Εισαγγελέας: Να αθωωθούν όλοι για το Βατοπέδι, δεν υπήρχε δόλος

Εισαγγελέας: Να αθωωθούν όλοι για το Βατοπέδι, δεν υπήρχε δόλος

«Για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται», ανέφερε 

Εισαγγελέας: Να αθωωθούν όλοι για το Βατοπέδι, δεν υπήρχε δόλος
Με χεροκροτήματα... υποδέχθηκε το ακροατήριο στη δίκη για το σκάνδαλο των.... ιερών ανταλλαγών, την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για αθώωση όλων των κατηγορουμένων σχετικά με το αποκαλούμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση κ. Βασιλική Κρίνα, πρότεινε στο δικαστήριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.

Κλείσιμο
Μιλώντας ειδικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές.Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή.Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θηρσκοληψία, ότι  πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;»

Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είπε:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα.Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται.Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «μία απόλυτα ορθή  αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης».

Ο.κ Σάκης Κεχαγιόγλου δικηγόρος του κατηγορούμενου Κων. Γκράτσιου δήλωσε: " Η πλήρως θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου, θέτει την όλη υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις".


Ο συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση Βατοπεδίου Αλέξης Στεφανάκης, δήλωσε σχολιάζοντας την απαλλακτική πρόταση της  εισαγγελέως:

 «Η αθωωτική εισαγγελική πρόταση για όλους τους κατηγορούμενους τοποθετεί την υπόθεση Βατοπεδίου στις πραγματικές της διαστάσεις. Με διεισδυτική νομική σκέψη και τεκμηρίωση 
μηδένισε κάθε σκοπιμότητα, κάθε τεχνητή διόγκωση, φωτίζοντας τις νομικές πτυχές μιας ασυνήθιστα μεγάλης υπόθεσης, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.»
 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης