Υπόθεση Λαϊκής Τράπεζας: Την έκδοση του Μάρκου Φόρου στην Κύπρο ζήτησε ο Εισαγγελέας

Υπόθεση Λαϊκής Τράπεζας: Την έκδοση του Μάρκου Φόρου στην Κύπρο ζήτησε ο Εισαγγελέας

Να εκδοθεί ο Μάρκος Φόρου μόνο για μία από τις τέσσερις κατηγορίες που τον εκζητούν οι Κυπριακές αρχές για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Υπόθεση Λαϊκής Τράπεζας: Την έκδοση του Μάρκου Φόρου στην Κύπρο ζήτησε ο Εισαγγελέας
Στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν τη χθεσινή απόφαση του Ευθύμιου Μπουλούτα κινήθηκε και η σημερινή εισαγγελική πρόταση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου
για τον Μάρκο Φόρου, τον δεύτερο στενό συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Κλείσιμο
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Ακριτίδης εισηγήθηκε να εκδοθεί στην Κύπρο
ο κ. Φόρου για ένα από τα τέσσερα αδικήματα που τον εκζητούν οι δικαστικές Κυπριακές αρχές προκειμένου να δικαστή στη Λευκωσία σχετικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα,

Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε σήμερα η έφεση του κ. Φόρου κατά της απόφασης του Συμβούλιο Εφετών με την οποία αποφασίστηκε η έκδοσή του στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης στη Μεγαλόνησο, τόσο του κ. Μπουλούτα όσο και του κ. Φόρου. 
 
Ειδικότερα, σε βάρος και των δύο έχουν εκδοθεί από τις κυπριακές δικαστικές αρχές εντάλματα σύλληψης επειδή είναι κατηγορούμενοι για υπόθεση που αφορά την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Φόρος έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Λαϊκής.

Από τις κυπριακές Αρχές στον κ. Φόρο αποδίδονται οι κατηγορίες: 1) της χειραγώγησης της αγοράς, 2) της συνωμοσίας προς καταδολίευση, 3) της παρουσίαση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της Τράπεζας και 4) της τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών. Και για τις τέσσερεις αυτές κατηγορίες το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την αίτηση των Κυπριακών αρχών για να εκδοθούν τα δύο στελέχη της Λαϊκής.

Αναλυτικότερα, οι κ.κ. Μπουλούτας και Φόρος κατά την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Λαϊκής Τράπεζας για το εννιάμηνο του 2011, δεν ενημέρωσαν το κοινό όπως όφειλαν, για την απομείωση της υπεραξίας της Τράπεζας.

Δηλαδή, ενώ γνώριζαν λόγω των θέσεων που κατείχαν στη Λαϊκή Τράπεζα, ότι υπήρχε απομείωση σημαντικού μέρους των εργασιών της Τράπεζας, παρέλειψαν να το ανακοινώσουν στο κοινό όπως όφειλαν.
Στο Ποινικό Τμήμα στο οποίο προήδρευσε η αντιπρόεδρος Δήμητρα Μπουρνάκα, ο κ. Ακριτίδης επισήμανε ότι πρέπει να εκδοθεί ο κ. Μπουλούτας μόνο για την κατηγορία της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών.

Και αυτό γιατί μόνο για αυτήν την κατηγορία από τις τέσσερεις προκύπτει διπλό αξιόποινο. Δηλαδή, μόνο αυτή η κατηγορία είναι αξιόποινη κατά το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο και για αυτή μόνο μπορεί να εκδοθεί. Η κατηγορία αυτή προβλέπεται στο άρθρο 56 του νόμου 2190/1920, ενώ οι υπόλοιπες τρεις κατηγορίες προβλέπονται μόνο στο Κυπριακό Δίκαιο.

Οι τρεις συνηγορεί του κ. Φόρου ακολούθησαν την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή που τήρησαν χθες για τον κ. Μπουλούτα.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τους δικηγόρους του κ. Φόρου, ότι η δίκη του (αν κριθεί τελικά ότι πρέπει να δικαστεί για τη μια από τις τέσσερεις κατηγορίες), πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς στην Κύπρο δεν θα έχει δίκαιη δίκη, αφού το κλίμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι αρνητικό και τους έχουν ήδη καταδικάσει.

Ακόμη, οι τρεις συνήγοροι τόνισαν ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να εκδοθεί ο κ. Φόρου στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη του νόμου 2190/1920.

 Τέλος, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης