ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Γερμανία: Ψάχνουν και για δεύτερο φόνο τον Αφγανό βιαστή

Γερμανία: Ψάχνουν και για δεύτερο φόνο τον Αφγανό βιαστή

Τον συνδέουν με τον βιασμό και τη δολοφονία της 27χρονης αθλήτριας Carolina G. που βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή του πρώτου εγκλήματος - 68 αξιωματικοί και 1.400 ανακρίσεις χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς για τον εντοπισμό του δράστη

Γερμανία: Ψάχνουν και για δεύτερο φόνο τον Αφγανό βιαστή
Απίστευτη πολιτική πλέον τροπή παίρνει η υπόθεση μιας δολοφονίας στη Γερμανία. Και αυτό διότι μετά την ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας για τις παροχές Τσίπρα στους συνταξιούχους, ξαφνικά τέθηκε και ζήτημα «εξαγωγής εγκλήματος». 

Για την ακρίβεια, ανάστατη είναι
η γερμανική κοινωνία εξαιτίας του στυγερού εγκλήματος του νεαρού Αφγανού μετανάστη Χουσεΐν Χαβάρι τον οποίο η χώρα μας άφησε ελεύθερο χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο δράστης που επιτέθηκε κατά της 20χρονης κοπέλας στην Κέρκυρα, δολοφόνησε αφού πρώτα βίασε τη 19χρονη κόρη κορυφαίου αξιωματούχου της Κομισιόν. Οπως όμως παρουσιάζουμε σήμερα, η υπόθεση ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες παρενέργειες στις σχέσεις των δύο κρατών, καθώς οι έρευνες των γερμανικών αστυνομικών αρχών οδηγούνται και σε μία ακόμη εκ μέρους του ενδεχόμενη δολοφονία. Συγκεκριμένα, ο δράστης ερευνάται για τη συμμετοχή του στη δολοφονία και της 27χρονης δρομέα Carolin G. η οποία βρέθηκε νεκρή 30 χλμ. μακριά από το Φράιμπουργκ, πόλη του πρώτου εγκλήματος, στην περιοχή του Εντινγκεν. Και ενώ οι ελληνικές αρχές, όπως κατηγορούνται από τα διεθνή ΜΜΕ, «αβασάνιστα άφηναν έναν επικίνδυνο εγκληματία ελεύθερο παρά τα δέκα χρόνια φυλάκισης που του είχαν επιβληθεί», στον αντίποδα η γερμανική αστυνομία κίνησε γη και ουρανό αναθέτοντας σε 68 εξειδικευμένους σε τέτοιου είδους εγκλήματα αξιωματικούς την υπόθεση και ανακρίνοντας 1.400 άτομα με χρήση της υψηλότερης τεχνολογίας. 

Κλείσιμο

Η 27χρονη δρομέας Carolin G., η οποία βρέθηκε νεκρή 30 χλμ. μακριά από την πόλη του πρώτου εγκλήματος, το Φράιμπουργκ, ενδεχομένως να είναι το δεύτερο θύμα του Αφγανού, σύμφωνα με τις γερμανικές διωκτικές αρχές

Υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο των ημερών στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενας ήσυχος, καθημερινός άνθρωπος που βρέθηκε εξαιτίας μιας τραγικής υπόθεσης στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Εχοντας αρχές και αξίες, δεν έκανε τον προσωπικό του πόνο σημαία και λάβαρο της μισαλλοδοξίας. Αντιθέτως, ο πατέρας της 19χρονης Μαρίας από το Φράιμπουργκ που βιάστηκε και δολοφονήθηκε από τον 19χρονο Αφγανό, ο κ. Κλέμενς Λαντενμπούργκερ, βιώνοντας βουβά τη μεγαλύτερη δυστυχία που μπορεί να ζήσει ένας γονιός, επιλέγει τη σιωπή και την αξιοπρέπεια. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν ζητά την κατανόηση των Ελλήνων στον πόνο του, δεν ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου και ευχαριστεί για το ενδιαφέρον. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε», μας λέει. Στενοί συνεργάτες του όπως η συνάδελφός του στην Κομισιόν, η Κύπρια Σταλώ Παπαλουκά, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με σεβασμό στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους, που έχει αφιερωθεί στον αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους.

Βίασε και σκότωσε τον «άγγελο των μεταναστών»
Τραγική ειρωνεία: η όμορφη Μαρία φρόντιζε μετανάστες στους καταυλισμούς της Γερμανίας

Συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρώπη -και, δυστυχώς, σηκώνει θύελλα αρνητικής δημοσιότητας για την Ελλάδα- η δολοφονία της 19χρονης Μαρίας Λαντενμπούργκερ, κόρης ανώτατου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την άτυχη Γερμανίδα φοιτήτρια της Ιατρικής στραγγάλισε, αφού προηγουμένως βίασε, ο Αφγανός Χουσεΐν Χαβάρι, ένας πρόσφυγας από τους δεκάδες «ξένους» που τόσο συμπαθούσε και στήριζε η Μαρία.
 
Το αποτρόπαιο έγκλημα συνέβη στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας πριν από δύο μήνες, στις 16 Οκτωβρίου, αποσιωπήθηκε όμως όσο ήταν δυνατόν, καθώς αυτή είναι η πάγια πολιτική που εφαρμόζεται από τις γερμανικές αρχές, τα ΜΜΕ κ.ο.κ., στο πλαίσιο της ανοιχτής πολιτικής Μέρκελ για το Προσφυγικό. Μοιραία, ωστόσο, η θηριωδία του νεαρού Αφγανού θα ερχόταν στην επιφάνεια. Εχοντας ευνοηθεί από τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου στην Ελλάδα, καθώς απελευθερώθηκε πρόωρα ενώ εξέτιε 10ετή ποινή φυλάκισης για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος 20χρονης Κερκυραίας, ο Χουσεΐν Χαβάρι βρέθηκε στη Γερμανία. Και εκεί ολοκλήρωσε το ειδεχθές του έργο: αφού κακοποίησε σεξουαλικά την ανήμπορη να αμυνθεί Μαρία Λαντενμπούργκερ, τη σκότωσε και πέταξε το νεκρό της κορμί στον ποταμό Ντράιζαμ του Φράιμπουργκ. Μάρτυρες του εγκλήματος δεν υπήρξαν, ενώ το πτώμα της νεαρής φοιτήτριας βρέθηκε λίγο μετά τις 3 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της γερμανικής Αστυνομίας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν η Μαρία Λαντενμπούργκερ γνώριζε τον δολοφόνο της ή η επίθεση είχε προσχεδιαστεί από τον δράστη και το θύμα αιφνιδιάστηκε.

Η Μαρία, «Μαρία Λ.» όπως την ανέφεραν για αρκετό καιρό τα γερμανικά media αποκρύπτοντας την πραγματική της ταυτότητα, επέστρεφε με το ποδήλατο στο σπίτι της ύστερα από διασκέδαση σε φοιτητικό πάρτυ. Κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου της τοπικής ομάδας του Φράιμπουργκ, το νήμα της ζωής της κόπηκε πρόωρα, βάναυσα και εντελώς άδικα.


Συγκλόνισε τη γερμανική κοινή γνώμη η νεκρολογία που συνέταξαν οι τραγικοί γονείς


H 19χρονη Μαρία Λαντενμπούργκερ βιάστηκε και δολοφονήθηκε από τον Αφγανό στο Φράιμπουργκ πριν από δύο μήνες


Τραγική φιγούρα ο πατέρας της 19χρονης Μαρίας, Κλέμενς Λαντενμπούργκερ, ο οποίος εργάζεται στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η αξιολάτρευτη Μαρία
H Μαρία ήταν μια νεαρή κοπέλα, αξιαγάπητη, κοινωνική, ευαίσθητη και γεμάτη ευγένεια. Οι πρόσφυγες στην περιοχή του Φράιμπουργκ όπου διέμενε τη λάτρευαν - εξάλλου με πάρα πολλούς από αυτούς τη συνέδεε ανυπόκριτη φιλία. Πάμπολλα μέλη της άτυπης αλλοδαπής παροικίας την αποχαιρέτησαν κρατώντας υψωμένα πλακάτ με το όνομά της στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Στην πλειονότητά τους ήταν Αφγανοί, δηλαδή συμπατριώτες του βιαστή και φονιά της. H Mαρία και οι γονείς της είχαν δραστηριοποιηθεί στο κίνημα «Welcome Refugees», δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έβρισκαν καταφύγιο στην πατρίδα της, τη Γερμανία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο διεστραμμένο πάθος ξύπνησε η φυσική, νεανική ομορφιά της Μαρίας Λαντενμπούργκερ στην ψυχή του Χουσεΐν Χαβάρι. 

Ανυποψίαστη για το τι την περίμενε, η Μαρία απολάμβανε τη ζωή όπως κάθε φυσιολογικό κορίτσι της ηλικίας της. Της άρεσαν οι selfies με τις κολλητές της, με τις οποίες όργωνε τακτικά την Ευρώπη. Πρόσφατα η Μαρία είχε επισκεφθεί τη Σουηδία και την Τσεχία, ενώ είχε τρέξει και σε μαραθώνιο στην Ισπανία. Πολλοί ήταν αυτοί που τη φλέρταραν επίμονα, όμως εκείνη δεν είχε καιρό για χάσιμο, καθώς ήταν υπεραπασχολημένη τόσο με τις σπουδές της στην Ιατρική όσο και με τις υποχρεώσεις της για την ανακούφιση των προσφύγων, τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Εκκλησίας κ.λπ. Η Μαρία προερχόταν από οικογένεια της γερμανικής κοινωνικής αφρόκρεμας, η οποία, εκτός των άλλων, δείχνει να είναι φιλική και ανεκτική με τους ξένους. Και με αυτό το πνεύμα είχε μεγαλώσει και η Μαρία. 

Ο πατέρας της, Κλέμενς Λαντενμπούργκερ, είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, είναι διακεκριμένος δικηγόρος και ευλαβής καθολικός, με ενεργή συμμετοχή στην Εκκλησία. Η μητέρα της, Φρεντερίκα, είχε αφοσιωθεί στον σύζυγο και τις δύο κόρες της, την Μπάρμπαρα και τη Μαρία. Μάλιστα, η Μπάρμπαρα έμαθε τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο της αγαπημένης της αδερφής ενώ βρισκόταν σε αποστολή της Καθολικής Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική. 

Οι Λαντενμπούργκερ είχαν μετακομίσει από τις Βρυξέλλες στην πόλη Εντς και τη γερμανική περιφέρεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης όταν η Μαρία ήταν εννέα ετών. Η Μαρία ανέκαθεν ήταν ένα καλοσυνάτο κορίτσι, άριστη μαθήτρια, η οποία πέτυχε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Φράιμπουργκ. Στόχο είχε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της, να γίνει γιατρός προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους συμπολίτες της, αλλά και σε όλους όσοι έχουν βιώσει, κυριολεκτικά στο πετσί τους, τις θηριωδίες του πολέμου. Επομένως, ήταν φυσικό γι' αυτήν να ασχοληθεί συστηματικά με τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα συμφοιτητών της στο πανεπιστήμιο, η Μαρία ήταν ιδιαίτερα κοινωνική και εργαζόταν εθελοντικά σε καταυλισμό προσφύγων, εκεί όπου ήταν το δεύτερο σπίτι της.

Oι γονείς της, μέσα στο βαρύ τους πένθος, δήλωσαν στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Για 19 χρόνια η Μαρία ήταν μια αχτίδα φωτός για την οικογένειά μας. Και έτσι θα παραμείνει. Ευχαριστούμε τον Θεό που μας έδωσε αυτό το δώρο και που μας επέτρεψε να είναι το παιδί μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα νιώθει ασφαλής μαζί Του».

Το πρώτο θύμα 
Ο τρόμος ζωντάνεψε ξανά για την οικογένεια της 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα, την οποία ο Αφγανός σήκωσε και πέταξε στον γκρεμό - Πώς η νεαρή κοπέλα προσπαθεί μέχρι σήμερα να συνέλθει

Πυρ και μανία με τις διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών, οι οποίες είχαν χαρίσει την ελευθερία στον Αφγανό δολοφόνο, είναι η οικογένεια της Ελληνίδας φοιτήτριας που παραλίγο να χάσει τη ζωή της στην Κέρκυρα πριν από τρία χρόνια. Το ίδιο πρόσωπο που σκότωσε την άτυχη Γερμανίδα, είχε ληστέψει και πετάξει την Ελληνίδα φοιτήτρια από γκρεμό ύψους 10 μέτρων. 


Η 20χρονη φοιτήτρια Σπυριδούλα Χάιδου ήταν το πρώτο θύμα του Αφγανού στην Κέρκυρα

Μνήμες από την τραυματική εμπειρία της 20χρονης Ελληνίδας φοιτήτριας Σπυριδούλας Χάιδου, η οποία παραλίγο να χάσει τη ζωή της στην Κέρκυρα όταν πριν από τρία χρόνια ο τότε 17χρονος Αφγανός δολοφόνος, ονόματι Χασάν, την είχε πετάξει στον γκρεμό από ύψος 10 μέτρων, ξύπνησαν στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. Σε αυτή τη μικρή κωμόπολη των 1.500 κατοίκων, χτισμένη στους πρόποδες ενός πευκόφυτου λόφου, με τον παλαιό ανεμόμυλο να δεσπόζει στην κορυφή του, ζει η οικογένεια της Σπυριδούλας. Στο άκουσμα της είδησης του αποτρόπαιου συμβάντος με τον εντοπισμό της σορού της 19χρονης Γερμανίδας στον ποταμό Ντρέιζαμ που διαρρέει το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας Χάιδου πάγωσαν. 

Τρία χρόνια πολεμούν με θεούς και δαίμονες για να ξορκίσουν τη στιγμή που λίγο έλειψε να αποδειχτεί μοιραία για τη ζωή του παιδιού τους. Τρία χρόνια για να ξορκίσουν τον εφιάλτη που στιγμάτισε την τυχερή, όπως αποδείχθηκε, μέσα στην ατυχία της Σπυριδούλα. 

Ηταν τέλη Μαΐου του 2013 όταν η 20χρονη τότε φοιτήτρια, που σπούδαζε στο δεύτερο έτος Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, διέσχιζε την περιοχή Μουράγια, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Είχε βγει για ένα ποτό σε μπαρ της περιοχής και επέστρεφε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, όταν στο πιο σκοτεινό σημείο της διαδρομής ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον παραλίγο δολοφόνο της. 

Η νεαρή κοπέλα μάλιστα είχε περιγράψει στο «ΘΕΜΑ» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Πώποτα και Αρια Καλύβα την περιπέτειά της, παραθέτοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το χρονικό της επίθεσης. Από την αρχική της σκέψη να μην προβάλει αντίσταση και να του δώσει την τσάντα της μέχρι την απέλπιδα προσπάθεια να τον ακολουθήσει ώστε με τη βοήθεια κάποιου περαστικού να την πάρει πίσω. Δυστυχώς για την ίδια, η θαρραλέα ενέργειά της πανικόβαλε τον ληστή, ο οποίος αντέδρασε βίαια. Την έπιασε από τη μέση, την κόλλησε στα κάγκελα και στη συνέχεια τη σήκωσε με όλη του τη δύναμη ψηλά πετώντας την στο γκρεμό! 

Η άτυχη κοπέλα κατάφερε να σωθεί επειδή κατά τη διάρκεια της πτώσης έβαλε ενστικτωδώς τα χέρια της στο κεφάλι προστατεύοντάς το. Σώθηκε γιατί ήταν δυνατή και γυμνασμένη, είπαν οι γιατροί στην ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας όπου νοσηλεύτηκε μετά το θλιβερό περιστατικό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατά δήλωσή του 17χρονος προσήχθη σε μπλόκο των αστυνομικών μερικά λεπτά μετά τον εντοπισμό της τραυματισμένης κοπέλας, όμως δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος.

Δύο ώρες μετά, οι αστυνομικοί που διεξήγαγαν τις έρευνες τον εντόπισαν κοντά στο σημείο όπου έγινε η επίθεση και τον οδήγησαν στο τμήμα, όπου ομολόγησε την πράξη του ισχυριζόμενος ότι ήταν μεθυσμένος. Αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε μεταφερθεί στις Φυλακές Βόλου, κατάφερε να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών.

Μέχρι και σήμερα η Σπυριδούλα Χάιδου προσπαθεί να σβήσει τις μνήμες του παρελθόντος και «να βάλει μια τάξη στη ζωή της», λέει στο «ΘΕΜΑ» η θεία της Μαρία Χάιδου. 

Τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θεωρούν ότι στην περίπτωση του Αφγανού δολοφόνου αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το ελληνικό κράτος που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να καταφέρει ο επικίνδυνος κακοποιός να κερδίσει όχι μόνο την ελευθερία του, αλλά και τη δυνατότητα να αναζητήσει το επόμενο θύμα του. «Φταίει το ελληνικό κράτος που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αν την είχε κάνει, δεν θα υπήρχε δεύτερο θύμα», λέει η συγγενής της 23χρονης σήμερα Σπυριδούλας. «Η δική μας κοπέλα», συνεχίζει, «από τύχη γλίτωσε, από καθαρή τύχη. Ξέρουμε ότι κατάφερε να αποφυλακιστεί ο δολοφόνος. Και που θυμώσαμε, όμως, τι έγινε; Τίποτα απολύτως. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».


Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η άτυχη Μαρία εργαζόταν εθελοντικά σε φιλανθρωπική οργάνωση της Γερμανίας για τους πρόσφυγες


Ο νεαρός Αφγανός οδηγείται στο γραφείο του ανακριτή Κέρκυρας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης