Η «εξέγερση» των προσφύγων και των μεταναστών

Η «εξέγερση» των προσφύγων και των μεταναστών

Καθημερινές σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον οι κινητοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη

Η «εξέγερση» των προσφύγων και των μεταναστών
Αντιμέτωπη με μια ιδιότυπη «εξέγερση» των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σήμερα εκδηλώθηκαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και αποκλεισμοί δρόμων σημειώνονται πλέον καθημερινά.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται και αιματηρά επεισόδια, όπως εκείνο που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Χίο, μεταξύ δύο μεταναστών: ο ένας επιτέθηκε με μαχαίρι στον άλλο με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Το συμβάν έγινε στην κεντρική αγορά της Χίου μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών.

Κλείσιμο
Κύριο αίτημα των προσφύγων
και μεταναστών που διαμαρτύρονται, χωρίς κανείς να μπορεί πλέον να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν αυτές οι κινητοποιήσεις είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς την κεντρική Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται περίπου 58.000 άνθρωποι, ενώ οι προσφυγικές ροές είναι αυξημένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά ζητούν τη μεταφορά τους στην Αθήνα ώστε να συνεχίσουν στη συνέχεια το ταξίδι τους.


Έτσι, στη Μυτιλήνη, οι πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς με πλακάτ, φωνάζοντας ρυθμικά «freedom - freedom». Στη συνέχεια κινήθηκαν στον παραλιακό κεντρικό δρόμο ενώ παρέμειναν στο κέντρο της πόλης περισσότερο από μία ώρα. Η πορεία έληξε χωρίς να σημειωθούν προβλήματα, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία Λιμενικών και Αστυνομικών.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν επίσης, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκεί από τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους και να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν.

«Διαμαρτυρόμαστε για τα κλειστά σύνορα και τον εγκλωβισμό μας στα νησιά και στην Ελλάδα γενικότερα, που μας εμποδίζουν να ενωθούμε με τις οικογένειές μας στην Ευρώπη και να ξεκινήσουμε εκεί τη ζωή μας», σημείωσε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ένας από τους Σύρους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, ο Γουασίμ.



Πορεία στους δρόμους της Φιλιππιάδας Πρέβεζας πραγματοποίησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται τους τελευταίους μήνες στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι παραμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, δίχως να υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αυτό αποτυπώνεται και στο πανό που είχαν... Αφενός ευχαριστούσαν την Ελλάδα για την μέχρι τώρα φιλοξενία, αφετέρου απευθύνονται στους διεθνείς οργανισμούς ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη φιλοξενούνται περίπου 450 πρόσφυγες. Ήδη τους έχει γνωστοποιηθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν οικίσκοι, προκατασκευασμένα σπίτια δηλαδή, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις σκηνές.

Αυτό μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής τους, όμως διέψευσε ουσιαστικά και την τελευταία ελπίδα που είχαν για το ταξίδι στην Ευρώπη.


Αργά το βράδυ σήμερα, όμως, προκλήθηκε κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πορείας που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι.

Η πορεία κατέληξε στο γερμανικό προξενείο, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου είχαν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, αποκλείοντας το δρόμο.

Οι πρόσφυγες κάθισαν στο οδόστρωμα και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης