Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός σε ηλικία 104 ετών

Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός σε ηλικία 104 ετών

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, στο Ρέθυμνο που ήταν και ο τόπος καταγωγής του

Σε ηλικία 104 ετών έφυγε από τη ζωή ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, Στυλιανός Παττακός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Η κηδεία του Στυλιανού Παττακού θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε γίνει στόχος ληστών καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης άγνωστοι εισέβαλαν στη μονοκατοικία όπου διέμενε στα Πατήσια και έκλεψαν κοσμήματα, συλλεκτικά νομίσματα και αναμνηστικά μετάλλια. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό καθώς κοιμόταν. 

Ο Στυλιανός Παττακός ήταν ο πιο σημαντικός κρίκος στο Απριλιανό πραξικόπημα του 1967. Ήταν εκείνος που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα που ανέτρεψαν τη Δημοκρατία. Κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, για λόγους υγείας.

Στον απολογισμό της ζωής του εξακολουθούσε να επιμένει στην «αθώα» εκδοχή των γεγονότων και ισχυριζόταν ότι οι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν αμέσως μετά το πραξικόπημα, φυλακίσθηκαν σε «αριστοκρατικές» συνθήκες στο Πικέρμι.Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Αγία Παρασκευή της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Φοίτησε αρχικά στις Σχολές Υπαξιωματικών και εισήλθε στην Σχολή Ευελπίδων το 1934, απ' όπου αποφοίτησε το 1937 με το βαθμό του ανθυπιλάρχου (ανθυπολοχαγού Ιππικού).

Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Όμηρος». Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο ως διοικητής της ίλης αρμάτων μάχης Κένταυρος σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας και παρασημοφορήθηκε με τρία αριστεία ανδρείας, επτά πολεμικούς σταυρούς, δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων καθώς και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Πολέμου και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον βαθμό του ταξιάρχου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση τεθωρακισμένων με έδρα στου Γουδή. Αποτάχθηκε από τον στρατό όντας Υποστράτηγος.

Ήταν παντρεμένος με την Δήμητρα Νικολαΐδη, κόρη του Νικόλαου Γεωργίου Νικολαΐδη, συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες συζύγους Παύλου και Μεϊντάση.

Συμμετοχή στη Χούντα 

Ο Παττακός υπήρξε μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος της Χούντας μετά τον Παπαδόπουλο. Τον Απρίλιο του 1967, μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, μέχρι το 1971, οπότε και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως το 1973. Το 1971 με δική του διαταγή έγινε η μεταφορά της πρωτεύουσας της Κρήτης από τα Χανιά στο Ηράκλειο, αν και αργότερα κατηγόρησε τους κατοίκους του Ηρακλείου για αχαριστία επειδή υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι του πραξικοπήματος, ο ρόλος του Παττακού ήταν μακράν ο σπουδαιότερος, καθώς, ως διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, ήλεγχε τις μονάδες των Τεθωρακισμένων που ήταν απαραίτητες για την κατάληψη της Αττικής. Είχε διοριστεί σ' αυτή τη θέση το 1966 ως έμπιστος «εθνικόφρων» από την κυβέρνηση των Αποστατών που φοβόταν τη άνοδο της δημοτικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και ήθελε να ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα και γύρω από την Αθήνα «διά παν ενδεχόμενον».

Μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη, συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1974 και μεταφέρθηκε στην Κέα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίστηκε. Στη δίκη που ακολούθησε το Πενταμελές Εφετείο υπό την προεδρία του Γιάννη Ντεγιάννη τον έκρινε ένοχο στάσης και εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από την πολιτική εξουσία. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αποφυλακίστηκε «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρόν ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανά 5 μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Παρέμεινε αμετανόητος και ισχυριζόταν ότι η Χούντα έσωσε την Ελλάδα από σχεδιαζόμενη σοσιαλιστική δικτατορία του Ανδρέα Παπανδρέου που θα έβαζε την Ελλάδα στο Ανατολικό Μπλοκ. Επίσης έλεγε ότι η κυβέρνηση τους έβαλε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε πολλά σπίτια, ότι έκαναν πολλά δημόσια έργα κλπ. Αρνήθηκε κατ' επανάληψη ότι έγιναν βασανισμοί πολιτικών κρατουμένων επί χούντας, με εξαίρεση τους άγρια βασανισμένους Παναγούλη και τον Μουστακλή για τους οποίους είπε με απίστευτη κυνικότητα και ωμότητα: «Τα ήθελαν και τα έπαθαν»...

ΣΧΟΛΙΑ (954)

πατήρ Σεραφείμ Γ.Ο.Χ.

Δέν ξέρω ν καναν χι βασανισμούς κρατουμένων (τό ποίο εναι κακό βέβαια), λλά σίγουρα ξέρουμε λοι τι στήν χρυσή ποχή τς 7ετίας, τόσο λλάδα σο καί ο λληνες ΠΡΟΟΔΕΥΣΑΝ, φτάνοντας τήν λλάδα στόν 2ο καλύτερο οκονομικό δείκτη παγκοσμίως. Ατό λέγονταν νάπτυξη. Ατοί πού δέν χαίρονταν ταν ο νθέλληνες κομμουνισταί καί ο βραιόδουλοι π.χ. ωαννίδης, πού νέτρεψαν τόν Παπαδόπουλο καί δημιούργησαν τό θέμα τς Κύπρου. ΑΘΑΝΑΤΟΣ...Στρατηγέ.

Β.Γ

Πάτερ νοσταλγέ της μαυρης εποχής ανοιξε λιγο τα στραβά σου πιο κάτω Υ.Γ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ! Μιλάμε για αυτό το τόσο γελοίο όσο και προσφιλές τροπάρι περί του δήθεν οικονομικού θαύματος της χούντας των συνταγματαρχών. (σσ: Τα στοιχεία υπενθυμίζουμε είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 1975, Πηγή: Journal of the Hellenic Diaspora Vol 2 -1975, Permanent URL:http://hdl.handle.net/10066/4929 ενώ αναλυτικότερη ενημέρωση του εξεταζόμενου ζητήματος περιέχεται στην επισκόπηση του Βασίλη Καρίφη, Η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967 - 1974), greekjunda.blogspot.com): 1ο) Το δημόσιο χρέος από 32 δισ. δραχμές το 1966 εκτινάχτηκε στα 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές τον Ιανουάριο του 1973 ενώ το 1974 απογειώθηκε στα 114 δισ. δραχμές. Δηλαδή ήταν τέτοιο το έγκλημα που συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία επί χούντας ώστε το δημόσιο χρέος υπερτριπλασιάστηκε! Το επίτευγμα της χούντας ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να κρυφτεί ούτε επί των ημερών της. Στο Βήα της 20/10/1973, καταγράφεται ότι στην εξαετία της δικτατορίας το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε όσο δεν είχε αυξηθεί από την γέννηση του ελληνικού κράτους το 1821! Σε έξι χρόνια οι χουντικοί έκαναν το χρέος 1,5 φορά εγαλύτερο απ όσο είχε αυξηθεί σε διάστηα 145 χρόνων! 2ο) Το εμπορικό έλλειμμα το 1973 έγινε τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1968. Παρά τη λογοκρισία που ασκείτο στον Τύπο, ήταν τέτοια η κατρακύλα που δεν κρυβόταν με τίποτα: Η δεύτερη εγάλη θυσία της ελληνικής οικονοίας κατά την περίοδο αυτήν (έγραφε το Βήμα στο ίδιο άρθρο) υπήρξε η θεαατική διόγκωση του επορικού ισοζυγίου. Το έλλεια του επορικού ισοζυγίου από 745 εκατ. δολάρια προβλέπεται ότι θα φτάσει τελικά το τέλος του 1973 τα 2.600 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου θα τετραπλασιασθεί 3ο) Στην Ελλάδα, που 1961-71 είχε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ (2,2%), ο δείκτης καταναλωτικών τιμών αυξήθηκε κατά 15,3% από το 1972 έως το 1973 και κατά 37,8% από τον Απρίλη του 1973 μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους, και μάλιστα σε τομείς όπως τα είδη πρώτης ανάγκης και η υγεία. Το 1973 το ποσοστό του πληθωρισμού είχε επιφέρει μειώσεις των πραγματικών μισθών κατά 4%. Με δυο λόγια επί χούντας οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Πράγμα που επίσης δεν κρυβόταν με τίποτα. Ο Τύπος έγραφε (στο ίδιο): Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της οικονοίας περιορίστηκε. Τα συπτώατα κερδοσκοπίας εντάθηκαν. Έχει ήδη σηειωθεί ένταση στην ανισοκατανοή

George

Καλό ψόφο να εχει!!!! Και ευχομαι μεσα απ τα βαθη της καρδιάς μου να μην μεινει κοκαλάκι στην εκεταφη, να τον κατασπαράξουν τα σκουλήκια!!!!!!!

ΑΝΔΡΕΑΣ

ΕΙΜΑΙ 75 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΦΙΛΕ.ΕΙΧΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΥΑΡΟ.ΕΙΧΑ ΦΕΤΙΧ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΚΑΡΑ ΤΗΣ.ΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΓΥΑΡΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ.ΠΕΘΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΟΤΑΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΣΟΚΑΡΩΝ ΤΗΣ.ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΛΟ ΛΑΧΤΑΡΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΤΩΣΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΗΡΕΣ.ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ?ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΣΟΥΝ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.ΔΕ ΣΟΥ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ Η ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΞΥ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΗΔΟΝΙΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΟΚΑΡΕ ΚΙΟΛΑΣ.ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ

Ζήτω τα παράλογα,ζήτω η Ελλάς!

Τώρα εσύ είπες αστείο; Ένιωσες άντρας; Την είπες σε κάποιον; Τη παλεύεις καμιά στάλα; Πες μας τουλάχιστον αν είσαι φασισταριό να σου δώσουμε ελαφρυντικά!

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

Για τους ανιστόρητους θα τους πω αυτό, όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο δεν ήταν στην εξουσία ο Παπαδόπουλος και ο Παττακός... Το μόνο που δίνει ελπίδα σ'αυτή την σάπια από όλες τις πλευρές χώρα είναι ότι παρά την προπαγάνδα 40 και πλέον χρόνων υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν την αλήθεια... ΑΘΑΝΑΤΟΣ! Σ'ευχαριστούμε Στρατηγέ για ότι πρόσφερες στην πατρίδα... Καλό ταξίδι...

Brutus

Αντιλαμβανομαι οτι αν σου εχουν κανει πλυση εγκεφαλου δεν μπορεις να δεις ποιος προσεφερε και ποιος οχι Πραξικοπηματα εχουν γινει εκατονταδες στην υπερ τρισχιλιετη ιστορια μας, το θεμα ειναι το ισοζυγιο, ηταν θετικο η αρνητικο Σαφως και κατεσταλησαν ελευθεριες και μπηκαν καποιο ανθρωποι φυλακη, και καποιοι επισης βασανιστηκαν. Η οικονομια ομως πεταγε, μαζι με την παραγωγικοτητα, και οι οικοδομοι ειχαν φουλ δουλεια με μεγαλα μεροκαματα, και η χουντα δεν πουληθηκε οταν οι Αμερικανοι απαιτησαν τον εναεριο χωρο και τα αεροδρομια μας για τον πολεμο των 7 ημερων. Ο αργηγος της ο Παπαδοπουλος στοχοποιηθηκε απο τους Αμερικανους για την περηφανη και Ελληνικη λεβεντικη σταση του και για αυτο τα Αμερικανακια εβαλαν το ανδρεικελο τον Ιωαννιδη να τον ανατρεψει. Για την συμφορα της Κυπρου ειναι αποκλειστικα υπεθυνος ο Ιωαννιδης και οχι ο Παττακος η ο Παπαδοπουλος ο οποιος ηταν κατ οικον περιορισμο, ο Ιωαννιδης ηταν ο αρχιβασανιστης και ο ανθρωπος που επρεπε να εκτελεστει για τα εθνικα δεινα. Ο στατηγος Στυλιανος Πατακος απο οτι γραφετε στο βιογαραφικο του προσεφερε στην πατριδα και η πατριδα του το αναγνωρισε. Οποιος διαβαζει την ιστορια κοιταει την προσφορα και οχι τον τροπο, αν ηταν ετσι και ο Μεγας Αλεξανδρος θα ηταν καταδικαστεος, στην Ελλαδα ηταν δικτατορας για τις αλλες πολεις κρατη, και για τους Περσες ηταν σφαγεας, για μενα ηταν τρισενδοξος. Ο Στρατηγος δεν προσεφερε λιγα και για αυτο εσεις οι ιδιοι συνοψiσατε τα εξης: "Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Όμηρος. Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο ως διοικητής της ίλης αρμάτων μάχης Κένταυρος σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας και παρασημοφορήθηκε με τρία αριστεία ανδρείας, επτά πολεμικούς σταυρούς, δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων καθώς και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα."

Σύριζα & Χούντα όμοιος τον όμοιο...

Ελπίζω όταν έχει θα φύγει και θα χαθεί ο Σύριζα να μην έχει χαθεί και ένα κομμάτι της Ελλάδος, όπως χάθηκε η μισή Κύπρος επί χούντας.

Δημοκράτης

Τώρα, εδώ που τα λέμε, στην ΕΟΚ μπήκαμε με τα "προικιά" της χούντας. Κατά τα λοιπά, οι Ευρωπαίοι μας "αγάπαγαν" τότε, όσο ακριβώς και σήμερα...

Υπαρχει κανεις?

Ας βρεθει ενας να μου πει οτι προτιμαει Τσιπρα απο Παττακο. Συριζοκρατια δεν θελατε? Χιλιαδες σπιτια στο σφυρι για 500ευρω, αυριο ισως ειναι το δικο σας.

@Υπαρχει κανεις?

Δεν ξέρω αν υπάρχει κανείς που να προτιμά τον Τσίπρα από τον Παττακό, αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι ο πατήρ Τσίπρας προτιμάει τον Παττακό...

@ @Υπαρχει κανεις?10/10/201620:19

εσύ παντως προτιμας τους δημοκράτες ε??/όχι τους χουντικούς!!!! να σε υπολογίζουμε μαζί μας και όχι με τα χουντόπανα!!!

Υπάρχω εγώ

Με τα αριστερόπανα σκουπίζονται οι λαθρο.

Οτι πεις...

Εγω προτιμω να μη χανω το σπιτι μου για 500 ευρω... Αλλα βεβαια εσυ σαν καλο κομματοσκυλο δεν κινδυνευεις!

...

Εγώ προτιμώ όλα τα λαμόγια τεμπελχανάδες που τα έξυναν στο Δημόσιο παράγοντας ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ, κατακλέβανε το κράτος, τρώγανε τα δισεκατομμύρια της κακιάς ΕΟΚ, παίρνανε 17 μισθούς και εφάρΠαξ και κατέστρεφαν την Ελλάδα να χάσουν τα σπίτια τους όχι για 500 ευρώ, αλλά για 5.

.

2 μέρες μετά και ακόμα συζητιέται φτάνοντας τα 1000 σχόλια. Ποιος να το λεγε!

Zisis

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όταν κάποιος φύγει από τη ζωή τότε βγαίνουν κάποιοι και τον εκθειάζουν. Αθάνατος..

νηρέας

Τότε όλοι μας ( δεξιοί αριστεροί ) θέλαμε την δημοκρατία . Ενα από τα κακά ήταν η ένταξη μας στην ΕΕ που καθυστέρησε 7 χρόνια .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skai-new-1

«Δεν τρομοκρατούμαστε» - «Το κράτος κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΙ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σταθμός

7
tdvw

Από την έκρηξη κόπηκε μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου - Ο μηχανισμός, που ήταν μέσα σε σάκο, έχει καταστρεφεί ολοσχερώς - Γιατί «βλέπουν» την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών οι αστυνομικοί

25