Λευκό τοπίο: Χιονίζει από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία έως την Κρήτη και τη Λέσβο

Λευκό τοπίο: Χιονίζει από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία έως την Κρήτη και τη Λέσβο

Έντονα προβλήματα από την χιονόπτωση στην Πελοπόννησο - Διακοπές κυκλοφορίας, ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και διακοπές ρεύματος - Δείτε πού θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες - Xιόνια σε όλο το βόρειο Αιγαίο 

Λευκό τοπίο: Χιονίζει από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία έως την Κρήτη και τη Λέσβο
Στα λευκά ξημέρωσε η χώρα
με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να δείχνει κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η
σημερινή ημέρα θα είναι η πιο δύσκολη ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα συνεχιστούν. 

Πυκνό
Κλείσιμο
χιόνι έχει ήδη σκεπάσει τη
Βοιωτία και την Ήπειρο
με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Χιόνισε μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα
Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα

Χιόνια στη Λάρισα 

Στα λευκά ντύθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας στα ορεινά των δήμων Ελασσόνας, Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων, χωρίς όμως να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας που τέθηκαν σε επιφυλακή, έριξαν αλάτι από τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, είναι απαραίτητες κυρίως λόγω παγετού στο επαρχιακό δίκτυο Ελάφου-Σκλήθρου-Άρτας, από 7ο χλμ., Αγίας- Μελιβοίας και Κατερίνης-Ελασσόνας από το 41ο έως το 54ο χλμ.


Σε κλοιό χιονιά ολόκληρη η Εύβοια

Χιονίζει ήδη από την Τετάρτη σε Στενή, Σέτα και άλλες ορεινές περιοχές της Εύβοιας. Μάλιστα λίγο πριν τις 6 το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε να χιονίζει και στη Χαλκίδα, ντύνοντας στα «λευκά» στέγες, αυλές και αυτοκίνητα, ενώ αρχίζει και το «στρώνει» στους δρόμους της πόλης, αφού η χιονόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα και κατά διαστήματα είναι ιδιαίτερα έντονη.








Κρήτη 

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς βρίσκεται και η Κρήτη ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης
με ισχυρές καταιγίδες, βοριάδες και χιονοπτώσεις ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές να συνθέτουν ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό σε ολόκληρο το νησί.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε αρχικά από τη βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, πλήττει πλέον και την Κρήτη με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα διαρκέσουν μέχρι και την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Από αργά το μεσημέρι της Τετάρτης χιονοπτώσεις σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της δυτικής Κρήτης, ντύνοντας στα λευκά ακόμη και περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο.

Σε Ανώγεια, χωριά του Μυλοποτάμου, αλλά και σε περιοχές των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου έπεφτε χιόνι, με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται μετά δυσκολίας, εξαιτίας του παγετού.

Στην περιοχή του Ομαλού η χιονόπτωση είναι έντονη, με το ύψος του χιονιού να έχει φτάσει τα 10 εκατοστά μέσα στο Οροπέδιο, ενώ χιονόνερο πέφτει στην περιοχή των Λάκκων.

Περισσότερο χιόνι πέφτει μετά τη θέση Φώκιες στο επαρχιακό δίκτυο Χανίων - Ομαλού, ενώ από τις 8 το βράδυ χιονίζει σε περιοχές του Θερίσου, των Σφακίων και των Κεραμειών.

Χιονόπτωση στις Μουρνιές

Σε όλο το μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και των δήμων προκειμένου να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Χιονόπτωση στις Μουρνιές


Έντονη χαλαζόπτωση υπήρξε στην περιοχή της Κισσάμου, ενώ στην εθνική οδό Χανίων - Κισσάμου αναφέρθηκαν καταπτώσεις βράχων και χωμάτων.

Λόγω χιονόπτωσης αποκλείστηκαν τμήματα των οδικών αξόνων προς Σφακιά από τις περιοχές Κράπη και Ασκύφου, στην θέση Πέτρα Σελί μετά τον Σέμπρωνα στο Ανατολικό Σέλινο, ενώ έκλεισε και το οδικό δίκτυο προς το οροπέδιο Ομαλού μετά το χωριό Λάκκοι.
 
Τα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους και σε χαμηλότερα σημεία όπως τα Κεραμειά, τη Μαλάξα και το Θέρισσο. Σε όλα τα σημεία υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα που προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και στην εθνική οδό, έχουν αναφερθεί καταπτώσεις πετρών και χωμάτων.
 
Οι αρχές συνιστούν στους οδηγούς είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Στην πόλη των Χανίων κατά διαστήματα πέφτει χαλάζι και η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Κερά Δήμου Χερσονήσου



 

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις. Ειδικότερα, στην Αργολίδα, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 32ο έως το 70ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ναυπλίου-Λυγουριού-Κρανιδίου και στο επαρχιακό δίκτυο των δημοτικών ενοτήτων Αχλαδοκάμπου, Καρυάς και Λιμνών.
 
Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Τρίπολης-Πάτρας, από το 37ο χιλιόμετρο έως τα όρια με το νομό Αχαΐας, στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης από το 10ο έως το 24ο χιλιόμετρο, στις επαρχιακές οδούς 'Αστρους-Αγίου Πέτρου, ‘Αστρους-Καστανίτσας και Λεωνιδίου-Κοσμά, καθώς και στην δασική οδό 'Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.
 
Στην Κορινθία, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από τo 18ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από τo 1ο χιλιόμετρο και άνω επαρχιακής οδού Τρικάλων - Καρυάς, από τo 16ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου - Γκούρας, από το 9ο χιλιόμετρο έως 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Κιάτου, από το 10ο χιλιόμετρο έως 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Δερβενίου, από το 10ο χιλιόμετρο έως 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής Γκούρας - Λυκουριάς και από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Περαχώρας-Σχοίνου.
 
Στην Λακωνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων έχει από το 13ο χιλιόμετρο έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής, ενώ διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 24ο έως το 45ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης και στην επαρχιακή οδό Καρυών-Βρεσθένων.

Σε λευκό κλοιό και η Φθιώτιδα

Ο χιονιάς πλήττει τη Φθιώτιδα από τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο στις ορεινές περιοχές όσο και σε άλλες με χαμηλότερο υψόμετρο. Χιόνι ρίχνει ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας. Μάλιστα κατά διαστήματα η χιονόπτωση είναι έντονη.



Όπως σημειώνει το tvstar το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σημειώνεται χιονόπτωση. Στο ύψος των διοδίων της Πελασγίας αλλά και ιδιαίτερα στο Μαρτίνο τα φαινόμενα είναι έντονα και η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα προς Αθήνα μέχρι και τη Βοιωτία.

Ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.





Διακοπές κυκλοφορίας στη Λαμία 


Με μικρά προβλήματα εξελίσσεται από νωρίς το πρωί η κίνηση των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου. Η αστυνομία διακόπτει προληπτικά την κυκλοφορία στα διόδια της Τραγάνας για να έχουν ευχέρεια τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ρίχνουν αλάτι και να ανοίγουν το δρόμο παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Από την πλευρά τους, ιδιαίτερα έντονα είναι τα παράπονά από τους οδηγούς των φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν ακινητοποιηθεί για αρκετές ώρες στην περιοχή της Τραγάνας κοντά στα διόδια ενώ ορισμένες απόπειρες που έκανε η τροχαία για να προωθήσει την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων δημιούργησαν προβλήματα με ακινητοποιήσεις φορτηγών μέσα στο κρίσιμο τμήμα της εθνικής οδού και χρειάστηκαν επεμβάσεις εκχιονιστικών μηχανημάτων για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
 
Από τις 5 το πρωί που ξεκίνησε η χιονόπτωση σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία ακινητοποίησε κατά περιόδους τα μεγάλα οχήματα για να αποφευχθούν τα προβλήματα και η κυκλοφορία εξελίσσεται ομαλά. Ήδη μετά τις 9 το πρωί έχουμε μια ύφεση στη χιονόπτωση γεγονός το οποίο έχει δώσει τη δυνατότητα στα μηχανήματα να παρέμβουν η κυκλοφορία εξελίσσεται χωρίς σημαντικά προβλήματα αλλά όλα τα εκχιονιστικά και πυροσβεστικά μηχανήματα παραμένουν σε επιφυλακή. Η χιονόπτωση συνεχίζεται μέχρι και τη Θήβα χωρίς να υπάρχουν όμως προβλήματα προς το παρόν.

Λευκό τοπίο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Χιόνια σε όλο το βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο έχει χιονίσει στα ορεινά ενώ χιονόνερο ρίχνει μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Ανοιχτοί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάβα παραμένουν όλοι οι δρόμοι στις περιοχές όπου χιονίζει και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του Ολύμπου στην περιοχή της Αγιάσου και στις περιοχές Αμπελικού και Μεγαλοχωρίου, στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου βόρεια του Μανταμάδου και στη δυτική Λέσβο στις περιοχές Σκαλοχωρίου, Άντισσας, Βατούσας και Χιδήρων.
 
Χιόνια και στη βόρεια Χίο όπου γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Χιόνια και στα ορεινά της Σάμου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά. Το απαγορευτικό «έπιασε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», προερχόμενο από Καβάλα και Λήμνο με προορισμό τη Χίο και τη Σάμο.





Χιόνια και στα ορεινά της Ρόδου

Χιόνι στις ορεινές περιοχές του Ατταβύρου και του Προφήτη Ηλία στο νησί της Ρόδου έπεσε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της κακοκαιρίας που πλήττει όλη την χώρα.

Η χιονόπτωση περιορίστηκε στις κορυφές των δύο βουνών παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και οι κάτοικοι του νησιού προσδοκούσαν ότι θα χιόνιζε και στις πεδινές περιοχές.

Διακοπές ρεύματος

Πολύωρη διακοπή ρεύματος είχαμε τα ξημερώματα σε ορισμένες περιοχές αφού τέθηκαν εκτός δικτύου αρκετά τμήματα τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στη Βοιωτία. Διακοπή ρεύματος υπήρχε στην περιοχή της Λιβαδειάς αφού τέθηκαν εκτός δικτύου υποσταθμοί της Δ.Ε.Η. όπως επίσης και την περιοχή της Κωπαΐδας αλλά και τις περιοχές Αμφίκλειας και Τιθορέας. Νωρίς το πρωί οι τεχνικοί της Δ.Ε.Η. μετά από χειρισμούς που έκαναν στο δίκτυο αποκατέστησαν ένα μεγάλο τμήμα των βλαβών ενώ παραμένει εκτός δικτύου η περιοχή της Κωπαΐδας στη Βοιωτία.

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος: «Επιλεκτικός αλλά έντονος θα είναι ο χιονιάς του επόμενου τριημέρου, οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν από τις χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι και σφοδρές θα είναι στα τμήματα της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, κυρίως της Μαγνησίας, της νοτιοανατολικής Στερεάς, από το ύψος δηλαδή της Φθιώτιδας μέχρι και την Αττική. Στην Εύβοια η χιονόπτωση θα είναι ιδιαίτερα έντονη όπως και στην περιοχή των Σποράδων στα Ανατολικά της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη αλλά και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για ένα χιονιά ο οποίος θα συνοδεύεται από σφοδρούς και θυελλώδεις ανέμους των οποίων οι εντάσεις θα φτάνουν έως και τα δέκα μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο. Επομένως πρώτο και σημαντικότερο είναι τα μεγάλα ύψη χιονοπτώσεων που περιμένουμε κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των αντίστοιχων τμημάτων. Βεβαίως οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν μέχρι και τις πεδινές περιοχές αφού φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερη ένταση και δυναμική το σύστημα αυτό».

Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων και σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο χιονιάς θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, με σταδιακή βελτίωση απο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης