Μετ' εμποδίων οι μεταγγίσεις στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας στο Παίδων

Μετ' εμποδίων οι μεταγγίσεις στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας στο Παίδων

Το προσωπικό των Μονάδων δεν επαρκεί και για τις δύο βάρδιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πασχόντων

Μετ' εμποδίων οι μεταγγίσεις στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας στο Παίδων
Μετ' εμποδίων γίνονται οι μεταγγίσεις στις δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» όπου υποβάλλονται σε θεραπεία εφ' όρου ζωής περίπου 700 ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και παρακολουθούνται επιπλέον 500 με Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), το προσωπικό των Μονάδων δεν επαρκεί και για τις δύο βάρδιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πασχόντων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» αναζητεί λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί κάτι απλό ή εύκολο, με δεδομένες και τις σημαντικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό καθώς και τις ανάγκες που δημιουργούνται.

«Ακρογωνιαίος λίθος για την ορθή λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και την ασφαλή  μετάγγιση των ασθενών αποτελεί η επαρκής στελέχωση αυτών σε μόνιμη βάση με παραϊατρικό προσωπικό (τουλάχιστον τέσσερις Παρασκευαστές), οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα αυξημένης ευθύνης καθήκοντα μεταξύ των οποίων και ο πολύ "ευαίσθητος" τομέας της ορθής και άρτιας προετοιμασίας των δειγμάτων αίματος των ασθενών (διασταυρώσεις) για την περαιτέρω παραγγελία και παρασκευή από την Αιμοδοσία των απαιτουμένων μονάδων αίματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Παλιότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι Μονάδες απασχολούσαν έξι Παρασκευαστές, μετά τέσσερις (δύο σε κάθε βάρδια). Πλέον, όμως, έχουν απομείνει μόλις δύο, ένας για κάθε βάρδια.

«Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο ένας εκ των Παρασκευαστών ασθένησε, με αποτέλεσμα να απομείνει μόνο ένας. Ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να πάρουν κάποιο τμήμα της άδειάς τους αφού έχουν πραγματικά και αυτοί καταρρεύσει» διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.

Το ΔΣ του ΠΑΣΠΑΜΑ έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα σε Διοίκηση, Α΄ΥΠΕ, και Υπουργείο Υγείας ζητώντας την επαρκή στελέχωση με παρασκευαστές στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας.
Κλείσιμο

Προσώρας, τη λύση την έδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου. Ο διοικητής κ. Μάνος Παπασάββας τοποθέτησε στη δεύτερη βάρδια, και για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, μια νοσηλεύτρια για την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς από το ελλιπές προσωπικό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΠΑΜΑ, είναι μεγάλοι. Όπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους, εάν δεν υπάρχει προσωπικό στη δεύτερη βάρδια οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς δε θα μπορούν να καταμετρούν τον αιματοκρίτη πριν και μετά τη μετάγγισή τους. 

Η ανωτέρω αδυναμία  θα δυσχεραίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού της ακριβούς ποσότητας αίματος που θα πρέπει να λάβει ο κάθε ασθενής, ενώ μη γνωρίζοντας τον τελικό αιματοκρίτη του ασθενούς δε θα μπορεί με ασφάλεια να προγραμματιστεί η επόμενη μετάγγισή του.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης