Φιλοσκοπιανό συνέδριο-«φιάσκο» στη Φλώρινα

Φιλοσκοπιανό συνέδριο-«φιάσκο» στη Φλώρινα

Αν και στόχος των διοργανωτών ήταν να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μειονότητα «Μακεντόνετς» που καταπιέζεται από τις Αρχές, εντούτοις η απουσία προσέλευσης κόσμου, διέψευσε για μία ακόμη φορά τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους

Φιλοσκοπιανό συνέδριο-«φιάσκο» στη Φλώρινα
Σε φιάσκο εξελίχθηκε το φιλοσκοπιανό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 19 Ιουλίου στην ακριτική Φλώρινα, με θέμα την ανάλυση και παρουσίαση της -λεγόμενης- «μακεδονικής» ιστορίας «από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως της γλωσσολογίας, της ανθρωπολογίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αν και στόχος των διοργανωτών ήταν να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μειονότητα «Μακεντόνετς» που καταπιέζεται από τις Αρχές, εντούτοις η απουσία προσέλευσης κόσμου, διέψευσε για μία ακόμη φορά τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους. Να σημειωθεί πως επίσημες γλώσσες του συνεδρίου ήταν τα αγγλικά και τα σλαβικά των Σκοπίων.

Το προκλητικό συνέδριο πραγματοποίησαν τα φιλοσκοπιανά κόμματα «Ουράνιο Τόξο» της Ελλάδας και «OMO Ilinden» της Βουλγαρίας, καθώς και οι ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις Σκοπιανών «Αυστραλιανή ‘Μακεδονική’ Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (A’M’HRC) και «Μακεδονικό Διεθνές Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά (‘M’HRMI).

Κλείσιμο
Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Φλώρινας, διοργανωτές και συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τα 30 άτομα, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Προκειμένου να αντικρούσουν τους προκλητικούς ισχυρισμούς και την φιλοσκοπιανή προπαγάνδα, κατά την εναρκτήρια παρουσίαση την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, παραβρέθηκε δεκαμελής αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, η πρόεδρος της οποίας, κυρία Νίνα Γκατζούλη, πραγματοποίησε παρέμβαση, την ώρα που στο βήμα ήταν ο φιλοοκοπιανός καθηγητής Βίκτορ Φρίντμαν.

«Κινήθηκε με ιστορικές ακροβασίες. Από τη μία τόνισε επανειλημμένα τον καθαρά σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας τον Σκοπίων και από την άλλη προσπάθησε να την συνδέσει με την γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων και να την ταυτίσει με τα «Εντόπια» της Καστοριάς» λέει στο protothema.gr η κυρία Γκατζούλη, συμπληρώνοντας πως οι διοργανωτές απαγόρευσαν –για ευνόητους λόγους- να βιντεοσκοπηθεί ο διάλογος της με τον καθηγητή Φρίντμαν.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου ο συνολικός αριθμός των 31 συμμετεχόντων στο συνέδριο επιβεβαιώνει την οργανωτική αποτυχία της συνδιάσκεψης η οποία ενώ ήταν ανοικτή στο κοινό, παραβρέθηκαν μόνο... έξι Φλωρινιώτες, συμπεριλαμβανομένων μελών του «Ουράνιου Τόξου».

«Οι διοργανωτές μάλλον περίμεναν την πολύ περιορισμένη συμμετοχή των Φλωρινιωτών και γι' αυτό φρόντισαν να περιορίσουν το εμβαδόν της ήδη μικρής αίθουσας του ξενοδοχείου με την τοποθέτηση πανό και παραβάν για να φαίνεται μικρότερη και κατ’ επέκταση τεχνητά γεμάτη» σημειώνει η κυρία Γκατζούλη.

Η αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, διένειμαν στους παρευρισκόμενους το βιβλίο «Macedonia Evidence» -στο οποίο υπάρχει επιστολή, στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα γερμανικά και τα σκοπιανά, προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μ. Ομπάμα, υπογεγραμμένη από 400 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους καθηγητές ιστορίας και αρχαιολογίας ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, με πρωτεργάτη τον φιλέλληνα Αμερικανό αρχαιολόγο Στέφανο Μίλλερ -καθώς και αντίγραφο της επιστολής της Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων προς τους διοργανωτές του συνεδρίου, στην οποίαν μεταξύ των άλλων τονίζεται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πραγματικών Μακεδόνων από την θεματολογία της συνδιάσκεψης.

«Οι περισσότεροι τα ξεφύλλισαν με ενδιαφέρον και τα κράτησαν. Μόνο ο κ. Καμβόφσκι -υπεύθυνος της συνδιοργάνωσης- εκνευρισμένος και προκλητικά τα πέταξε σε κάδο σκουπιδιών, εμφανώς ταραγμένος» λέει η κυρία Γκατζούλη.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης