Τριάντα χρόνια Erasmus: 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Τριάντα χρόνια Erasmus: 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Για το 2015, η ευρωπαϊκή επιτροπή δαπάνησε πάνω από 24 εκατ. ευρώ για σχεδόν 11.000 συμμετέχοντες σε 310 προγράμματα

Τριάντα χρόνια Erasmus: 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Περί τους 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus μεταξύ 1987 και 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
. Επί τη ευκαιρία της φετινής, 30ης επετείου του πιο δημοφιλούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus/Erasmus+ η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο του προγράμματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, τα 30 τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus περί τους 75.000 Έλληνες σπουδαστές από την ανώτατη εκπαίδευση, 40.000 νέοι προγραμμάτων ανταλλαγών, 13.000 μαθητευόμενοι τεχνίτες, 39.000 εκπαιδευτικοί, 3.000 εθελοντές και 1.600 φοιτητές και προσωπικό του προγράμματος Erasmus Mundus.

Σε ό,τι αφορά δε τη χρηματοδότηση του προγράμματος στην Ελλάδα, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα στοιχεία για το 2015, σύμφωνα με τα οποία, τη συγκεκριμένη χρονιά η ΕΕ ξόδεψε 24,33 εκατ. ευρώ για 10.951 συμμετέχοντες και 310 προγράμματα.
Κλείσιμο

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής για το 2014, οι ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν τους περισσότερους φοιτητές στην Ελλάδα, είναι κατά σειρά η Γαλλία, η Γερμανία και η Τσεχία, ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια που δέχθηκαν τους περισσότερους φοιτητές ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το πρόγραμμα Erasmus+ (το οποίο αφορά την περίοδο 2014-2020) και οι προκάτοχοί του, έχουν στηρίξει περισσότερους από 5 εκατ. σπουδαστές, μαθητευόμενους και εθελοντές, αλλά επιπλέον και προσωπικό και ανταλλαγές νέων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στα 9 εκατ. άτομα. Το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στο πρόγραμμα Erasmus (περισσότεροι από 678.000 Ευρωπαίοι). Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να δεχτούν περισσότερους από 28.000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης.

Γενικά, το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες, που κάλυπτε το 1987, σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δέχονται τους περισσότερους συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε σημερινή της ανακοίνωση, τα σχόλια από τους συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος που αξιοποιείται σωστά: το 94 % δηλώνει ότι οι δεξιότητές τους βελτιώθηκαν, ενώ το 80 % πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία. Ένας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ , δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Με την ευκαιρία της επετείου, ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, αλλά και πρώην σπουδαστής Erasmus στο πανεπιστήμιο του Leicester (ΗΒ), δήλωσε: «Η μόρφωση είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των ανθρώπων με γνώσεις, δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν όσο γίνεται καλύτερα τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. Η κινητικότητα διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας κάνει πιο δυνατούς. Το πρόγραμμα Erasmus τα προσφέρει και τα δύο».

Ως πρώην σπουδαστής Erasmus, ανέφερε: «Είχα ο ίδιος την εμπειρία αυτή. Προτρέπω τους σπουδαστές και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτές, τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και τους σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, επίτροπος Τιμπόρ Νάβρατσιτς, σημείωσε ότι «εδώ και τρεις δεκαετίες, το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει ευκαιρίες σε νέους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, μεταξύ των οποίων είναι και οι κοινωνικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες, και προάγει την ενεργό συμμετοχή στα κοινά».

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της, πως η ΕΕ επένδυσε 2,1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 19.600 έργα, με τη συμμετοχή 69.000 οργανισμών, γύρω από το πρόγραμμα, με στόχο τη στήριξη 4 εκατομμυρίων ατόμων, μεταξύ του 2014 και του 2020, ενώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, στόχος της είναι να μπορέσουν να επωφεληθούν και 100.000 πρόσφυγες και για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης