Οργή και αντιδράσεις για τις παραλείψεις που οδήγησαν τον Αφγανό στην ελευθερία και τον φόνο

Οργή και αντιδράσεις για τις παραλείψεις που οδήγησαν τον Αφγανό στην ελευθερία και τον φόνο

Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: Αν ήταν σε λίστα υπόπτων δεν θα τον είχαμε καταχωρήσει ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα - Βαριές ευθύνες για ΕΛ.ΑΣ. και δικαιοσύνη

Οργή και αντιδράσεις για τις παραλείψεις που οδήγησαν τον Αφγανό στην ελευθερία και τον φόνο
Θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο βιαστής και δολοφόνος της 19χρονης φοιτήτριας Μαρίας Λαντενμπέργκερ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας είναι το ίδιο πρόσωπο που καταδικάστηκε στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας 20χρονης και βρέθηκε εκτός φυλακής μετά από 1,5 χρόνο.

Τόσο η αντιπολίτευση από το εσωτερικό της χώρας, όσο και
ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere, επέκριναν τον τρόπο που λειτούργησε η ελληνική πλευρά, με τον Γερμανό μάλιστα να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «ιδιαίτερα ενοχλητική διαδικασία» σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της Ελλάδας, και πως αν οι γερμανικές Αρχές είχαν ενημερωθεί για τον Αφγανό από την Αθήνα, θα δρούσαν διαφορετικά: «Αν το όνομα του Αφγανού ήταν στη διεθνή λίστα υπόπτων, τότε θα είχαμε κινηθεί διαφορετικά και δεν θα τον είχαμε καταχωρήσει στις υπηρεσίες μας ως ασυνόδευτο ανήλικο πρόσφυγα».

Κλείσιμο
Το δριμύ κατηγορώ του Γερμανού υπουργού είναι δικαιολογημένο, καθώς όπως διαπιστώνεται, δεν είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, πράγμα που ήταν αυτονόητο να γίνει, από τη στιγμή που θεωρήθηκε δραπέτης. Κάθε κρατούμενος που αποφυλακίζεται υπό όρους και δεν τους τηρεί, αυτομάτως θεωρείται δραπέτης και σχηματίζεται σε βάρος του σχετική δικογραφία. Πέρα δηλαδή, από το γεγονός ότι ένας βίαιος εγκληματίας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και βρέθηκε ελεύθερος, δηλώνοντας διεύθυνση στον Αγιο Παντελεήμονα, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για την αναζήτησή του. 

Στις κατηγορίες για σωρεία παραλείψεων και λαθών τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απάντησαν με κοινή ανακοίνωση, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεται ότι οι γερμανικές Αρχές ήταν ενήμερες πολύ καιρό πριν για τα στοιχεία του δράστη του εγκλήματος και ότι υπήρχε πρόβλημα με το άσυλο, αλλά δεν ρωτήθηκαν οι ελληνικές αρχές.



Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Αφγανός είχε υποβάλει και στην Ελλάδα αίτημα ασύλου ως ανήλικος, το 2013, αλλά απορρίφθηκε.  Κατόπιν αυτού, όλα τα στοιχεία του, συμπεριλαμβανομένων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, μπήκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, προκειμένου να είναι ενήμερη οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, στην οποία ενδεχομένως να υπέβαλε και δεύτερο αίτημα ασύλου.



Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2015, ο Αφγανός, μετά το αίτημα ασύλου στη Γερμανία, συμπεριελήφθη στους καταλόγους των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και εκεί είχε δηλώσει ότι ήταν 17 ετών.



Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:


«Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

Είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. 

Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. 
Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.
 
Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Η υφ' όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. 

Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. 

Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.
Σ' όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».


Αμετανόητος ο Παρασκευόπουλος

Η ζωή της 20χρονης κοπέλας που χάθηκε στη Γερμανία δεν φάνηκε να συγκινεί τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ο ίδιος) στο κοινοβούλιο.

Iδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η θέση του κ. Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με την οποία: «Ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα». Υπερασπίζεται δηλαδή την απόφασή του για την αποφυλάκιση τόσο του Αφγανού, όσο και άλλων ποινικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν και «παράπλευρες απώλειες».

Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία

«Κοιμάται ήσυχος το βράδυ ο Παρασκευόπουλος;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τον Αφγανό. «Βιάστηκε και σκοτώθηκε μια νεαρή κοπέλα στη Γερμανία γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν να αδειάσουν τις φυλακές παρά την αντίθεση των δικαστικών αρχών» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο τέως υπουργός χασκογέλαγε στην εθνική αντιπροσωπεία όταν ο ίδιος του επισήμαινε το πρόβλημα. 

«Αναρωτιέμαι αν θα χασκογελάει τώρα όταν θα σκέφτεται το πρόσωπο της κοπέλας στη Γερμανία… Αυτούς τους νόμους θα τους αλλάξουμε αμέσως όταν θα γίνουμε κυβέρνηση» τόνισε. 

Ο φόβος της Σπυριδούλας που εκμυστηρεύτηκε σε καθηγητή της 

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Κέρκυρας, μετά την είδηση ότι ο 20χρονος Αφγανός που επιτέθηκε πριν περίπου τρία χρόνια στην 20χρονη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι ο ίδιος δράστης που δολοφόνησε τη 19χρονη κοπέλα από το Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Κατάπληκτος, ένας από τους καθηγητές της 20χρονης, τότε, φοιτήτριας, Σπυριδούλας Χάιδου περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε όταν επισκέφθηκε τη νεαρή Σπυριδούλα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και την προσπάθεια που έκαναν οι γονείς της προκειμένου να ξεπεράσουν το τραγικό βίωμα του παιδιού τους.
 
«Ο άνθρωπος αυτός πείναγε για σάρκα και χρήμα. Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το γεγονός που έχει σημαδέψει και μένα» ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Μεταλληνός που εξιστορεί, σαν να ήταν χθες, τα γεγονότα.
 
«Όταν είδα τη Σπυριδούλα στο νοσοκομείο, πίστεψα πως ήταν θαύμα που ζούσε. Μέσα στα τραύματα και τα κατάγματά του αυτό το παιδί, που ξεχώριζε για τις αρετές του, έδινε κουράγιο στους γονείς του. Τα μάτια της όμως, ο καθρέφτης της ψυχής, ήταν φοβισμένα, έντρομα από τις σκηνές που έζησε…» λέει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μεταλληνός που παράλληλα ξεφυσά και συνάμα αγανακτεί.
 
«Δεν έχει τι να πει κανείς. Τότε λέγαμε να μην τύχει σε κανέναν, σήμερα μάθαμε ότι ακόμη μία κοπέλα έπεσε θύμα του ίδιου Αφγανού μόνο που τώρα η 19χρονη Γερμανίδα δεν ήταν τόσο τυχερή και βρήκε φρικτό τέλος» αναφέρει ο καθηγητής της Σπυριδούλας.
 
«Η Σπυριδούλα κατάφερε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της και ξαναγύρισε στην πατρίδα της την 'Άρτα υγιής και αρτιμελής. Αυτό που δεν ξέρω αν και το εύχομαι είναι πως θα βγάλει από την ψυχή της αυτό που έζησε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια της στο νοσοκομείο… «κύριε καθηγητά φοβάμαι πολύ τι θα γίνει όταν βγει από τη φυλακή…» λέει ο κ. Μεταλληνός και εύχεται «να ήταν αλλιώς τα πράγματα και να μην είχαμε άλλα θύματα».

Η 19χρονη που δολοφονήθηκε άγρια από τον Αφγανό


H Σπυριδούλα, που έσπρωξε ο Αφγανός στον γκρεμό


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης