Δυσφορία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Δυσφορία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες για να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του Ομάδας με το νέο έτος.

Η αυριανή συνεδρίαση αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς γίνεται σε μία στιγμή που η κυβερνητική αξιοπιστία βρίσκεται στο ναδίρ, η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμένη από τη μάχη του ασφαλιστικού ενώ έχει μπροστά της το σκοπιανό που δείχνει να πηγαίνει σε  βέτο. Το

Δυσφορία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες για να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του Ομάδας με το νέο έτος.

Η αυριανή συνεδρίαση αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς γίνεται σε μία στιγμή που η κυβερνητική αξιοπιστία βρίσκεται στο ναδίρ, η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμένη από τη μάχη του ασφαλιστικού ενώ έχει μπροστά της το σκοπιανό που δείχνει να πηγαίνει σε  βέτο. Το χειρότερο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι παρά την εκβιαστική συμμόρφωση των βουλευτών στην κομματική γραμμή για την υπερψήφιση του ασφαλιστικού το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος είναι εξαιρετικά κακό. Οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη όπως άλλωστε και η κοινή γνώμη δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγει από την κρίση της και να εμπνεύσει ξανά αισιοδοξία στον κόσμο.

«Η κοινωνία δεν περιμένει πια τίποτε από αυτή την κυβέρνηση και αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις» είναι η απαισιόδοξη εκτίμηση που επικρατεί. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει αύριο να τονώσει το ηθικό των βουλευτών το και να δημιουργήσει επίφαση ομοψυχίας επαναλαμβάνοντας τα γνωστά κλισέ περί «μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος» τα οποία πλέον δεν πιστεύει κανείς ότι τα εννοεί. Άλλωστε οι εξαγγελίες για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ακούγονται πια «σαν απειλή» από την κοινωνία και γίνονται δεκτά με δυσπιστία από τους βουλευτές. Γιατί βέβαια δεν είναι μόνο ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή και τα λιμάνια.

Κανείς δεν κατανοεί τι εξυπηρετεί η απειλή ότι θα ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις με απελευθέρωση των απολύσεων και άρση της συνδικαλιστικής ασυλίας. «Κάποιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν γίνει την πρώτη τετραετία όταν υπήρχε προσδοκία και θετικό περιβάλλον στην κοινωνία. Τώρα ακόμη και τα θετικά μέτρα προκαλούν αντιδράσεις» έλεγε κορυφαίος υπουργός και πρόσθετε ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει το τάιμινγκ που είναι πολύ σημαντικό στην πολιτική».

Ενδεικτικό της αμηχανίας στο κυβερνητικό επιτελείο είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις πρόωρες εκλογές. Αφού μόνοι τους άνοιξαν τα σενάρια πρόωρων εκλογών και δημιούργησαν κλίμα ακόμη μεγαλύτερης απαξίωσης της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες μία σειρά από στελέχη –Λευτέρης Ζαγορίτης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Βαγγέλης Μειμαράκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος- βγήκαν στα Μέσα Ενημέρωσης και τα απέρριψαν.

Σε ένα άλλο επίπεδο ο εκνευρισμός της κυβέρνησης φαίνεται και από τον τρόπο που αντιδρά στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει αφενός την διενέργεια δημοψηφίσματος και αφετέρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νομοσχέδιο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του κύρους των θεσμών και του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλοντας τους κ.κ. Αλέκο Αλαβάνο και Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας διαθέτει και το κύρος και την γνώση να κάνει τον χειρισμό που θα αποφασίσει. Το δημοψήφισμα όπως και το αίτημα για αναπομπή του νομοσχεδίου ανήκουν στις δυνατότητες του ΣΥΝ. Η παρέμβαση των δύο κομμάτων δεν γίνεται για να προστατεύσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά για να προστατευθούν οι ίδιοι από μία πολιτική δυναμική του ΣΥΝ που τους αφαιρεί ψήφους και αξιοπιστία.

Κλείσιμο

Σκοπιανό
Αύριο πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στο Σκοπιανό και να προδιαγράψει την στάση που θα κρατήσει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Καθώς οι συνομιλίες που έχει κάνει σε όλα τα επίπεδα η υπουργός Εξωτερικών με την σκοπιανή ηγεσία έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο το πιο πιθανό είναι ότι ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει την ανάγκη να βάλλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ατλαντική συμμαχία.

Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί εντύπωση ότι το προηγούμενο διάστημα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και παράγοντες που κινούνται στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού μακριά από τις προυποθέσεις που είχε βάλλει ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ενώ ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει ξεκάθαρα για μία ονομασία έναντι όλων που θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό οι κύκλοι αυτοί μιλούν για διπλή ονομασία με το συνθετικό «Νέα» που βέβαια δεν είναι γεωγραφικός όρος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης