Oυρές από νωρίς το πρωί και στα σούπερ μάρκετ

Oυρές από νωρίς το πρωί και στα σούπερ μάρκετ

Κανένα πλάνο της κυβέρνησης για επάρκεια στους εφοδιασμούς - Σε μεγάλη άνοδο οι πωλήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών - Φόβος των βιομηχάνων για τις πρώτες ύλες αλλά και τη δυνατότητα προμηθειών, καθώς απαιτούνται πλέον πληρωμές σε cash

Oυρές από νωρίς το πρωί και στα σούπερ μάρκετ
Με ψυχραιμία και διαρκή τροφοδοσία αντιμετωπίζουν τα καταστήματα τροφίμων της χώρας την αυξημένη από το Σάββατο το πρωί κίνηση από πολίτες που σπεύδουν να προμηθευτούν τα αναγκαία. Ειδικά σήμερα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ της χώρας, όπου ο κόσμος πηγαίνει για να προμηθευτεί τα απαραίτητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες με αγώνα έχουν κατορθώσει να καλύπτουν τη μεγάλη ζήτηση και να υπάρχει -προς το παρόν - επάρκεια αν και προβλήματα δεν λείπουν, κυρίαρχα σε μικρά καταστήματα τροφίμων, ενώ ζητήματα αναμένεται να υπάρξουν στις τροφοδοσίες των νησιών. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αν και τα σούπερ μάρκετ είναι σε πλήρη εγρήγορση για κάλυψη των αναγκών, πως το πρόβλημα αρχίζει να προσδιορίζεται προς την πλευρά των βιομηχανιών - προμηθευτών της αγοράς. Η δυσκολία αφορά στην τραπεζική κατάσταση κι εχει να κάνει με την πληρωμή πρώτων υλών που χρησιμεύουν στην παραγωγή τροφίμων κι άλλων καταναλωτικων αγαθών.

Κάπως έτσι, η ασφυκτική αυτή κατάσταση οδηγεί σε ελλείψεις οι οποίες θα φανούν εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως και στα τέλη της εβδομάδας. Κυρίαρχο είναι το πρόβλημα σε σχέση με τις πρώτες ύλες που προέρχονται από το εξωτερικό καθώς πιστώσεις πλέον δεν δίδονται και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αλλάξει αυτή η κατάσταση ακόμα κι αν οι Έλληνες την Κυριακή ψηφίσουν ΝΑΙ. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κατανάλωσης, μεγαλύτερη υπήρξε η αύξηση των πωλήσεων σε περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, στο κέντρο της Θεσσαλονικης και στα μεγάλα αστικα περιφερειακά κέντρα. Υπό τον φόβο των ελλείψεων οι περισσότεροι καταναλωτές αγόρασαν τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως ελαιόλαδο, αλεύρια, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζια κ.ά. Η κίνηση το Σάββατο ήταν αυξημένη από το μεσο όρο κατά 25% εως 30% με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες ουρές στα ταμεία.

Θα πρέπει να συμπληρώσουμε πως ιδιαίτερα αυξημένη υπήρξε η κίνηση στα καταστήματα σούπερ μάρκετ στα οποία υπήρχαν ΑΤΜ καθώς οι αναλήψεις μετατρέπονταν αυτομάτως σε αγορές. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως παρά την κινητικότητα και τον δεδομένο φόβο ελλείψεων, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και ο υπουργός Γιώργος Σταθακης ουδέν έχουν πράξει ούτε καν έχουν ζητήσει ενημέρωση για την πορεία της αγοράς και των αποθεμάτων. Άφαντος είναι και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης αλλά και η υπόλοιπη ηγεσία που επιδεικνύει τραγικά αδράνεια. Παράλληλα ανησυχία επικρατεί και στις Ομοσπονδίες Εμποροϋπαλλήλων καθώς η τεράστια πτώση που λογικά αναμένεται να υπάρξει στις πωλήσεις καταστημάτων τροφίμων, ένδυσης αλλά και κάθε είδους θα δημιουργήσει συμφωνα με τις ενδείξεις τεράστιο ντόμινο νέων ανέργων.

Κλείσιμο
Δείτε φωτογραφίες


































Ουρές και στα βενζινάδικα

Τραγική είναι η εικόνα που επικρατεί στα πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα με την Αττική να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες πρατηρίων οι δεξαμενές παρουσίαζαν ελλείψεις από το Σάββατο το βράδυ, ενώ το πρόβλημα κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των τραπεζών και capital control.



Οι οδηγοί μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα έσπευσαν να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για αρκετούς μήνες και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.



Πάντως, ήδη, πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική έκλεισαν λόγω ελλείψεων, ενώ εκφράζονται φόβοι από εκπροσώπους της αγοράς να ξεμένει η αγορά από καύσιμα. 




Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως εξηγεί στο protothema.gr πρατηριούχος, ο οποίος έχει κάνει παραγγελία από το Σάββατο το πρωί και ακόμα δεν έχει έρθει, είναι ότι λόγω των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα οι παραγγελίες δεν μπορούν να πληρωθούν και αυτό θα κρατήσει μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες η να υπάρξει μια ενημέρωση από την κυβέρνηση. 

Να σημειωθεί οτι ήδη πολλές περιοχές στην Αθήνα έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα όπως η Καλλιθέα, η Δάφνη και ο Υμηττός και όπου υπάρχει πρατήριο ανοιχτό εμφανίζονται ουρές. 

Το protothema.gr προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν έλαβε κάποιο σχόλιο για τους φόβους να ξεμείνει η αγορά από βενζίνη ή για το αν υπάρχουν σκέψεις για αγορά καυσίμων με δελτίο. Παρά τη διαβεβαίωση των ΕΛΠΕ, οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω των κλειστών τραπεζών αλλάζουν τα δεδομένα.



Η έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών προκαλεί επιπλέον αρρυθμίες σήμερα στην αγορά καυσίμων παρά το γεγονός ότι όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές της αγοράς η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη μέσω των αποθεμάτων που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών 90 ημερών αλλά και των εισαγωγών που είναι προγραμματισμένες.

Σε αρκετά πρατήρια τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί, η ζήτηση στα υπόλοιπα που έχουν αποθέματα είναι αυξημένη και το πρόβλημα που αναφύεται είναι οι δυσκολίες των πρατηριούχων στην πληρωμή των παραγγελιών προκειμένου να ανεφοδιάσουν τα πρατήριά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά πρατήρια δεν δέχονται πληρωμή με πιστωτικές κάρτες καθώς χρειάζονται ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι που φέρνει όμως σε αδιέξοδο όσους καταναλωτές δεν διαθέτουν μετρητά. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί με τη σταδιακή λειτουργία των ΑΤΜ αλλά και της ηλεκτρονικής τραπεζικής.



Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στα ιδιολειτουργούμενα από τις εταιρίες εμπορίας πρατήρια (είναι περίπου 1200 σε όλη τη χώρα) όπου ο ανεφοδιασμός γίνεται μέχρι στιγμής απρόσκοπτα.

Παρά την αυξημένη ζήτηση οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι υπάρχει το φαινόμενο, ορισμένα πρατήρια που πωλούσαν φθηνά (εφόσον φυσικά έχουν καύσιμα) να ανέβασαν τις τιμές κατά 1 - 2 λεπτά το λίτρο, πρόσθεταν ωστόσο ότι το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν περιοριστεί ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν καύσιμα.



Όπως εξηγούν πρατηριούχοι, τα ΕΛΠΕ όντως μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία, ωστόσο, για τα πρατήρια προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 

-Κατά πόσο τα πρατήρια μπορούν να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες από τις εταιρείες διότι απαιτείται τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή κατάθεση επιταγής.

-Τι απόθεμα έχουν οι εταιρείες, για ποσότητες που ήδη έχουν πληρώσει συμπεριλαμβανομένου τους φόρους, που πάλι χρειάζεται τραπεζική συναλλαγή.



Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ η χώρα έχει για τουλάχιστον έξι μήνες καύσιμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί η επάρκεια και στους εννέα μήνες. 

Σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις ή κρίσεις, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες. Σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων από μελλοντικά συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, ενώ για να επεκταθεί κατά άλλους τρεις μήνες η επάρκεια το σχέδιο προβλέπει αγορά επιπλέον ποσοτήτων από το εξωτερικό και πληρωμή μέσω προϊόντων που θα διυλίσουν τα ΕΛΠΕ.





Σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών επισημαίνει ότι, σε σχέση με τη σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο των τραπεζών:

1. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια και ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει ξεκινήσει. Κανένας πανικός δεν δικαιολογείται.

2. Λόγω κλεισίματος των τραπεζών, πολλά πρατήρια αδυνατούν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η ΟΒΕ ζήτησε την παρέμβαση της Γ.Γ. Εμπορίου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα από την κυβέρνηση με τις τράπεζες και για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού.

3. Η ΟΒΕ καταδικάζει τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας και συστήνουμε στους καταναλωτές σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουν υπερβολικές τιμές σε σχέση με τις μέσες τιμές άλλων πρατηρίων, να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά στη Γ.Γ. Προστασίας Καταναλωτή στο τηλ. 1520.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης