Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων με αίτημα την ανάκληση διατάξεων για την ανάδειξη σε ακαδημαϊκές θέσεις

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων με αίτημα την ανάκληση διατάξεων για την ανάδειξη σε ακαδημαϊκές θέσεις

Την ανάκληση διατάξεων που επιτρέπει σε μέλη του Ερευνητικού και Εργαστηριακού προσωπικού των Πανεπιστημίων να κριθούν για θέσεις διδακτικού  προσωπικού ζητούν οι πρυτάνεις

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων με αίτημα την ανάκληση διατάξεων για την ανάδειξη σε ακαδημαϊκές θέσεις
Eκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων θα συγκληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με θέμα την ανάκληση των διατάξεων  που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας και δίνουν τη δυνατότητα σε μέλη Ερευνητικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ να κριθούν με κλειστές διαδικασίες για θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων είναι διαχρονικά, από θέση αρχής, αντίθετη σε κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, επειδή δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια, αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες.

Κλείσιμο
Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι:  « Η ευκαιρία που δίνεται στους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με την παρ. 2, του άρθρου 61, του Νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την 31/8/16  πρέπει να προβλέπει ανοικτές διαδικασίες κρίσης και επομένως είναι απαραίτητη η άμεση σχετική τροποποίηση της διάταξης.

Η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 66, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων  με συγκεκριμένα προσόντα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΤΕΠ με παράλληλη κατάργηση της κατεχόμενης πριν από την ένταξη θέσης τους, θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και συνακόλουθα σε αδυναμία λειτουργίας».

Η Σύνοδος θεωρεί « απαραίτητη την άμεση τροποποίηση της  διάταξης, ώστε η κενούμενη διοικητική θέση να μην καταργείται και η όποια ένταξη στην κατηγορία ΕΤΕΠ να γίνεται συγχρόνως με την πλήρωση της αντίστοιχης κενούμενης θέσης με χρήση καταλόγων του ΑΣΕΠ».
Στο βαθμό που οι παραπάνω προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν άμεσα δεκτές, η Σύνοδος ζητά την ανάκληση των δύο διατάξεων καθώς και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτών των θεμάτων να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ποιότητα και τη διοικητική επάρκεια των Ιδρυμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης