Γενεύη: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, αργή η πρόοδος στο Κυπριακό

Γενεύη: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, αργή η πρόοδος στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης ανέφερε πως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε με τον κ. Ακιντζί μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, αλλά εκτιμάται ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από κείνον

Γενεύη: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, αργή η πρόοδος στο Κυπριακό
Τέσσερα ζητήματα από αυτά που εκκρεμούν στο Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής πρωινής συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη
με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Κλείσιμο
, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το
Κυπριακό στη Γενεύη.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών ήταν η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα και η τροποποίηση του συντάγματος.
Πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα “πολύ δύσκολα” τα θέματα της Διακυβέρνησης που συζητούνται, σημειώνοντας πως σε ένα από τα πιο πάνω ζητήματα διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική για να προχωρήσουν τα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θέματα είναι πιο δύσκολα.

Είπε επίσης πως υπάρχουν θέματα που όταν επιλυθούν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα ζητήματα που συζητούνται ενώ έφερε ως παράδειγμα το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, που αγγίζει, όπως ανέφερε, και τα έξι θέματα που συζητούνται για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης που συζητούνται.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ακόμα πως το θέμα της μεταχείρισης Τουρκοκυπρίων, έποικων και υπηκόων τρίτων χωρών που σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι διαφορετική, είναι μια πτυχή που αφορά και τα έξι ζητήματα του Περιουσιακού που συζητούνται στη Γενεύη και για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα λυθεί το 80% του Περιουσιακού, σημείωσε.
Σε σχέση με το θέμα της διεθνούς Διάσκεψης που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, επεσήμανε πως ως έχουν τα πράγματα ως τώρα σε αυτήν θα υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των Ελληνοκυπρίων πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης είχε πει πως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε με τον κ. Ακιντζί μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση και πως υπάρχουν ανησυχίες που υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστούν, αλλά το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τον κ. Ακιντζί.

Δυσφορία και απογοήτευση Αναστασιάδη για διαρροή εγγράφου

Tην έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαρροή εγγράφου από την ενημέρωση των κομμάτων στη Γενεύη, μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί ξανά άλλο έγγραφο.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι λυπηρό να δημιουργείται αυτό το κλίμα μέσω διαρροών και διαφόρων ατακών σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δίνει μια δύσκολη μάχη.
Η αλληλο-διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων θα συνεχίσει να γίνεται, αλλά δεν θα δοθεί ξανά έγγραφο, τόνισε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Ν. Αναστασιάδης «είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις θέσεις μας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση υπάρχουν θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση αλλά και άλλα στα οποία παρατηρήθηκαν διαφωνίες. Πρόσθεσε ότι στις 16:30 οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν με εμπειρογνώμονες και στις έξι θα συνεχιστεί η συνάντηση των ηγετών, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα Διακυβέρνησης, ΕΕ και οικονομίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης