Στον «αέρα» η συμφωνία με την Τουρκία - 1.660 στην Ελλάδα τις πρώτες 36 ώρες

Στον «αέρα» η συμφωνία με την Τουρκία - 1.660 στην Ελλάδα τις πρώτες 36 ώρες

Ομολογία Τσίπρα: Έχουμε ανηφόρα για την εφαρμογή της - Υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε θα αντιμετωπίζαμε «ντόμινο μονομερών ενεργειών» - Στα νησιά οι πρώτοι Τούρκοι «παρατηρητές»

Με την συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ
-Τουρκίας, η Ελλάδα μετά την de facto μετατροπή της σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών, γίνεται επισήμως και χώρα διαλογής των προσφύγων
.

Ενώ οι μονομερείς ενέργειες των χωρών που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο επισφραγίστηκαν σιωπηρά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι μέσω της πολύπλοκης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συμφωνίας αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να κάνει την διαλογή προσφύγων και μεταναστών. Την κατάσταση αποτυπώνει η ενημέρωση του Συντονιστικού, ενώ επισήμως οι μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν τους 50.000, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1.662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου. 

Ήδη στη Χίο το βράδυ της Κυριακής έφτασαν οι πρώτοι έξι αστυνομικοί από την Τουρκία ενώ στη Λέσβο κατέφθασαν 10 Τούρκοι παρατηρητές, όπου θα παραμείνουν εκεί για μια εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Τα πρώτα πλάνα από τους Τούρκους αστυνομικούς στη ΧίοΣτις 7:30 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322 άνθρωποι) και Χίο (260 άνθρωποι). Από αυτούς, οι 200 μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

Παράλληλα στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10:20 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. «Μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται, διότι οι ροές εξ ανατολών δεν έχουν σταματήσει», καταγγέλλει ο  δημοσιογράφος του Lesvosnews.gr, Γιάννης Σινάνης. Σύμφωνα με την  ίδια πηγή στο νησί της Λέσβου βρίσκονται μετανάστες 77 εθνικοτήτων.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται, βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το λιμενικό, περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στην πραγματικότητα η  ελληνική κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις της περί αλληλεγγύης και ανοικτών ευρωπαϊκών συνόρων, αναλαμβάνει τον ρόλο της αναχαίτισης του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη. Το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ στους πρόσφυγες είναι ότι στο εξής το ταξίδι τους θα σταματά στην Ελλάδα. Προς τούτο ήδη η Αυστρία κινείται στο να σφραγίσει και τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Η  υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σε δηλώσεις της σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήδη προειδοποίσε ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να επιλέγουν όποια χώρα θέλουν και ότι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα καθώς επίσης ότι θα πρέπει να κλείσει και η εναλλακτική διαδρομή των ανατολικών Βαλκανίων.

Η χθεσινή 20η Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας δεν ήταν ενθαρρυντική, στα νησιά έφθασαν περίπου 870 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού και άλλοι τόσοι καταγράφηκαν μέχρι την Δευτέρα το πρωί. Με βάση την Συμφωνία αυτοί θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εάν εγκριθεί τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο. 

Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτούς προστίθενται 1500 Έλληνες που θα συγκροτούν την γραφειοκρατία για την διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.  Από τους 2.500 Ευρωπαίους  οι 400 θα είναι  από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.

Για τους μετανάστες που δεν δικαιούνται καθεστώς ασύλου και όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους θα αρχίζει η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χαρακτηρίσει “ασφαλή χώρα”. Ένα από τα πολλά γκρίζα σημεία της Συμφωνίας είναι ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταται από την Συρία στην Ευρώπη. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα. 

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος Σύρος που δικαιούται ασύλου να επιστρέφεται στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης “Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες” και προβλέπεται ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου. Πάντως προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθούν τα νησιά αφού όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου θα παραμένουν εκεί μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεσή τους. 

Καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται οι νεοεισερχόμενοι προστίθενται στους 50.000 που ήδη βρίσκονται στην χώρα. Περί τους 14.000 βρίσκονται στην Ειδομένη την οποία δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν παρά την απόφαση της ΕΕ, διατηρώντας τις ελπίδες τους ότι θα βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν το ταξίδι. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου επιτήδειοι λαθροδιακινητές τους παρωθούν να παραμείνουν με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφαλίσουν οδό διαφυγής μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε ότι στην εβδομάδα αυτή θα εξασφαλίσει ακόμη 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας σε οργανωμένες δομές στο εσωτερικό της χώρας.  

Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού ήταν η συγκρότηση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό την προεδρία του και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και μία σειρά αναπληρωτές, αρμόδιοι για τις διαφόρες πτυχές του προσφυγικού που συνολικά απαρτίζουν το μισό υπουργικό συμβούλιο. 

Δείτε τη συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροώνΤσίπρας: Έχουμε ανηφορά για την εφαρμογή της συμφωνίας επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία

Στην παραδοχή ότι «έχουμε μπροστά μας ανηφόρα για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών» προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε on camera με τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα γιατί θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί επιτυχώς η συμφωνία:

- την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
- τη μείωση των ροών γιατί αν αυτό δεν συμβεί όπως είπε «δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε τα νησιά». «Πρέπει να ασκηθεί πίεση για να μειωθούν οι ροές» σημείωσε
- να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό «και εμείς θα κινηθούμε τάχιστα προσαρμόζοντας ακόμα και την νομοθεσία για να υπάρξει συνεργασία της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και την ενσωμάτωση του προσωπικού που θα προσφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας». «Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά. Εκτιμώ ότι από την ώρα που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» συμπλήρωσε. Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα «δέχεται πίεση μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να αντέξει». «Θέλω να απιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια νέα σελίδα αντιμετώπιση τους προβλήματος. Εδώ είμαστε για να συμβάλουμε σε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο ευρωπαίος επιτρόπος Μεταναστευτικής Πολιτικής.ΣΧΟΛΙΑ (98)

Ηθικό Πλεονέκτημα

Παιδιά γιατί ανησυχείτε; Αφού ο Αλέξης το δήλωσε πεντακάθαρα: "Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών". Δεν το είπε; Δε το διατύπωσε με όλους τους τόνους; Σας παρακαλώ να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική κυβέρνηση. Και τη χώρα τους αγαπάνε, και έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος. Απλά χρειάζεται λίγο υπομονή και αλληλεγγύη.

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΚΑΛΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ (ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ Ή ΠΡΟΔΟΤΕΣ) ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΓΥΡΙΖΑΝ ΠΙΣΩ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΩΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΥΔΕΙΣ! Η ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΤΑΝ ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΠΟΤΕ; ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ;;

Last chance for Greeks!

RED ALARM FOR GREECE. Κηνδινο για ολική καταστροφή μπροστά και σύντομα. Εφόσον η Ενοπλες Δηναμης αδιαφορούν, πλεον ΕΠΑΣΤΑΣΗ γριγορα. Οι προδοτες του Σιριζα μας σκοτώνουν την Πατριδα, και με αυτήν και εμάς και τον Ελληνισμό. Έξω ο Πινοκιος. ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ? στο Αφγανοπακιστανελλαδισταν. Έξω πουλημένη. ΦΟΤΙΑ στης 25 Μαρτίου.

πάλι

Πάλι σε δουλέψανε ρε φουκαρα τσιπρα ; παιδιά πολύ σοβαρό πρωθυπουργό βγάλατε για να προασπισει τα συμφέροντα του λαού μας !

FOTO SHOP

Ο ΤΥΠΑΚΟΣ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ, ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ, ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ....

anti-Ellinas

Μια ειναι η εξήγηση : δεν είναι Έλληνας ο Τσίπρας, τέλος.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...

ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ,ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ Η ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ) ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ; μπροστά από τον ψεκασμένο χονδρό τον Πάνο ;

THN 25 MAΡΤΙΟΥ

ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ...????? ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ?????

itio

Πριν πολλα χρονια ενας μεγαλος (νομιζω ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ) ειχε πει,"ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΗΛΙΘΙΟ ΛΑΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,(ΤΟΥΡΚΟΙ)και ΠΩΣ ΕΝΑ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ ΛΑΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΕΛΛΑΔΑ) τωρα τι εχει γινει και ειρθαν ολα τουμπα??(ΞΕΡΩ, ΜΩΡΟΧΑΥΛΙΩΣΗ)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

OPLA_NORATLAS2

Πρόκειται για ατομικό οπλισμό και άλλα προσωπικά αντικείμενα, που ανήκουν στους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του 1974, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τύπου Νοράτλας καταρρίφθηκε από φίλια πυρά

apodrash_art5hroo111

«Τους βοήθησε ο σωματότυπός τους στην απόδραση. Είναι πολύ αδύνατοι και έτσι μπορούσαν να βγουν από το σημείο όπου λίμαραν τα κάγκελα» ανέφεραν, πριν από λίγο, αστυνομικές πηγές

3