Σε «ελεύθερη πτώση» οι παραγγελίες ελάτων

Σε «ελεύθερη πτώση» οι παραγγελίες ελάτων

Μόλις 106.260 έλατα θα διαθέσουν φέτος οι καλλιεργητές, ενώ προ μνημονίου πουλούσαν 250.000 

Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφη και την αγορά ελάτων, όπου φέτος σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες στα χρονικά της πτωτικές πορείες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η πτώση της ζήτησης ήταν κατακόρυφη. Στη Λάρισα, τα έλατα θα πρέπει να περιμένουν τα Χριστούγεννα του 2017 μήπως και τελικά διακοσμήσουν κάποιο ελληνικό νοικοκυριό, αφού φέτος δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον αγοράς με αποτέλεσμα να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο. Το ίδιο σκηνικό και στη Χαλκιδική, η οποία μπορεί να φημίζεται για τις εξαγωγές δενδρυλλίων, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες ελπίζουν να πουλήσουν έστω 600 δέντρα για να θεωρήσουν επιτυχημένη τη σοδειά.

Στα προ Μνημονίου χρόνια, η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Ανά έτος, περισσότερα από 250.000 δενδρύλλια μπορούσαν να υλοτομηθούν και να διακινηθούν. Φέτος, ο αριθμός εκείνος έχει φτάσει σε λιγότερα από τα μισά, καθώς η απόφαση που υπογράφηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, αφορά την υλοτόμηση και διακίνηση μόνο 106.260 δενδρυλλίων. Το 2015 ήταν λιγότερα κατά περίπου 18.000 από φέτος, ενώ το 2014 κατά 45.000.

Μπορεί, λοιπόν, στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στον Ταξιάρχη η πώληση ελάτων να είναι αυξημένη, επειδή κάποιες επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές σε Γερμανία και Κύπρο, αλλά η εικόνα αυτή δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της περιοχής. Ο Θανάσης Καρανταγλής, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Ελατα Καρανταγλής», όπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο, δεν εξάγει έλατα και περιμένει να δει πώς θα κυμανθεί η αγορά φέτος: «Αν καταφέρω φέτος να πουλήσω τα 600 έλατα που καλλιεργήσαμε, θα είμαι ευτυχής».

Οπως έχει σημειώσει ξανά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών ελάτου του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, η μείωση στην κοπή δέντρων φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένη: «Παλιότερα κόβαμε πάνω από 35.000 δέντρα, φέτος ελπίζουμε να κόψουμε περίπου 20.000-22.000».

Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής καλύπτει το 75% της εγχώριας αγοράς, με τις τιμές να ποικίλλουν. Η πιο φθηνή αγορά είναι στη Θεσσαλονίκη διότι δεν υπάρχουν μεταφορικά, βρίσκοντας δέντρο από 25 μέχρι και 50 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν και δέντρα πάνω από 6 έως 7 μέτρα και η τιμή τους αγγίζει τα 100 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Ioannis

Ενώ εδώ που ζω στη Δανία εξαγωνται κάθε χρόνο 5000000 Χριστούγεννα δέντρα!

Χαρά

Ο Έλληνας πεινάει και τα χριστουγεννιάτικα δένδρα δεν τρώγονται, αυτό ειναι το πρόβλημα.

Αγύριγο κεφάλι

Tι ωραίες ήσαν κάποτε οι απλές ..."40άρες"... (40 κηρίων) λαμπτήρες της Philips στις κολώνες του δρόμου καθώς έπαιρναν το χρώμα των παιδικών μας συναισθημάτων; Το πρωί, που δεν είχε ξημερώσει ακόμη, "πρόσχαρες" και ταπεινές οδηγούσαν την οικογένεια γιά την εκκλησία τα Χριστούγεννα και την ίδια ημέρα το από-βραδο σαν κρυστάλλινες από το κρύο και "σοβαρές" υποδήλωναν το απλό και απέριττο της Μεγάλης Γιορτής εκεί, ακίνητες στον δρόμο, μη απόμακρες μένουσες από την φτώχεια και την ζεστασιά του κάθε σπιτιού.

@

Τι χαριτωμένο και το κοριτσάκι στην άκρη του πεζοδρομίου που έλεγε "αγοράστε σπίρτα", και που και που άναβε κανένα για να ζεσταθεί, και έβλεπε στη φλόγα εικόνες με οικογενειακή ευτυχία και θαλπωρή, όμως στο τέλος της ημέρας έφευγε από τον μάταιο τούτο κόσμο λόγω παγωνιάς, για να συναντήσει τη γιαγιά της στους ουρανούς που το περίμενε. Και τα επόμενα Χριστούγεννα ένα άλλο κοριτσάκι έπιανε το πόστο της για να περάσει ακριβώς τα ίδια.

Αγύριγο κεφάλι

Tι ωραίες ήσαν κάποτε οι απλές ..."40άρες"... (40 κηρίων) λαμπτήρες της Philips στις κολώνες του δρόμου καθώς έπαιρναν το χρώμα των παιδικών μας συναισθημάτων; Το πρωί, που δεν είχε ξημερώσει ακόμη, "πρόσχαρες" και ταπεινές οδηγούσαν την οικογένεια γιά την εκκλησία τα Χριστούγεννα και την ίδια ημέρα το από-βραδο σαν κρυστάλλινες από το κρύο και "σοβαρές" υποδήλωναν το απλό και απέριττο της Μεγάλης Γιορτής εκεί, ακίνητες στον δρόμο, μη απόμακρες μένουσες από την φτώχια και την ζεστασιά του κάθε σπιτιού.

Φιλια

ΔΕΝ είναι τα ...έλατα και τα φωτάκια Χριστούγεννα. Πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε αυτό και να ΜΗΝ παρασυρόμεθα από το τι κάνει ο βλακο-γείτονας.

Ελατος

Το ελατο τα χριστογεννα ειναι παγανιστικο εθιμο απο τις βορειες χωρες, το οποιο "εφευρεθηκε" για να φερει στην χριστιανοσυνη της φυλες τον Βικινγκ και των Γερμανων προ χιλιετιας. Για τους Ελληνες ειναι κατι το εντελως ξενοφερτο εκτος της Ελληνικης & Ορθοδοξης παραδοσης, μια "χαριτωμενη" καταναλωτικη συνηθεια η οποιο οταν δεν υπαχουν χρηματα "παει περιπατο".

τρολ

Με τον Κυριάκο (και το Τέταρτο Μ.) θα ανακάμψουν και οι πωλήσεις ελάτων, μέσα από τη "φυγή προς τα εμπρός", το νέο πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης...

Καλά να πάθετε

0 να πουλήσετε δεν έχετε δικαίωμα να κόβετε δεντρα για ένα χαζό έθιμο. Και μετά όλα αυτά τα χιλιάδες δεντράκια να τα βλέπουμε πεταμένα στα σκουπίδια. Ξεφτιλισμένοι. Βρείτε μια άλλη δουλειά που θα σέβεται το περιβάλλον.

@

Σωστα, γίνεται τσομπάνηδες για να σφάζεται κοπάδια αρνιών το Πασχα, για να τρέχουν οι ευαισθητοποιημένοι Ελληνάρες οικολόγοι με βαρυστομαχιά στο νοσοκομείο, και το μισό αρνί στα σκουπίδια. Ελληνική παράδοση, όχι ξενόφερτη. Το ότι τα πρόβατα αυτά θα χρειαστούν πολλά στρέμματα χόρτου για να τραφούν, ασήμαντη λεπτομέρεια. Προς Θεού όμως, μην κόβεται δικά σας έλατα, γιατι προφανώς δεν σας κόβει να ξαναφυτεύεται δενδρίλια για να φυτώσουν νέα ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΩΡΆΦΙ, που θα μπορούσε απλώς να είναι ακαλλιέργητο με χώμα και αγριόχορτα.

Βαναυσο

Πρεπει να το καταλάβουν οι καλλιερργητές και να ασχοληθουν με κάτι άλλο.Τέλος αυτός ο βάναυσος τρόπος πρός τη φύση.Τέλος η εικόνα που βλέπουμε στα σκουπίδια με δεντρα πεταμένα μετά τα χριστούγεννα. Ελεος πια .

Mike

Ενώ το γουρουνάκι και η γαλοπούλα στο τραπέζι σου κάνουν ονειρεμένα Χριστούγεννα!!!

@

Τα καλλιεργούν τα δέντρα, όπως καθε φρούτο και λαχανικό που κι εσύ καταναλώνεις. Δεν καταστρέφουν φυσικά δάση. Στο κάτω-κάτω τα ξερά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως καυσόξυλα ή πέλλετ. Έλεος πια με την ευαισθησία εκεί που δεν χρειάζεται να υπάρχει. Και από οικολογικής άποψης προτιμώ ένα ξερό δεντρο στα σκουπίδια, παρά αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια και σακούλες. Πες μου τώρα εσύ ότι δεν πετάς τα δεύτερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kairos_vroxi_arthro

«Φοίβος» ονομάστηκε από το Αστεροσκοπείο η νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα έως την Κυριακή – Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού οι βροχές και οι καταιγίδες καθώς και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις

2