Αφγανικός «εγκέφαλος» πίσω από τις εξεγέρσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

 Αφγανικός «εγκέφαλος» πίσω από τις εξεγέρσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Για διασυνδέσεις με τον ISIS μιλούν ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας - Η Γερμανία δίνει κίνητρα για πάνω από 100.000 απελάσεις Αφγανών - Φόβοι για μαζική επέλαση στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας «κοινός εγκέφαλος» που οργανώνει και δίνει το σύνθημα για τις ταραχές και τις εντάσεις που κατά καιρούς ξεσπούν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ευρώπη, εξετάζουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας. Ήδη, σε ορισμένες χώρες, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες, οι οποίες επικεντρώνονται σε μετανάστες, αφγανικής κυρίως καταγωγής, θεωρώντας ότι ορισμένοι από αυτούς διατηρούν απευθείας δεσμούς τόσο με το Ισλαμικό Κράτος όσο και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν αλλά και στο γειτονικό Πακιστάν.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που προέρχονται από καλά ενημερωμένους έλληνες αξιωματούχους, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας εμφανίζονται ανήσυχες από το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ταραχές στους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι ανά την Ευρώπη, κυρίως όμως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, εμφανίζουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η περιοδικότητά τους, το σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασμά τους σε διαφορετικές χώρες και το κοινό εθνικό υπόβαθρο που έχει η πλειονότητα των πρωταίτιων οι οποίοι συνήθως είναι άνδρες κατά βάση αφγανικής καταγωγής.

Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξάλλου τα όσα επισημαίνει σε αναφορά του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας Όλεγκ Πετκόφ. Σύμφωνα με τον βούλγαρο αξιωματούχο οι ταραχές που ξέσπασαν πρόσφατα στον προσφυγικό καταυλισμό Χάρμανλι (κοντά στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα) «ήταν μέρος από μαζικές ταραχές σε καταυλισμούς σ’ όλη την Ευρώπη και ήταν συντονισμένες με παρόμοια επεισόδια στη Λέσβο, στο Τορίνο της Ιταλίας και στο Καλαί της Γαλλίας». Η σχετική αναφορά μάλιστα έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης των επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών ασφάλειας που συγκάλεσε ο ίδιος ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Αμέσως δε μετά το τέλος της συγκεκριμένης σύσκεψης, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν την άμεση απέλαση 50 αφγανών μεταναστών που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο καταυλισμό, με την προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί περεταίρω το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι προ 3 εβδομάδων, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε δηλώσεις της έθεσε τον ίδιο προβληματισμό και στο εσωτερικό της Γερμανίας, προαναγγέλλοντας μαζικές απελάσεις μεταναστών και ειδικά αφγανών πίσω στις χώρες τους. «Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τόσοι χιλιάδες Αφγανοί στη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας έτσι τους φόβους της για το ενδεχόμενο σύστασης τρομοκρατικών δικτύων στο εσωτερικό της χώρας. Συμπλήρωσε δε, πως ήδη περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιστροφή όλων αυτών στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με διαρροές που έχει κάνει η γερμανική πλευρά προς τον τύπο, o αριθμός των Αφγανών που ενδέχεται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους, υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 100.000. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την παροχή ενός ποσού για να ξεκινήσουν νέα ζωή στο Αφγανιστάν και την κάλυψη του αεροπορικού εισιτηρίου για το ταξίδι της επιστροφής τους.

Ελληνικές ανησυχίες
Όλα τα παραπάνω έχουν έρθει σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, οι οποίες ωστόσο έχουν έναν επιπλέον λόγο για να ανησυχούν. Ο συγκεκριμένος λόγος έχει να κάνει με το περίπου 1 εκατομμύριο αφγανούς πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε καταυλισμούς επί πακιστανικού εδάφους, χωρίς οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν χαρτιά που να πιστοποιούν τη χώρα καταγωγής τους. Οι πακιστανικές αρχές έχουν δώσει σε όλους τους παραπάνω μία διορία έως το Μάρτιο του 2017 για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαφορετικά είτε θα τους επιβληθούν σκληρές κυρώσεις είτε θα απομακρυνθούν και θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν δια της βίας.

Ο μεγάλος φόβος των ελληνικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση και των ευρωπαϊκών, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα επιλέξουν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη ακολουθώντας τη γνώριμη διαδρομή μέσω Τουρκίας και ελληνικών νησιών. Ωστόσο, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου όλοι αυτοί θα εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα μας, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες μεταναστευτικές ροές.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο τροφοδότησης της επιθετικής ρητορικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των εκβιασμών που ο τελευταίος έχει εξαπολύσει προς την Ε.Ε, απειλώντας ότι εάν «παγώσουν» οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα για τους μετανάστες που θα θελήσουν να κατευθυνθούν προς τη Δύση. Επί της ουσίας δηλαδή, να περάσουν από τις μικρασιατικές ακτές στα απέναντι ελληνικά νησιά. Όπως πρόσφατα εξάλλου αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», ήδη ο τούρκος πρόεδρος έχει «παρατάξει» στα μικρασιατικά παράλια χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, έχοντας σε ετοιμότητα ένα μεγάλο στολίσκο από βάρκες και φουσκωτά για τη μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος.


Νότα διαμαρτυρίας

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθειά του αφενός να προλάβει το επερχόμενο «τσουνάμι» των αφγανών μεταναστών αφετέρου να ξεπεραστεί το μπλόκο του Πακιστάν, το οποίο δεν δέχεται τους υπηκόους του που επαναπροωθούνται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε παρά τις σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή διαμαρτυρίας προς το πακιστανικό ΥΠΕΞ καλώντας τη χώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, επισημαίνει προς το Πακιστάν πως σε διαφορετική περίπτωση θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμό «χώρας που υποθάλπει την τρομοκρατία» με ότι αυτό συνεπάγεται.
Να σημειώσουμε πως το Πακιστάν σχεδόν στο σύνολο των (λίγων) περιπτώσεων επαναπροώθησης υπηκόων του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρνείται να τους δεχτεί πίσω, είτε δημιουργώντας διάφορα προσκόμματα, είτε απλά μη αποδεχόμενο την πακιστανική υπηκοότητά των απελαθέντων προφασιζόμενο πρόβλημα με τα αποδεικτικά τους έγγραφα.


ΣΧΟΛΙΑ (25)

Ζήτω το τόξο!

Σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές φιλελεύθερες αντιρατσιστικές δυνάμεις, σε συνεργασία οι αδελφές ΜΚΟ ΑctiοnΑid & KEEPΦA, σε συζητήσεις business lunch Αλέξη με Κούλη, προτείνω να φτιάξουμε από ένα τζαμί εκεί, σε όλα τα χοτ σποτ! Όχι μόνο στον Βοτανικό!

Eu A

Nα φτιάξετε τζαμιά σε όλα τα νησιά μήπως τους καλοπιάσετε και δεν σπάνε τα μαγαζιά και τις περιουσίες τωνΕλλήνων!

ΑΠΟΡΙΕΣ

ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕΣΠΛΑΧΝΟΙ , ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΗΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990 ΜΑΣ ΚΑΤΕΦΘΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΟΑΣΙΑΣ. ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ .......

ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΝΑ ΞΕΠΗΔΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΣ .......... ΣΑΙΝΙΑ, ΣΑΙΝΙΑ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ ΛΕΜΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ .........

το προβλημα το δημιουργει 1 αεροπορικη

Μεταξυ πακισταν και εελλαδας μεσολαβουν 5 αλλες χωρες γεωγραφικα..πως λοιπον οι αφγανοι φτανουν απ την αλλη ακρη του κοσμου στην ελλαδα;;; μηπως πρεπει να υπαρξουν κυρωσεις απ την εε προς καποια αεροπορικη της τουρκιας που τους μεταφερει;;;

μη το κουραζουμε.

αφγανοπακιστανια και τουρκο0υτσεκαδες = τρομοκρατες -τζιχαντια.

Φασίστας

Ανεκτικότητα σημαίνει αδυναμία....ρατσιστής σημαίνει δεν θέλω η ράτσα μου το γένος να μπλεχτεί με άλλο γένος...εθνικιστης σημαίνει αυτός που αγαπά υπερβολικά το έθνος του το γένος του τα ήθη και έθιμα του τις αξίες του τις παραδόσεις του... Πρόσφυγας είσαι στην πρώτη χώρα που εισέρχεσαι από εμπόλεμη ζώνη...εδώ στην Ελλάδα είσαι λαθραίος μετανάστης.. Όταν πας σε μια ξένη χώρα προσπαθείς να αφομοιωθεις μέσα στην κοινωνία της και να σεβαστείς τους κανόνες της... Όσοι συγκρίνουν την δικιά μας προσφυγιά με την σημερινή ξεχνάνε ένα πράγμα...ότι ο κύριος όγκος των ελλήνων που ζούσαν στα μικρασιατικα παραλία οπισθοχωρήσε στην ενδοχώρα...σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο...δεύτερον οι Αλβανοί τότε ήρθαν στη χώρα και ζήτησαν δουλειά δούλεψαν κάθε πρωί 6 η ώρα οι πλατείες ήταν γεμάτες από κόσμο που ήθελε να δουλέψει και φυσικά τότε δεν υπήρχε καμία ΜΚΟ και αλληλέγγυους για τους Αλβανούς... Οπότε αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μπίζνες...υπάρχει κονομα σε βάρος του ελληνικού λαού...γίνεται προπαγάνδα και οποίος αντιδρά σε αυτό τον βαφτιζουνε φασίστα και ρατσιστή...φιλοξενεια σημαίνει όταν κάποιος μου ζητήσει να τον στέγασω σίτισω για κάποια βραδιά όχι για μόνιμα... Είμαι έλληνας ορθόδοξος και αγαπάω τη πατρίδα μου είμαι περήφανος για την Ακρόπολη το Άγιο όρος το Βυζάντιο την αγία σοφία το πολιτισμό μου την δική μου γραφή και τη δική γλώσσα για τους ήρωες που πολέμησαν για να είμαι ελεύθερος... Ο απλός λαός της Ευρώπης στρέφεται στην άκρα δεξιά και ξέρετε γιατί;;;; Γιατί δεν θέλει η πόλη του η γειτονιά του να γεμίσει τζάμια μαντίλες και όσοι αντιστέκονται σε αυτό τους ονομαζουνε φασιστες... Ναι ρε είμαι φασίστας και ρατσιστής... Τζαμί στην Αθήνα δε θα γίνει...

@Φασίστας18/12/201615:49

Σωστός και επίκαιρος για τέτοιες ...αναλύσεις(!) και ο νοών νοείτω!!!!

aman

ποσο δικιο εχεις!....σε ολα που γραφεις!

Αντί Αντιδραστικό Στοιχείο

Η κυβερνητικοί τρώνε με χρυσά κουτάλια απο τα κονδύλια για τους μετανάστες. Ας κάνει μια βόλτα ο εισαγγελέας απο το. Υπουργείο εθνικής άμυνας να κοιτάξει τα βιβλία.

@ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...

Eμ τι νόμισες...πως οι Κυβερνητικοί ξαφνικά "αγάπησαν" τα μάλλα τους λαθρομετανάστες?? Αυτοί τσεπώνουν και "αγαπούν" εμείς την.."τρώμε" και μισούμε!

MIK

Κάποιοι ανεγκέφαλοι δικοί μας ζητούσαν και ακόμη ζητούν να ανοίξει ο βαλκανικός διάδρομος. Κάθε μέρα θα είχαμε το λιγότερο χίλιους "μετανάστες". Πώς θα κρατιόντουσαν αυτοί στα νησιά; Θα έρχονταν εδώ και δεν θα υπήρχε πλατεία χωρίς κατασκηνώσεις.

kyriakos

Προς αριστερά ρεμαλια: όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα των συνόρων και η παγκοσμιοποίηση, η ιδέα ήταν να γίνουμε ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ με το να τραβήξουμε ανθρώπους που θ' ανέβαζαν το επίπεδο μας. Κατανοητό ότι για κάθε 1 καλό άτομο θα κάναμε "εισαγωγή" 5 ανθρώπων χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό είναι τόσο απλό, που ένας αριστερός στόκος ΔΕΝ το καταλαβαίνει. Έτσι ήσασταν πάντα, αργοστροφοι ντενεκεδες. Τα κεφάλια σας ΠΟΤΕ δε μπόρεσαν να καταλάβουν το πρώτο μέρος και νόμισαν ότι η αδελφοσύνη είναι να κάνουμε τη χώρα καταυλισμό γύφτων. Φυσικά, τους καλούς δε τους θέλετε γιατί είσαστε και γύφτοι και στοκοι. Γι αυτό και η παρακμή ασκεί τόση γοητεία σ' αυτό που εσείς νομίζετε ότι λέγεται μυαλό.

Κορυδαλλιώτης

Φίλε μου τα είπες όλα, αυτή είναι η επιτομή της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ στην Ελλάδα....Δεν πρέπει να μιλάμε για ιδεολογία, αλλά για ιδεοληψία.

μακεδων

Εγραψες μεγαλε

kyr

Αναμεσα στα τουρικα παραλια με τους λαθρομεταναστες και στα ελληνικα νησια, υπαρχει ο ελληνικος στρατός!!! Ή θα υπερασπιστειι την ελληνικη επικρατεια και τους Έλληνες πολίτες που ειναι αλλωστε και η αποστολη του ή θα υπερασπιστει τα πολιτικα συμφεροντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την open border πολιτικη προσελκυσης νεων ψηφοφοφων τους...

Γιωργος

Και αν χρειαστι θα επιστρεψω για να βοηθησω οσο μπορεσω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2316807

Σε βάρος της 57χρονης και των αγνώστων ως τώρα συνεργών της σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης