Τις ελληνικές διάνοιες του αύριο στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση

Τις ελληνικές διάνοιες του αύριο στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση

Στο πνεύμα του Αριστοτέλη Ωνάση, το Ίδρυμα είναι χορηγός για τη συμμετοχή λαμπρών νεαρών Ελλήνων σε μαθητικές Ολυμπιάδες - Μεγαλοφυΐες από 9 ετών ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο - Τιμήθηκαν σε εκδήλωση παρόντος του υπουργού Παιδείας - Συνολικά σχεδόν 6.000 οι χορηγίες από το Ίδρυμα 

Τις ελληνικές διάνοιες του αύριο στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση
Τις ελληνικές διάνοιες του αύριο στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση
Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει να στηρίζει και το 2017 τους Έλληνες μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους που θα συμμετάσχουν στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση προχώρησε η κα Μαριάννα Μόσχου, 
Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση. Με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου διοργανώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 30/1 ειδική εκδήλωση στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Αμαλίας 56).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των 24 μαθητών οι οποίοι διακρίθηκαν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2016, κατακτώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία.
Στις φετινές Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση,συμμετείχαν 57 μαθητές και 22 συνοδοί καθηγητές, ενώ 24 μαθητές κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία. Συνολικά στα 2 χρόνια, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση, σημειώθηκαν 103 μαθητικές συμμετοχές και 44 συμμετοχές καθηγητών-συνοδών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες.

«Αυτό που ξεκίνησε το Ίδρυμα Ωνάση, δύο χρόνια πριν, δεν τελείωσε. Και το 2017 θα είμαστε εδώ. Και το 2017 το Ίδρυμα Ωνάση -βοηθώντας και την Πολιτεία σε δύσκολες ώρες και εποχές- θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των αρίστων μαθητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Ελπίζουμε και οι νέοι μαθητές να αναγνωριστούν, ελπίζουμε και εκείνοι να αναδειχθούν και όλοι μαζί να νιώθουμε περήφανοι ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά» ήταν η δήλωση της κας Μαριάννας Μόσχου. Η οποία, απευθυνόμενη στους νικητές μαθητές, τόνισε: «Μας συγκινήσατε πολύ με τα επιτεύγματά σας. Μας κάνατε υπερήφανους, όπως κάνατε υπερήφανους τους δασκάλους και τους γονείς σας. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας να ακούγεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, μέσα από τέτοιες επιτυχίες. Αυτός είναι και ο στόχος του Ιδρύματος Ωνάση: να απελευθερώνει δυνάμεις στην κοινωνία, δίνοντας τα εφόδια σε όσους μπορούν και θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τους».

Κλείσιμο


Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου ανακοινώνει την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να στηρίξει και το 2017 τους Έλληνες μαθητές. (φωτό: Γιάννης Σούλης)

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στους αρίστους, ανέφερε: «Θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Θα ήθελα να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα Πανεπιστήμια όλα αυτά τα χρόνια. Από την εμπειρία μου, λοιπόν, θεωρώ ότι το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών είναι πολύ υψηλό. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί στο DNA μας έχουμε κάτι που μας βοηθά να είμαστε τόσο καλοί. Η επιτυχία οφείλεται στα σχολεία μας, που παρά τις απίστευτες ελλείψεις και τα προβλήματα, εξακολουθούν να έχουν κάτι που βοηθά να δημιουργηθεί μια άλλη Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι η άλλη Ελλάδα».



Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση. (φωτό: Γιάννης Σούλης)

Ο υπουργός, μιλώντας στους μαθητές που διακρίθηκαν το 2016 στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες επεσήμανε: «Ανάμεσα στα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης μπορείτε να δείτε ανοιχτό ένα βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά (σ.σ. «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά», 1716). Ήταν ιερωμένος του 18ου αιώνα και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έφερε τις νέες επιστημονικές ιδέες στον ελλαδικό χώρο. Στα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, δεν ήταν και σίγουρο ότι αυτές οι ιδέες θα μπορούσαν να μεταδοθούν στη χώρα μας. Βλέπετε, όμως, ότι ιερωμένοι που ήταν διανοούμενοι, οι λόγιοι της εποχής, άρχισαν να φέρνουν σιγά σιγά αυτές τις νέες ιδέες της Φυσικής, της Χημείας και των άλλων επιστημών στα σχολεία μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παράδοση: Ότι οι λόγιοί μας, αυτοί που είναι καλύτεροι, οι άριστοι, όπου και να είναι, πάντοτε επανέρχονται στον τόπο τους -είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε με την αρωγή τους. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι και εσείς θα έχετε σημείο αναφοράς τον τόπο που σας έκανε να είστε αυτό που είστε».



Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάσηκα Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης. (φωτό: Γιάννης Σούλης)

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ανοίγοντας τη σημερινή εκδήλωση, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πολυετές έργο του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα της Παιδείας: «Χιλιάδες υπότροφοι, υποστήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, έμφαση στην Ειδική Αγωγή, υποστήριξη των Ελληνικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο. Υποστήριξη της εκπαίδευσης και της γνώσης ως αγωγούς παιδείας -γιατί η γνώση αποκτά δύναμη ωφέλιμη για την κοινωνία όταν συνδέεται με την παιδεία, όταν οι επιστήμονες είναι και πολίτες.Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Υγεία, ως οχήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί στην υποστήριξη της Πολιτείας, ώστε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση δημοκρατικών και ανοικτών κοινωνιών. Σε καιρούς κρίσης, το όραμα, οι στόχοι, το όνειρο δεν επιδέχονται εκπτώσεων. Αντίθετα, το όνειρο γίνεται πιο δυνατό. Πρέπει να γίνεται πιο δυνατό. Οι μαθητές που είναι σήμερα εδώ, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, εκπροσωπούν την Ελλάδα στα καλύτερά της».

ΟΙ 24 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
1. Γαβριλόπουλος Γεώργιος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)
2. Γεωργιάδης Βασίλειος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)
3. Διγαλάκη Κορίνα, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία)
4. Κοτσόβολης Γεώργιος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Χάλκινο Μετάλλιο)
5.Λιγνός Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)
6. Λώλας Δημήτριος, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χρυσό Μετάλλιο)
7. Μελάς Δημήτριος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)
8. Μηλιώρη Ειρήνη, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Αργυρό Μετάλλιο)
9. Μισιακός Παναγιώτης, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)
10. Πλοιαρίδης Ορφέας, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)
11. Τσαταλμπασίδης Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)
12. Τσιάμης Ραφαήλ, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
13. Κετσετσίδης Ραφαήλ, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)
14. Μαρκόπουλος Πέτρος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)
15. Πίπης Χαρίλαος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)
16. Ροντογιάννης Αριστοφάνης, Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (Χάλκινο Μετάλλιο) & Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Αργυρό Μετάλλιο)
17. Ροντογιάννης Δημήτρης, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Εύφημος Μνεία) & International Tournament in Informatics (Χάλκινο Μετάλλιο)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
18. Βαλμάς Αντώνης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)
19. Βογιατζής Γιάννης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Εύφημος Μνεία)
20. Παπαχατζάκης Γεώργιος, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
21. Κουτουράτσας Τηλέμαχος, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Χάλκινο Μετάλλιο)
22. Λασκαράτος Αχιλλέας, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας, (Χάλκινο Μετάλλιο)
23. Τσάμπρας Θοδωρής, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Εύφημος Μνεία)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
24. Κίτσιος Παναγιώτης, 47η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, (Εύφημος Μνεία)
Ίδρυμα Ωνάση & Παιδεία


Οι υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση
Από το 1978 έως σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει περίπου 6.700 υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και επιστήμονες. Ετησίως μέσω των Προγραμμάτων Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση εγκρίνονται περισσότερες από 200 υποτροφίες.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί παιδαγωγικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών, αλλά και αστικών υποβαθμισμένων συνοικιών και στα πολιτιστικά κέντρα της ομογένειας με οικονομικά προβλήματα, από την Αστυπάλαια και την Σταυρούπολη Ξάνθης μέχρι την Ελευσίνα και το Καματερό. Επίσης, το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών να αριστεύσουν στο εξωτερικό, το 2015 και το 2016 ανέλαβε να καλύψει τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί Ελληνικά Πανεπιστήμια για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, την ενίσχυση βιβλιοθηκών και πανεπιστημιακών εκδόσεων, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστηρικτικού υλικού.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Ωνάση ενισχύει ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ίδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Ίδρυμα υποστηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές. Η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.



Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συγχαίρουν την Ειρήνη Μηλιώρη (Αργυρό Μετάλλιο στην 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων). φωτό: Γιάννης Σούλης



Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συγχαίρουν τον Ραφαήλ Τσιάμη (Χάλκινο Μετάλλιο στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και Αργυρό Μετάλλιο στην 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα)φωτό: Γιάννης Σούλης
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης