Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους νεκρούς και βιβλικές καταστροφές

Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους νεκρούς και βιβλικές καταστροφές

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βροχοπτώσεις - Νεκρός και ένας 90χρονος από παθολογικά αίτια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές - Έκλεισε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας - Αποκλείστηκαν χωριά και έσπασαν φράγματα στη Λακωνία 

Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους νεκρούς και βιβλικές καταστροφές
Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, μια γυναίκα αγνοείται, εκατοντάδες πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται έρμαιο των ορμητικών χειμάρρων και ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε απέραντες λίμνες. Ο απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε σχεδόν τη μίση Ελλάδα από το απόγευμα της Τρίτης έως και χθες, Τετάρτη, είναι τραγικός,
υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις πληγείσες περιοχές και αποδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομών.

Κλείσιμο
Ο εφιάλτης της κακοκαιρίας που έπληξε ένα μεγάλο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας άρχισε να απλώνεται από το απόγευμα της Τρίτης. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν προλάβαιναν να ανταποκριθούν σε χιλιάδες κλήσεις που δέχθηκαν τα τηλεφωνικά κέντρα της υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό ατόμων είτε μέσα από σπίτια είτε από οχήματα που σκεπάστηκαν σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων από τόνους νερού και λάσπης.

Στο Δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης υπήρξαν περισσότερα από 1.000 τηλεφωνήματα για απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα, ενώ στην πόλη της Καλαμάτας τουλάχιστον 350 άτομα ζήτησαν τη βοήθεια των πυροσβεστών προκειμένου να σωθούν από τα... φονικά νερά που χτυπούσαν με δύναμη τα σπίτια τους. Όταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν, αποκαλύφθηκε όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής αλλά και ο αριθμός των νεκρών που άφησαν στο διάβα τους οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν κυρίως τη Νότια Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία.









Μια 63χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα από την περιοχή Πήδημα της Καλαμάτας, ένας 92χρονος με αναπηρία από τη Θουρία, μια 90χρονη γυναίκα από την Καλαμάτα κι ένας 77χρονος από το Βλαχιώτη της Λακωνίας συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων της κακοκαιρίας. Οι δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές μέσα από τα υπόγεια διαμερίσματα τους, ενώ ο ηλικιωμένος άνδρας στο Βλαχιώτη Λακωνίας έχασε τη ζωή του αφού παρασύρθηκε για περισσότερα από 150 μέτρα από τα ορμητικά νερά που περνούσαν έξω από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

(Πυροσβέστες μεταφέρουν την σορό μιας ηλικιωμένης που βρέθηκε πνιγμένη σε υπόγειο σπιτιού στην Καλαμάτα)



Κι ενώ οι πληγέντες προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο γύρο εντόνων καιρικών φαινομένων, ανεβάζοντας την αγωνία των κατοίκων που βρέθηκαν στη δίνη της θεομηνίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, για σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που σε πολλές περιπτώσεις θα συνοδεύονται και από χαλαζόπτωση, θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Τα φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως περιοχές στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και περιοχές της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας.

Η Μεσσηνία στο έλεος των χειμάρρων

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, που παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Το αεροδρόμιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας τέθηκε εκτός λειτουργίας, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, ενώ περισσότερες από 350 ήταν οι κλήσεις για βοήθεια, που δέχτηκε η Πυροσβεστική. Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, τη Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι πολλές οικίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στη Στούπα της Μάνης μάλιστα οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στην παραλία εντός της θάλασσας.





Στην περιοχή έφτασαν με ελικόπτερο οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση. Δέχτηκαν τη λεκτική επίθεση πολλών κατοίκων της Καλαμάτας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, ενώ υποχρεώθηκαν να ανακοινώσουν ότι όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας πληγείσες περιοχές τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Σε έκτακτη ανάγκη κηρύχθηκαν όλες οι πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας
 
Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί στη Μεσσηνία από τη θεομηνία, που μετρά τις πληγές της σε πολλά σημεία του νομού, κυρίως όμως στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και δεν εκτελούνται σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για λόγους ασφαλείας. 

Στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου, που βρίσκεται από το μεσημέρι στην Μεσσηνία.
Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς χθες στην Καλαμάτα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.

Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Λακωνίας και όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού Υποδομών και θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του Ευρώτα.



Αποκλείστηκαν χωριά και έσπασαν φράγματα στη Λακωνία








Στο νομό της Λακωνίας τρία χώρια στο Δημό Ευρώτα αποκλείστηκαν για πολλές ώρες στο Δήμο Ευρώτα, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο. Εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν και χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές Σκάλα, Βλαχιώτη και Γλυκόβρυση. Καταστήματα, σπίτια, επιχειρήσεις και αποθήκες πλημμύρισαν, ενώ οι καταστροφές για τους ιδιοκτήτες τους είναι ανυπολόγιστες.

Παράλληλα ένα φράγμα του Ευρώτα έσπασε με συνέπεια ένα μεγάλο κομμάτι γεωργικών εκτάσεων να μετατραπεί σε λίμνη. Στο Δήμο Ευρώτα 25 άτομα εγκλωβίστηκαν σε σούπερ μάρκετ με το νερό έξω από το κατάστημα να φτάνει το ένα μέτρο και στο εσωτερικό τα 50 εκατοστά. Χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να εκκενωθεί το σούπερ μάρκετ και οι πολίτες να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο. 

Θρίλερ στη Μηχανιώνα 

Για περισσότερο από 24 ώρες αγνοείται μια 53χρονη γυναίκα στο Δήμο Θερμαϊκού, περιοχή όπου επλήγη από τη σφοδρή καταιγίδα. Η Σταυρούλα Πιπέρα που δουλεύει σε καζίνο έφυγε προς τα ξημερώματα της Τετάρτης από την εργασία της με προορισμό το σπίτι της. Στο δρόμο την βρήκε η κακοκαιρία και η δυνατή βροχή με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο της. Αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον άνδρα της ζητώντας βοήθεια «Ο νους μας πάει στο κακό. Ακόμη δεν έχουμε κάποιο σημείο ζωής και οι αρχές που την αναζητούν δεν έχουν εντοπίσει κάτι. Ήταν πολύ μεγάλη η κακοκαιρία και όλοι μας φοβόμαστε για τα χειρότερα. Η κόρη μου πρόλαβε και μίλησε με τον γαμπρό μου που ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που είχε επαφή. Όπως μου είπε του είπε από το τηλέφωνο "βοήθεια ... έχω βγει από το παράθυρο"». είπε στο protothema.gr ο πατέρας της αγνοούμενης.

Ο σύζυγός της 53χρονης γυναίκας ενημέρωσε τηλεφωνικά χθες το πρωί το Α.Τ. Μηχανιώνας. Μάλιστα ο ίδιος φαίνεται να την συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Γύρω στις πέντε τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο, αλλά η γυναίκα δεν εντοπίστηκε στο εσωτερικό του.
 
Στις έρευνες, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

(Η Σταυρούλα Πιπέρα)


Για «βιβλική καταστροφή» από την κακοκαιρία στον Δήμο Θερμαϊκού έκανε λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, η Πυροσβεστική δέχθηκε 1.000 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.

(Τα πάντα έχουν παρασυρθεί από τα νερά της βροχής μέχρι την παραλία, στην Αγία Τριάδα Δήμου Θερμαϊκού)


Γκρέιντερ έσωσε επιβάτες λεωφορείου

Στιγμές αγωνίας έζησαν επιβάτες αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ στα Κουφάλια, λόγω των πλημμυρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με το e-koufalia.gr, όταν το λεωφορείο του ΟΑΣΘ βγήκε, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης, από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα, βρέθηκε στη μέση μιας «λίμνης» που είχε σχηματιστεί από την πολύωρη και έντονη βροχή. Οι επιβάτες ανέβηκαν έντρομοι στην οροφή του λεωφορείου κι από εκεί τους παρέλαβαν γκρέιντερ του δήμου. 



Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Κλειστός παραμένει για δεύτερη ημέρα ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στο 222ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας και στα δύο ρεύματα και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Τρίπολης, λόγω της συσσώρευσης των υδάτων.

Επίσης, παραμένουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ασπροχώματος - Πύλου, στην είσοδο της Μεσσήνης και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Παμίσου. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του νομού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Στη Λακωνία, κατέβηκε η στάθμη των νερών και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στα χωριά Ταξιάρχης, Έλος και Λεήμονας στον κάμπο του Ευρώτα, που ήταν αποκλεισμένα από χθες το μεσημέρι ως σήμερα τα ξημερώματα.

Επιπλέον στη Λακωνία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο δρόμο Σκάλα - Βλαχιώτη και υπάρχει μόνο διακοπή κυκλοφορίας στο 13ο χιλιόμετρο της οδού Σκάλας - Γερακίου στο ύψος του χωριού Βρονταμά, από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο ου δρόμου Απιδέας - Αγίου Δημητρίου Ζάρακος στην Απιδιά και από το 1,6 έως το 1,8 χιλιόμετρο του δρόμου Γούβες - 'Αγιος Δημήτριος, στο χωριό Γούβες.

Δείτε βίντεο: Βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία - Θρίλερ με την αγνοούμενη στη Μηχανιώνα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης