Όλοι αθώοι για το Βατοπέδι με απόφαση του δικαστηρίου

Όλοι αθώοι για το Βατοπέδι με απόφαση του δικαστηρίου

Κώστας Καραμανλής: Η σημερινή απόφαση κλείνει μια μεγάλη πληγή - Δήλωση Μιχάλη Δημητρακόπουλου - Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο, αναφέρεται σχετικά - «Χριστός ανέστη» φώναζαν οι ακροατές όταν ακούστηκε η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων

Όλοι αθώοι για το Βατοπέδι με απόφαση του δικαστηρίου
Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το Βατοπέδι, έπεσε η αυλαία της δίκης που διεξαγόταν επί δύο περίπου χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών». Με απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το δικαστήριο αφού έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους αναγνώρισε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο.

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υιοθέτησαν στο σύνολό της, την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα και αποφάνθηκαν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

Όταν δε το δικαστήριο ανακοίνωσε την τελευταία παρεμπίπτουσα απόφασή του για άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοτας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός ανέστη». Μάλιστα κάποιοι από τους παρευρισκίμενους στο ακροατήριο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους.

Κλείσιμο
Σε δήλωσή του ο ηγούμενος Εφραίμ ανέφερε: «Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.

Δήλωση Μιχάλη Δημητρακόπουλου


Ο συνήγορος υπεράσπισης του Εφραίμ και του Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες». 

Δηλώσεις συνηγόρων

Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.
 


»Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.
 
»Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία
».

Δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έκαναν ακόμη οι συνήγοροι Αντώνης Φούσας και Αλέξης Στεφανάκης.

Συγκεκριμενα ο κ. Φούσας δήλωσε: «Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους και στέλνει τέσσερα ηχηρά μηνύματα:

1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.

2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης.

3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.

4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπεδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία».


Από την πλευρά του ο κ. Στεφανάκης δήλωσε: «Η  σημερινή ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των  κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν άλλα τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω και την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες! Ως συνήγορος υπεράσπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επί μια 10ετια!».


Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας 
Της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε δόλος.Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδόθηκαν. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.

Ενδεικτικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι  πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια»;

Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είχε πει: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα.Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται.Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».


Κώστας Καραμανλής: Η σημερινή απόφαση κλείνει μια μεγάλη πληγή
«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι
».


Γιώργος Βουλγαράκης: Δεν υπήρξε ποτέ κανένα σκάνδαλο
Στην αθωωτική απόφαση αναφέρθηκε με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα στο Facebook ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

Όπως επισημαίνει «δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο, ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα».

Ο κ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για «κανιβαλισμό» σε βάρος του αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ προς το πρόσωπό του.

Στο τέλος ζητά «συγνώμη απ τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για όσα τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο σύζυγος και πατέρας τους, ήταν ένας ενοχλητικά και ανεξέλεγκτα προβεβλημένος πολιτικός που έπρεπε να βγει απ τη μέση…».

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

Η υπόθεση του Βατοπεδίου, έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση της δικαιοσύνης. 
Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα.
Σήμερα λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγες προσωπικές σκέψεις.
Από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ.
Δεν υπήρξε παρόμοια περίπτωση τόσο στυγνής πολιτικής απαξίωσης μιας διαδρομής ετών, από αντιπάλους και «φίλους»… 
Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος κανιβαλισμό εις βάρος πολιτικού και της οικογένειας του, παρά το ότι γνώριζαν όλοι πάρα πολύ καλά, ότι πίσω από τις κατηγορίες δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά.
Στα οκτώμισι χρόνια αυτά, υπήρξε πλήθος αθωωτικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη, τις ελεγκτικές αρχές , τη Βουλή. Υπήρξαν έγγραφες δηλώσεις συγνώμης από έντυπα, τηλεδικαστές , από «κατήγορους» της γειτονιάς και το καφενείου…
Κακά τα ψέματα… Η «άλλη πλευρά» έπαιξε τότε τα ρέστα της, για να απαξιώσει πρόσωπα και κυβέρνηση. 
Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως , υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δε στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια. Αντίθετα, δε δίστασε να τους δώσει ως βορά ακόμα και από τα σκαλοπάτια του κόμματος… 
Δεν κατάλαβε ποτέ, ότι στο φασιστικό «υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;» η απάντηση είναι ότι υπάρχει, όταν ο καπνός είναι δημιούργημα που υπηρετεί σκοπιμότητες.
Την ημέρα της παραίτησης μου, είχα πει «…όταν ο κουρνιαχτός κατακάτσει, θα μπορέσετε όλοι να δείτε καθαρά. Τότε, δεν θα υπάρχει ούτε ένας, που αγωνίστηκε μαζί μου απ τις εποχές τις νεολαίας και δεν θα είναι περήφανος για τη συμπόρευση αυτή» . 
Σήμερα, είναι αυτή ακριβώς η μέρα.
Θέλω μόνο να ζητήσω συγνώμη απ τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για όσα τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο σύζυγος και πατέρας τους, ήταν ένας ενοχλητικά και ανεξέλεγκτα προβεβλημένος πολιτικός που έπρεπε να βγει απ τη μέση…


Νέα Δημοκρατία: Δικαίωση για την κυβέρνηση Καραμανλή και το κόμμα
Πρόκειται για δικαίωση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι.

Η απόφαση εκθέτει «όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 
«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν.
 
Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα
».

Μεϊμαράκης


Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε στο Twitter  το εξής σχόλιο: Η απόφαση της Δικαιοσύνης για το Βατοπέδι αποκαθιστά την τιμή των ανθρώπωνπου αδίκως κατηγορήθηκαν και υπέφεραν. Η αλήθεια νίκησε.

Οικογένεια Πελέκη

«Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία σε βάρος ακέραιων και έντιμων προσώπων της οικογένειάς μας, τα οποία στοχοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, έχοντας σπιλωθεί και απειληθεί με βάναυση ηθική και επαγγελματική εξόντωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Πελέκη, μετά την αθωωτική απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης είναι η απάντηση στα μεθοδευμένα χαλκεία και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την αθλιότητα, η οποία πήρε, επιτέλους, τέλος. Με αυτό το αίσθημα δικαίωσης επιστρέφουμε ως οικογένεια στην κανονικότητα της ζωής που μας στέρησαν τόσο άδικα όλα αυτά τα χρόνια. Οι συκοφάντες και οι αρωγοί τους, ας αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Αν έχουν…» καταλήγει.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης