Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε στη Νέα Υόρκη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ για μια διαρκή και δίκαιη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, στη βάση της πολιτικής ισότητας.
Ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη είπε ότι ο κ. Κέρι εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Κύπρο το Νοέμβριο, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη να εκφράζει την ευαρέσκειά του για το γεγονός.
Είπε παράλληλα ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Κέρι το όραμά του, να ενημερώσει για τις συνομιλίες αλλά και τις δυσκολίες που συναντώνται στο κεφάλαιο του περιουσιακού και να ακούσει τις απόψεις του αμερικανού υπουργού.
Συνέχισε, λέγοντας ότι εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι η σταθερότητα που θα επέλθει στην περιοχή ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ.
Οι πρόνοιες της διζωνικότητας στη λύση θα φέρουν και κάποια προβλήματα, είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων στο περιουσιακό αποκτά έτσι μεγαλύτερη σημασία.
Για τη χρηματοδότηση της λύσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός, όπως είπε, ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον και θα συνεισφέρουν σε αυτές τις προσπάθειες.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Τζόν Κίρμπι, ανέφερε πως ο κ. Κέρι και ο κ. Ακιντζί συναντήθηκαν, «για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο κάτω από τη διευκολυνόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία, για να επανενωθεί το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Ο κ. Κίρμπι πρόσθεσε πως ο κ. Κέρι επαναβεβαίωσε τη σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία.