Κομοτηνή: Έλυσαν την «πολιορκία» του Αποστόλου οι αγρότες και επέστρεψαν στα μπλόκα τους

Κομοτηνή: Έλυσαν την «πολιορκία» του Αποστόλου οι αγρότες και επέστρεψαν στα μπλόκα τους

Συγκρούσεις, φωτιές και δακρυγόνα στη διάρκεια της ημέρας - «Κόκκινο πανί» ο Βαγγέλης Αποστόλου, που εγκλωβίστηκε στο κτίριο της Περιφέρειας  

Κομοτηνή: Έλυσαν την «πολιορκία» του Αποστόλου οι αγρότες και επέστρεψαν στα μπλόκα τους
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αγροτών που διαδήλωναν για το νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σημειώθηκαν την Τετάρτη στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εκεί όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, βρέθηκε εγκλωβισμένος για πολλές ώρες.

Οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ όταν και στο σημείο έφτασε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και ζήτησε από τους διαδηλωτές να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου και να αποχωρήσει ο υπουργός ο οποίος ήταν «όμηρος» των αγροτών από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Όμως, αποχωρώντας οι αγρότες προειδοποίησαν πως «η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών».

Κλείσιμο
Το πρωί οι αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτίριο γεγονός που οδήγησε σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές οι έριξαν αβγά και καφέδες και οι αστυνομικοί προσχώρησα σε χρήση χημικών. Έπειτα από περίπου μισή ώρα επεισοδίων αγρότες έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και μπήκαν μέσα στο κτίριο, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο. 

Στις 6 το απόγευμα, εικόνες έξω από τη νομαρχία έδειχναν διαδηλωτές αγρότες να καίνε λάστιχα και να πετούν οργισμένοι αβγά, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν οι αγρότες προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο της Περιφέρειας. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν, ενώ το κλίμα παρέμεινε έκρυθμο μέχρι και αργά το βράδυ, αφού περισσότεροι από 2.000 αγρότες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Περιφέρεια.

Φωτογραφίες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ 




Συμπλοκές αγροτών και ΜΑΤ το πρωί

 


Μετά τα πρωινά επεισόδια, αντιπροσωπεία των άγροτών συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Αποστόλου. Οι αγρότες, εξερχόμενοι από τη συνάντηση, δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας, αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του. Παράλληλα, επέμειναν ότι θα πρέπει να τους δεχτεί όλους, και όχι μόνο μια αντιπροσωπεία τους.

Ο ίδιος ο κ. Αποστόλου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ανέφερε: «Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε».



Η δήλωση έγινε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ η είσοδος ήταν περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούσαν να δουν τον υπουργό, αλλά με τους δικούς τους όρους.

Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Να τους δεχθεί όλους, να αποσύρει η κυβέρνηση τα φορολογικά μέτρα που τους θίγουν και να μην περάσει τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του ασφαλιστικού.




Την ίδια ώρα σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με αιχμή το ασφαλιστικό.

«Αιχμή του δόρατος» αποτελεί το μπλοκ που κατευθύνεται αυτή την ώρα προς τα Τέμπη. Το συγκεκριμένο μπλόκο θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.

Δείτε παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον Προμαχώνα


Παράλληλα στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι επιστημονικοί φορείς που θίγονται από το ασφαλιστικό οργανώνοντας πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11:30 στα Προπύλαια. Η ΓΣΕΕ που εξήγγειλε γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου καλεί όλους όσοι θίγονται από τη λαίλαπα του ασφαλιστικού  να συστήσουν κοινό μέτωπο αντίδρασης.  H ΓΣΕΒΕΕ καλεί την ίδια ημέρα τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους  και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.







Πηγή φωτογραφιών: Εφημερίδα Χρόνος

Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα




Εκατοντάδες τρακτέρ προς τα Τέμπη
Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για σήμερα, στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε σταδιακά η μετακίνηση γεωργικών μηχανημάτων προς την περιοχή, με τους δρόμους να κλείνουν σταδιακά σε όλο το μήκος της διαδρομής. (Διαβάστε περισσότερα εδώ) 


Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
Το λιμάνι της Νάξου έχουν αποκλείσει οι αγρότες του νησιού, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως δηλώνουν, διαμαρτύρονται για το 23% στο ΦΠΑ, τον τριπλασιασμό στις εισφορές τους, ενώ σε μία προσπάθεια να δείξουν την απόγνωση τους έχυσαν γάλα μπροστά από το λιμάνι της Νάξου. 



Από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται επίσης στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας για να στήσουν δύο μεγάλα μπλόκα.
     
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα και οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη πενήντα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας, ουσιαστικά στην καρδιά του λακωνικού κάμπου. Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι οι αγρότες δεν έχουν στόχο να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο ούτε να δημιουργήσουν προβλήματα στις μεταφορές και επεσήμανε ότι «θέλουμε όλη την κοινωνία μαζί μας. Ζούμε σε μια περιοχή καθαρά παραγωγική, αγροτική: αν δεν πάμε καλά εμείς, όλοι θα πάνε άσχημα, δεν θα κινηθεί η αγορά».

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με δεκαπέντε τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους. 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «αύριο ξεκινάμε προειδοποιητικά κλεισίματα, και αν μέχρι το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί». Ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα χωρίς ασφαλιστικό οργανισμό για τους αγρότες», ενώ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν φέρουν κομματική ταυτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο παπάς όταν πάει στα σπίτια των χωριών, δεν επιλέγει τους χωριανούς που θα ευλογήσει».

Με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Στον κόμβο Νησελίου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας βρίσκονται παρατεταγμένα από το πρωί περίπου 600 τρακτέρ, που στις 14:00 το μεσημέρι απέκλεισαν συμβολικά το οδόστρωμα της Εγνατίας. 

Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

Στην Κρήτη αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετάσχουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση που θα βγάλει τα τρακτέρ όλης της Ελλάδας στους δρόμους. Στο Ηράκλειο, έκαναν συμβολική κατάληψη στο κτήριο του ΟΓΑ, ενώ κατόπιν πέταξαν αυγά στα γραφεία της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους, άνοιξαν.

Στα Ιωάννινα θα επιστρέψουν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης 

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες. 

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου στην περιοχή και, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνδικαλιστής Στέλιος Νικητόπουλος, δεν αποκλείεται σε ανάλογη ενέργεια να προχωρήσουν εκ νέου στη διάρκεια της ημέρας. 

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδειάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδειάς.

Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς. Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 από την περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού, και το μεσημέρι έφθασαν στο κέντρο της πόλης, κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το δημαρχείο. «Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν εξοντωτικές αποφάσεις σε βάρος μας» τόνισαν εκπρόσωποί τους, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης