Υποχρεωτική η λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και μετά τη λήξη της θητείας των μελών της

Υποχρεωτική η λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και μετά τη λήξη της θητείας των μελών της

Σε περίπτωση που η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν αποφασίσει τη στελέχωση της Αρχής, επιβάλλεται η παράταση της θητείας των υπηρετούντων µελών

Υποχρεωτική η λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και μετά τη λήξη της θητείας των μελών της
Το Ευρωπαϊκό και ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο «δεν ανέχονται την ύπαρξη χρονικών διαστημάτων χωρίς λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής που είναι επιφορτισμένη στην εθνική έννομη τάξη με την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», αλλά «επιβάλλουν την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία των Αρχών αυτών και περαιτέρω αποκλείουν οποιαδήποτε παρέµβαση του εσωτερικού νοµοθέτη (κοινού ή και συνταγµατικού)», επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κατ΄ αρχάς, η Αρχή στην υπ΄ αριθμ. 2/2016 γνωμοδότησή της, υπογραμμίζει ότι δεν είναι συνταγµατικώς επιτρεπτή (άρθρα 5 και 9Α Συντάγματος) η λύση της συνέχειας της λειτουργίας της Αρχής, γιατί «δεν εννοείται «αναστολή» ή «διακοπή» της συνταγµατικής προστασίας του δικαιώµατος των προσωπικών δεδοµένων».

Σε περίπτωση κατά την οποία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν αποφασίσει «τη στελέχωση της Αρχής και εφόσον υπάρχει ήδη συγκροτηµένη και λειτουργούσα ανεξάρτητη Αρχή το Σύνταγµα επιβάλλει την παράταση της θητείας των υπηρετούντων µελών, ακόµη και όταν έχει λήξει η θητεία τους, λόγω αδυναµίας ανάδειξης νέων µελών και µέχρι τον διορισµό τους», προσθέτει η Αρχή στην γνωμοδότησή της.

Εξάλλου, προσθέτει η Αρχή, ο Χάρτης των Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Οδηγία 95/46/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σαφήνεια τονίζουν ότι «δεν ανέχονται την ύπαρξη χρονικών διαστηµάτων χωρίς λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής, που είναι επιφορτισµένη στην εθνική έννοµη τάξη µε την προστασία του θεµελιώδους δικαιώµατος της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων, επιβάλλουν την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία των αρχών αυτών και περαιτέρω αποκλείουν οποιαδήποτε παρέµβαση του εσωτερικού νοµοθέτη (κοινού ή και συνταγµατικού) επιφέρει διατάραξη της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, που είναι επιφορτισµένες µε την προστασία των προσωπικών δεδοµένων».

Τέλος, επισημαίνει η Αρχή ότι ο νόμος 4055/2012 έχει «την έντονη υπόδειξη» προς την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ότι πρέπει μέσα σε 6 μήνες από την λήξη της θητείας των μελών της Αρχής να ορίζουν νέα. Συγκεκριμένα, αναφέρει η αρχή:
Κλείσιμο
«Η ρύθµιση του άρθρου 61 του ν. 4055/2012, η οποία ορίζει ότι «Ο χρόνος παράτασης της θητείας των [µελών των ανεξάρτητων Αρχών] δεν µπορεί να υπερβεί σε κάθε περίπτωση τους έξι µήνες…». Το νόηµα της ρύθµισης αυτής είναι η έντονη υπόδειξη προς τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ότι εντός 6 µηνών το αργότερο από τη λήξη της θητείας, των µελών των Ανεξαρτήτων Αρχών θα πρέπει να έχουν ορισθεί τα νέα µέλη τους και όχι ότι µετά την παρέλευση του εξαµήνου και για όσο χρονικό διάστηµα δεν επιτυγχάνεται η διαµόρφωση της απαιτούµενης πλειοψηφίας των 4/5, διακόπτεται η λειτουργία των ανεξαρτήτων Αρχών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης