος Σαλαμίνας στο protothema.gr - Δεν πρόκειται για «καταστροφή», θα αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση, υποστηρίζει η εταιρία για τις εργασίες απορρύπανσης - Καταστραφήκαμε, λένε οι επαγγελματίες

Τεράστια είναι η οικολογική ρύπανση στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό, στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής


Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.

Οι εικόνες από τις παραλίες της Σαλαμίνας χθες όμως είναι τρομακτικές, αφού απεικονίζουν το μέγεθος της ρύπανσης στις ακτές του νησιού. Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια έγιναν «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.

Το protothema.gr επικοινώνησε με την δήμαρχο Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου η οποία έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και για σημαντική καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων. «Υπάρχει μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα, όχι απλή ρύπανση, είναι καταστροφή, γιατί έχει φτάσει το μαζούτ μέχρι έξω, έχει καλύψει δηλαδή τις ακτές. Είναι όλη η περιοχή των Σεληνίων και η περιοχή της Κυνοσούρας. Είναι μεγάλη η ακτογραμμή που έχει ρυπανθεί και το θαλάσσιο περιβάλλον. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης και η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. Νομίζω ότι υπήρξε καθυστέρηση και στην ενημέρωση του δήμου, έτσι ώστε ακόμη και με τα λίγα μέσα που διαθέταμε από το λιμενικό ταμείο να μπορούσαμε να αντιδράσουμε αλλά και στην αξιολόγηση του κινδύνου να διαφύγει το μαζούτ με την στροφή που έκανε ο άνεμος και να στραφεί προς τις ακτές της Σαλαμίνας. Βεβαίως αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου μπορεί να γεμίσει όλος ο Σαρωνικός», λέει η δήμαρχος.

Όπως επισημαίνει η κ. Νάννου - Παπαθανασίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη και έχει αναθέσει σε δύο ιδιωτικές εταιρείες τις εργασίας  απορρύπανσης: «Βρίσκονται εδώ από το πρωί της Δευτέρας και μας εγγυώνται ότι θα γίνει καλή δουλειά αλλά χρειάζεται χρόνος τον οποίο οριοθετούν περίπου στον ένα μήνα. Εμείς σαν δήμος καταδικάζουμε το γεγονός και τον τρόπο με τον οποίο ελλιμενίζονται τα βαπόρια σε αυτή την απόσταση από τις ακτές της Σαλαμίνας».

Σχετικά με το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, ανέφερε ότι «αυτό που έφυγε (το πετρέλαιο), πρέπει να έγινε την ώρα που βυθιζόταν. Έγιναν άμεσα οι ενέργειες για να αναλάβουν οι δύο εταιρείες απορρύπανσης. Έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις οι απαραίτητες, έχει πάει ο γενικός γραμματέας, στις 2 η ώρα τη νύχτα που ενημερώθηκα, έδωσα εντολή το πρωί να πάει αμέσως ο αρχηγός (του λιμενικού)».

Στην ερώτηση για το πώς βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε ότι «όλα ψάχνονται, όλα ψάχνονται, γιατί, εντάξει, υπάρχουν πάντα ερωτηματικά».

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «το δεξαμενόπλοιο έχει στις δεξαμενές τους 3.200 τόνους πετρέλαιο» και διαβεβαίωσε ότι «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και ίσως σήμερα το απόγευμα να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται από την πλευρά του ο διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» η οποία έχει αναλάβει ένα μέρος του έργου λέγοντας πως η λέξη «καταστροφή» είναι υπερβολική καθώς θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος: «Πολύ γρήγορα στεγανοποιήθηκε το πλοίο με αποτελεσματικό τρόπο και σταμάτησε η περαιτέρω διαρροή. Όταν βυθιστεί το πλοίο και διαρρεύσει το πετρέλαιο δεν έχεις χρόνο. Εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όταν λοιπόν διέρρευσε το πετρέλαιο μετά την βύθιση ήταν αναμενόμενο κάποιες περιοχές να πληγούν. Το γεγονός ότι το πετρέλαιο εμφανίστηκε κάποιες ώρες μετά δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα της αντίδρασης, έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κηλίδα, με την ταχύτητα των ανέμων και των ρευμάτων. Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχία. Μιλάμε για μία ρύπανση μεγάλη σε έκταση όχι όμως για μία καταστροφή ανεπανόρθωτη. Η λέξη καταστροφή είναι υπερβολική. Δεν παύει να είναι κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν και έχει αντιμετωπιστεί. Στο Σαρωνικό και στη Σαλαμίνα έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες ρυπάνσεις την τελευταία 15ετία», σημειώνει ο κ. Μαμαλούκας.

Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Ο αριθμός τους ήδη από σήμερα πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να αποφευχθεί μία τυχόν μετακίνηση της κηλίδας σε άλλα σημεία των θαλάσσιων περιοχών του νησιού. 

Ακόμη σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος, ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό σκάφος. Επιπρόσθετα, στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. 

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, κάποιοι από τους οποίους καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία απορρύπανσης άργησαν να φτάσουν στην περιοχή με αποτέλεσμα  η καταστροφή  αυτή τη στιγμή να είναι πολύ μεγάλη.

«Άργησαν να εμφανιστούν τα συνεργεία απορρύπανσης. Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή και εκτός από οικολογική είναι και οικονομική καταστροφή για εμάς που έχουμε μαγαζιά κοντά στην παραλία», λένε στο protothema.gr ιδιοκτήτες εστιατορίων.

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο για τη Σαλαμίνα. Είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε την παραλία μας μολυσμένη», λέει άλλος κάτοικος του νησιού. 

Να σημειωθεί, πως ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου αφού συνελήφθησαν, στη συνέχεια αφέθησαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. Την ίδια ώρα η δήμαρχος Σαλαμίνας τονίζει πως από την πλευρά του δήμου θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής «για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε γνώστες των ευθυνών, να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά και να ζητήσουμε αποζημιώσεις τόσο για το νησί μας όσο και για τους επιχειρηματίες και τα σκάφη που έχουν υποστεί ζημιές». 
Δείτε βίντεο: Φόβοι για επέκταση σε όλο το Σαρωνικό του μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο


ΣΧΟΛΙΑ (45)

Lampros

Toso kairo ta leme..san ti halkidiki den exei

ΕΠΕΙΓΟΝ

τωρα ενημερωση 7μμ. Η ρυπανση εχει προχωρησει κτυπησε την πειραικη και προ ολιγου την φρεαττυδα και κατευθυνεται προς φαληρο..Αντρες του λιμενικου απαγορευουν το μπανιο στην παραλια της φρεαττυδος λογω μεγαλης ποσοτητος αντιρυπαντικων που χυνουν πολεμικα σκαφη ,σκαφη του λιμενικου καθως και ρυμουλκα. Η καταστροφη ειναι μεγαλη η περιοχη βρωμαει πετρελαιο και η κατασταση φαινεται ανεξελεκτη.

ερωτηματικά αναπάντητα

Ο κύριος με το δεξαμενόπλοιο είναι φανατικός νεοδημοκράτης, καθώς κυκλοφορεί ευρέως έξω, και εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί άφησε το καράβι έτσι στα καλά στεκούμενα να βυθιστεί και μάλιστα λίγο πριν μιλήσει ο αρχηγός του στη ΔΕΘ; Γιατί άφησε και γέμισε μαυρίλα ο Αργοσαρωνικός ; Όπως επίσης και με την ELDORADO γιατί έσκασε το θέμα λίγο πριν μιλήσει ο Κυριακούλης στη ΔΕΘ και αμέσως μετά το αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα που έφερε στην Ελλάδα ο Μακρόν; Επιπλέον, κατά τα φαινόμενα, και κάτι άλλο θα ετοιμάζεται μέχρι το Σάββατο που θα μιλήσει ο Κούλης, για να μπορεί να μιλήσει και ο Κούλης ενάντια του Τσίπρα. Και μετά από όλα αυτά και τον Καρανίκα που τον έκαναν καραμέλα, μέρα νύχτα, τι άλλο να ετοιμάζεται άραγε;

Κρόνος

Δεν μας μας έφτανε η βρομερή μυρωδιά της Ψυττάλειας τώρα έχουμε και την μυρωδιά του μαζούτ να αναπνέουμε , εμάς που τα ανεχόμαστε όλα αυτά ποιός θα μας αποζημιώσει?

Σαλαμίς

Κρίμα μια τόσο όμορφη περιοχή να καταστρέφεται με αυτό τον τρόπο

what

..καλα ηρεμηστε ειπαμε... δεν ειναι και η ριβιερα..η σαλαμινα ειναι αλλιως και μπακαουκια.... τοσα χρονια ριμαγμενη απο ναυσταθμους ναυπηγεια ψυταλειες κλπ... τωρα σας βρωμισε.. παντα ετσι ηταν γιατι δε μιλαγατε τοσα χρονια?τρεχατε καποτε να παρετε τις παραγκες με αδεια λυομενου..που νομιζατε οτι εισασραν στη μυκονο.. ??

bill

πολυ περιεργη ιστορια..

kv

λες να φτασει στην μυκονο ;

Δημήτρης

Τι σημαίνει ήταν φορτωμένο μέχρι τα μπούνια και με μπαλώματα στο λεβητοστάσιο

??????

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ..... ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ..... ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ...ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ...

μεροκαματιαρης

αντε να παρεις το χαρτζιλικι σου τωρα.. το εβγαλες το μεροκαματο με τη λαλακια σου...

θελω να δω και την χαλκιδική

έστι απο την εξορυξη χρυσού. γίνεται; ναι στην ελκτοραντο σε όλα. ΝΑΙ ΝΑΙ αχ! ΝΑΙ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pc_ar

Σύμφωνα με έρευνα  εταιρίας παραγωγής ερωτικών ταινιών  μετά την Καλαμάτα ακολουθεί η Πάτρα - Ποιες ηλικίες βλέπουν περισσότερο αισθησιακές ταινίες - Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς Ελληνίδες πορνοστάρ

anto98

Πρόκειται για το σημείο στο οποίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε πολυμελή, εγκληματική οργάνωση, που είχε ορμητήριο συγκεκριμένο κτίριο της Αντωνιάδου και διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά