Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Στον «αέρα» η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό
Στον «αέρα» η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό
Αναμένονται εξελίξεις και νέες επαφές και συναντήσεις ως προς την συνέχιση της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου ως κέντρο φιλοξενίας
Στον «αέρα» βρίσκεται επί της ουσίας η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στους χώρους του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αφού η τρίμηνη συμφωνία, που επετεύχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, ανάμεσα στους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, στην Ελληνικό Α.Ε., στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λήγει στις 31 του τρέχοντος μηνός.
Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικό Α.Ε., που μίλησαν στο protothema.gr, αν και η συμφωνία σε δύο ημέρες φτάνει στη λήξη της, ακόμη δεν έχει υπάρξει αίτημα από την κυβέρνηση για παράταση της ισχύος της, γεγονός που υποδηλώνει για ακόμη μια φορά την έλλειψη σχεδιασμού. Ήδη οι δήμαρχοι των ανωτέρω δήμων έχουν αποστείλει σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς, όμως, να έχουν λάβει ακόμα απάντηση.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένονται εξελίξεις και νέες επαφές και συναντήσεις ως προς την συνέχιση της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Άλλωστε, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζουν στο protothema.gr πως έχει υπάρξει προφορική συνεννόηση ως προς το θέμα του Ελληνικού και απομένει μόνο το τυπικό σκέλος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Όλα αυτά, στο μεταξύ, γίνονται την ώρα που η τοπική κοινωνία ζητά να δει το πρώην αεροδρόμιο να παίρνει και πάλι ζωή, με δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα δώσουν ανάσα και θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή.
Οι συνθήκες διαβίωσης των 5.000 προσφύγων και μεταναστών στο γήπεδο χόκεϊ, στο γήπεδο μπέιζμπολ και ειδικά στον χώρο των αφίξεων του πρώην αεροδρομίου δεν είναι οι καλύτερες. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να πλυθούν, κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, ενώ και πάλι βασικές αρμοδιότητες έχουν αναληφθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές. Η αστυνόμευση στους χώρους του πρώην αεροδρομίου είναι καθημερινή, όμως, όχι και επαρκής για 5.000 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων.
Το μεγαλύτερο μέρος της σίτισης το έχει αναλάβει ο στρατός, ενώ στο Ελληνικό υπάρχουν, μεταξύ άλλων, γιατροί και διερμηνείς που μεριμνούν για αυτούς τους ανθρώπους. Όπως επισημαίνουν στο protothema.gr πηγές του αρμόδιου υπουργείου, δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως υγειονομικό ζήτημα, ενώ γίνονται καθημερινά προσπάθειες για την αξιοπρεπή διαβίωση όσων έχουν βρει καταφύγιο στο Ελληνικό. Για το λόγο αυτό έχουν στηθεί πολλές σκηνές, έχουν μεταφερθεί ντουζιέρες και χημικές τουαλέτες και στο χώρο των αφίξεων, που παρουσίαζε τη χειρότερη εικόνα. Με βάση αστυνομικές πηγές, εντούτοις, δεν είναι λίγες οι φορές, που, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, ξεσπάνε συγκρούσεις, μικρής έκτασης μέχρι τώρα, και επεισόδια ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς, η υπομονή των οποίων δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της.
Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Δε θα αφήσουμε να γίνει προσφυγικός καταυλισμός – Ο κόσμος ζητά το αεροδρόμιο να ξανασφύξει από ζωή
Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο protothema.gr, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, «τον περασμένο Δεκέμβριο εγώ μαζί με τους δημάρχους Γλυφάδας και Αλίμου κάναμε μία συμφωνία με διάλογο με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Μουζάλα ότι θα παραταθεί η χρήση του Ελληνικού και μόνο το γήπεδο του χόκεϊ μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θυμίζω ότι το Ελληνικό λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας από τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν τηρήθηκε με την έννοια ότι αμέσως μετά το γήπεδο χόκεϊ άνοιξε το γήπεδο του μπέιζμπολ χωρητικότητας περίπου 1.000 και πλέον ανθρώπων με σκηνές κι εν συνεχεία άνοιξε και η αίθουσα των αφίξεων του δυτικού αεροδρομίου, η πλέον ακατάλληλη από όλους τους χώρους. Ακατάλληλη διότι δεν είχε υποδομές, ήταν 15 χρόνια κλειστή και το μόνο που διέθετε ήταν ένα πάτωμα για να κοιμούνται οι άνθρωποι, χωρίς ντους, χωρίς αποδυτήρια».
«Σήμερα, λοιπόν, αντί να έχουμε τους 700-800 που είχαμε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο, έχουμε κοντά στις 5.000 άτομα και το χειρότερο από όλα είναι ότι η συμφωνία αυτή λήγει τέλος Μαρτίου όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, γιατί, δυστυχώς, τα τηρηθέντα δεν είναι στην πράξη αυτά που είπαμε. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία και να κρατήσει το λόγο της», συνεχίζει ο κ. Κωνσταντάτος, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχω την άποψη ότι αύριο το πρωί πρέπει να εκκενωθεί το Ελληνικό, αλλά αύριο το πρωί πρέπει να κλείσει η αίθουσα αφίξεων του δυτικού αεροδρομίου, διότι είναι η πλέον απάνθρωπη από τους τρεις χώρους. Ας εκκενωθεί αυτή η αίθουσα κι ας ανοίξουν κι άλλοι δήμοι στην Αττική χώρους, όπως έχουν δεσμευτεί συνάδελφοι σε συνάντηση στην Περιφέρεια Αττικής».
«Το Ελληνικό έχει τόσους ανθρώπους γιατί η κυβέρνηση βολεύτηκε από αυτή την κατάσταση. Το Ελληνικό μπορεί να χωρά και 5.000 και 10.000 και 50.000 ανθρώπους αναλόγως τι άποψη έχεις για το πώς σταβλίζεις αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εκεί μέσα στοιβάζονται και σταβλίζονται δεν είναι ότι ζουν με αξιοπρεπείς συνθήκες. Εάν για κάποιους αυτό είναι μόνιμη φιλοξενία, κακώς το πιστεύουν αυτό», επισημαίνει ακόμη, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, τονίζοντας ότι «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται όχι για να αμφισβητούνται και περιμένουμε από την κυβέρνηση να κρατήσει το λόγο της».
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία και ένταση στον κόσμο. Κανείς δεν το θέλει αυτό και ούτε εμείς θα επιτρέψουμε να συμβεί. Το Ελληνικό σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε να γίνει προσφυγικός καταυλισμός. Ο κόσμος θέλει να δει το αεροδρόμιο να ξανασφύξει από ζωή, από ανάπτυξη και από θέσεις εργασίας. Εμείς για 15 χρόνια δεν είχαμε πρόσβαση εκεί. Τι φαντάζονται ορισμένοι, ότι το Ελληνικό θα γίνει καταυλισμός και η τοπική κοινωνία θα το βλέπει με σκηνές για τα επόμενα 15 χρόνια; Αν αυτό φαντάζονται είναι γελασμένοι», καταλήγει ο κ. Κωνσταντάτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα