Παίρνει πίσω ο ΕΟΠΥΥ την προϋπόθεση «προσδόκιμου ζωής» για τα φάρμακα καρκινοπαθών

Παίρνει πίσω ο ΕΟΠΥΥ την προϋπόθεση «προσδόκιμου ζωής» για τα φάρμακα καρκινοπαθών

Έχοντας την ευαισθησία για τους ογκολογικούς ασθενείς θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου γνωμάτευσης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Ανακαλούν την βεβαίωση προσδόκιμου ζωής από τις προϋποθέσεις για την χορήγηση φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς μετά τον σάλο που ξέσπασε από την καταγγελία καρκινοπαθούς, στον οποίο είχε ζητηθεί να προσκομίσει σχετικό έγγραφο.

Έχοντας την ευαισθησία για τους ογκολογικούς ασθενείς θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου γνωμάτευσης, τροποποιώντας την συγκεκριμένη παράμετρο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, μιλώντας στον Αnt1.

Στην σχετική εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο ίδιος στις 13 Απριλίου 2016, για την έγκριση αποζημίωσης από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ συγκεκριμένου ογκολογικού σκευάσματος, απαιτούνται μια σειρά από δικαιολογητικά, ιατρικού περιεχομένου άκρως εξειδικευμένα ανάμεσα στα οποία και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, θα αφαιρέσουμε το σημείο για το οποίο αποδείχθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης, τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο κύριος Μπερσίμης.

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε αφορά σε επικοινωνία μεταξύ ιατρών, ο οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο προσδοκώμενου προσδόκιμου ζωής ως κριτήριο παροχής αναγκαίου φαρμάκου, αλλά την χρησιμοποιεί για δύο παραμέτρους, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ασθενούς, γιατί ανάλογα την κατάστασή του, πρόκειται για σοβαρά πάσχοντες και την αξιολόγηση του ίδιου του φαρμάκου, αλλά και την αξιολόγηση του ίδιου του φαρμάκου, πρόσθεσε ο κύριος Μπερσίμης.


Τι προέβλεπε η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΒ4Α /Γ32/OIK. 13291 που υπογράφηκε στις 13 Απριλίου 2016 από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρη Μπερσίμη, για την έγκριση αποζημίωσης από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ του συγκεκριμένου ογκολογικού σκευάσματος που δεν δόθηκε σε καρκινοπαθή από τη Θεσσαλονίκη, απαιτούνται μια σειρά από δικαιολογητικά, ιατρικού περιεχομένου άκρως εξειδικευμένα ανάμεσα στα οποία και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση του φαρμάκου προϋποθέτει την «τεκμηρίωση μεταστατικού ευνούχο-άντοχου καρκίνου του προστάτη (mCRPC) με επώδυνες οστικές μεταστάσεις, χωρίς σπλαχνικές μεταστάσεις, το οποίο αποδεικνύεται από: i) Ιατρικό ιστορικό.1. Ιστολογική έκθεση, 2. Ορχεκτομή, 3. Λήψη Αντιανδρογόνων,

4. Καλή κατάσταση ασθενούς ECOG 0-2, 5. Προσδόκιμο επιβίωσης > 1 έτος

ii. Τεστοστερόνη <50ng/dl, iii. PSA >5ng/dl, iv. Υπολογιστική τομογραφία (CT) αρνητική για σπλαγχνικές μεταστάσεις, ή λεμφαδένες <3εκ ή και v. 18F-Choline PET/CT αρνητικό, vi. Σπινθηρογράφημα οστών με Tc99MDP (ΣπΟ) ή ποζιτρονική τομογραφία με Na18F (Na18F-PET/CT) σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 4 εβδομάδες πριν από τη χορήγηση». 

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα υπήρξε αναφορά καρκινοπαθούς, ενώ το προεδρείο του ΙΣΑ ζήτησε την απόσυρση του μέτρου: «Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία, η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής».

Ογκολόγοι με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr, αναφέρουν πως η αναγραφή του προσδόκιμου ζωής προβλέπεται σε ορισμένες, πολύ εξειδικευμένες αντικαρκινικές θεραπείες, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει συνήθως και στις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου. Αποδίδουν δε την αναγκαιότητα της αναγραφής της στο γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως τοξικά σκευάσματα, η χορήγηση των οποίων  ενδέχεται να μην έχει το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ


ΣΧΟΛΙΑ (8)

ROBIN HOOD

Ο στυγνός κομμουνισμός που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν έχει ηθικές αναστολές από την ευθανασία μέχρι την αναγραφή του προσδόκιμου ζωής. Και ερωτώ, γιατί να έχει αναστολές στην ευγονική ή στα ανθρώπινα πειράματα? Θα την περάσουμε και αυτήν την μπόρα...

ΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Από το Σουηδικό μοντέλο υγείας αντέγραψαν όλες αυτές τις απάνθρωπες αηδίες για να κάνουν οικονομία. Το Σουηδικό ΙΚΑ ρωτάει το προσδόκιμο ζωής για να χορηγήσει τα ακριβά φάρμακα καρκινοπαθών.

Thoikos.

...έχεις σκεφτεί ποτέ,αν αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρείς κάποιους ανθρώπους,(τρυπώντας τους και ταλαιπωρώντας τους), που βρίσκονται πλέον έξω από την πόρτα του Αγίου Πέτρου; Ετσι κι αλλοιώς,για να τους κάνεις καλά,δεν μπορείς.Γιατί δεν τους αφήνεις λοιπόν να τελειώσουν ειρηνικά δίνοντας τους μόνον παρηγορητικά φάρμακα;

ΚΛ

ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΕΡΑ Η ΔΑΠΑΝΗ ,ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ Π.Χ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ 15 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ,ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 5 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΣΑΜΠΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.

tomy

αν είναι έτσι να του πουν να μη πληρώνει κάθε μήνα 600 ευρώ..

kali

Πρώτα κόβουν το οξυγόνο στους ασθενείς τώρα ζητούν προσδόκιμο για να σου δώσουν φάρμακο και μετά θα πανηγυρίζουν πάνω σε πτώματα ότι μείωσαν τις δαπάνες του εοπυυ..

tomy

αν είναι έτσι θολούλα να μην του λένε να πληρώνει 600 ευρώ τον μήνα με την απειλή ότι αν δεν τα πληρώσει θα τον τρελάνουν στις κατασχέσεις...

Terry

Αυτός που βγάζει περισσότερα λεφτά πληρώνει και μεγαλύτερες εισφορές ώστε να μπορεί και ο φτωχός να πηγαίνει στο νοσοκομείο. Μην του τα παίρνουμε διπλά! αρκετά τιμωρείται όποιος δουλεύει και έχει ικανότητες ώστε να μπορεί να βγάζει λεφτά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης