Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Το «Κιλελέρ» του ΣΥΡΙΖΑ

Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Το «Κιλελέρ» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε «θέσεις μάχης» 700 τρακτέρ στο μπλόκο των Τεμπών - Πάνω από 1.000 τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στο τελωνείο του Προμαχώνα - Δείτε το «χάρτη» των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Το «Κιλελέρ» του ΣΥΡΙΖΑ
Στους δρόμους βγήκαν με τα τρακτέρ τους αγρότες, όπως και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι τόσο για το ζήτημα του ασφαλιστικού όσο και για το φορολογικό.

Στα περισσότερα σημεία έχουν στήσει μπλόκα, ενώ δεν έλειψαν σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή, όταν τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και συμμετείχαν σε συμπλοκές με συγκεντρωμένους. Διαβάστε περισσότερα
εδώ

Ξεχωριστή σημασία για τους αγρότες έχει το μπλόκο των Τεμπών, τόσο στρατηγικά όσο και συμβολικά, αποτελώντας ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.
Κλείσιμο

Σε «θέση μάχης» στο σημείο βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές κάνουν λόγο για 700-, εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

Δείτε παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον Προμαχώνα



Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα




Οι αγρότες καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην κοιλάδα των Τεμπών, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Μέχρι τότε, τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά, όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες, αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

Ζητούν, δε, διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Στο σημείο επικράτησε μικρή ένταση το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ αγροτών που είχαν ήδη φθάσει στα Τέμπη και της Αστυνομίας, επειδή αργούσε η προσέλευση του κυρίως όγκου των τρακτέρ που, από παράδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού, περίμεναν να ανεβούν στον κόμβο Γυρτώνης, προκειμένου να οδεύσουν προς τα Τέμπη.

Διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, αγρότες ανέβηκαν στο οδόστρωμα, κλείνοντας και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας για περίπου δέλα λεπτά. Στη συνέχεια όμως αποχώρησαν και ακολούθησε η άφιξη των τρακτέρ σε φάλαγγα και η διευθέτησή τους στο χώρο.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη σε κομβικά σημεία επί της Εθνικής και της Εγνατίας Οδού, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν σε μπλόκα που έχουν, ήδη, στηθεί με σκοπό να τα ενδυναμώσουν περαιτέρω, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που στήνουν νέα.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από τις 15 Ιανουαρίου στο τελωνείο του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία. Τα σύνορα αποκλείστηκαν συμβολικά για μισή ώρα.

«Ραντεβού» στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, στις Σέρρες, έδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, έστησαν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης.

Ακόμη:

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν οι αγρότες της Κρήτης, συμβολικά, το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και ανέβασαν στα σκαλοπάτια, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ένα τρακτέρ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως υποστηρίζουν, θεωρούν ότι τα νέα μέτρα της φορολογίας και της ασφάλισης των αγροτών «αποτελούν ταφόπλακα του κλάδου και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστούν».

Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από αγρότες του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες.

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Μπλόκα αγροτών στήθηκαν από το μεσημέρι στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη 50 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας, ουσιαστικά στην καρδιά του λακωνικού κάμπου.

Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.

Άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στα Ιωάννινα επέστρεψαν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 18:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης